NYMBURK SŤAL EUROLIGOVOU KUBÁŇ

NYMBURK SŤAL EUROLIGOVOU KUBÁŇ

Kdo se rozmýšlel, jestli jít na středeční zápas s euroligovým Krasnodarem a nakonec nešel, může si teď rvát vlasy. Nymburk podal jeden z nejlepších výkonů za poslední sezony, byť s mladým týmem plným nezkušených nováčků, a raduje se ze snového startu VTB ligy. Lokomotiv Kubáň porazil 76:74 a to hodně zásluhou střelecké exploze Michaela Dixona v poslední čtvrtině.

Hala nebyla poloprázdná, přesto v ní byly v zápase s evropskou špičkou vidět prázdné plochy sedaček. Tým Ronena Ginzburga udělal to nejlepší proto, aby jich bylo v dalších zápasech co nejméně. Statečně se bil s mnohem bohatším ruských velkoklubem, který si postavil tým pro nadcházející ročník Euroligy. Tedy s mnoha hráči se zkušenostmi z NBA. Na fantastický kolektivní výkon Nymburka vyšperkovaný představením dvou tří individualit to ale nestačilo.


Zápas otevřel košem Sant-Roos a stav 2:0 na tabuli svítil další tři minuty. Jednak kvůli kvalitní obraně Nymburka, která v úvodu s maximálním nasazením bránila hvězdy Lokomotivu a jednak proto, že domácí tým už od začátku nedával šestky. První body Kubáně trefil až po více než třech minutách ukrajinský obr Fesenko, při jehož bránění si Sant-Roos pomohl faulem. Po pick and roll akci Fesenka a Drapera se soupeř dostal poprvé do vedení. Na druhé straně ale okamžitě individuální akcí srovnal znovu Sant-Roos. Úvodní minuty naznačily, že by v zápase moc bodů padnout nemuselo a že klíčem k úspěchu domácích bude, ostatně podle předpokladů, ubránit Fesenka.


Toho po vystřídání Vaughna dostal na starosti hlavně dvacetiletý Peterka, ale nebyl na to sám. Jednou sebral míč Fesenkovi zezadu Randle a hned na to Ukrajince parádně zblokoval De Zeeuw. Vzápětí se po svém příchodu za tři body trefil Dixon a srovnal na 8:8. Po jeho další trefě vedl Nymburk 13:12, ale v posledních dvou minutách kontroval Krasnodar osmibodovou šňůrou. Ještě, že téměř s klaksonem zasmečoval Vaughn a korigoval na 15:20.


Ve druhé desetiminutovce se Nymburk stále těžko prosazoval v útoku. Problémy měl nadále na doskoku, kde ztrácel už od začátku a bylo by ještě hůř, nebýt výborně doskakujících Hrubana a Vaughna. Oproti slušným třem ztrátám z první čtvrtiny přišel v té druhé o míč ještě 5 krát. Velmi nízká byla v prvním poločase i úspěšnost šestek (4/12). To proti tak silnému týmu dělalo rozdíl. Jednocifernou ztrátu Nymburk po poločase udržel hodně zásluhou opět produktivního Dixona (11b). V poločase svítil na tabuli stav 29:37.


O 10 bodů vedl Krasnodar poprvé hned zkraje třetí čtvrtiny po koši jinak dobře bráněného Fesenka, na druhé straně se proti němu v útoku ihned prosadil Vaughn. Nymburk předváděl ve třetí části statečný výkon a vyrovnaně se bil s mnohem bohatším Krasnodarem ze všech sil. A diváci stáli při svém týmu a dali to opravdu hlasitě najevo.


V ofenzivě se k tahounům Dixonovi a Sant-Roosovi přidal Peterka. Po jeho těžké trojce ztrácel Nymburk zkraje poslední části jen pět bodů. Martin nasázel euroligovému soupeři nakonec 11 bodů, což je neskutečný výkon, přihlédneme-li k tomu, že hrál poprvé v kariéře proti klubu evropské špičky v zápase takové úrovně.


Lokomotiv si však držel náskok pohybující se většinou mírně pod 10 bodů. Více než Fesenko ho táhli mistr Evropy Claver a Američan Singleton. Jenže v tu chvíli se zbláznil Dixon, který si začal na palubovce sám sobě pořádat one man show. K jeho třem trojkám se ale přidali i další a tak se stalo, že zkáza Kubáně přišla v závěrečné části především z perimetru. Vše bylo ze strany Nymburka samozřejmě podepřeno obranou za hranicí sebeobětování. Level vypomáhání si hráčů navzájem byl nastaven na maximum.


Ale nebylo to jen o Dixonovi. Welsch chvíli před koncem najel dovnitř, posunul míč na Sant-Roose, ten ho vyhodil do rohu na De Zeuuwa a Belgičan vynikající útok proměnil volnou trojkou. Vše musel ale ještě potvrdit další trojkou Sant-Roos, než si mohl Nymburk definitivně vydechnout. Velká výhra byla na světě, zatímco Loko muselo na úvod sezony překousnout hořkou porážku.

závěrečná děkovačka po utkání s Lokomotivem

Body:

NBK - Dixon 31 (za 3b 9/6), Sant-Roos 17 za 3b 4/2), Peterka 11 (+9), Vaughn 6, De Zeeuw 5 (10d), Hruban 4 (6d), Welsch 2 (4a, 3d).


LOK - Claver 17, Singleton 15, Fesenko a Voronov 10,...

 
vloženo: 07.10.2015 21:56 / přečteno: 7052x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.