OCENĚNÍ PRO PETRA SVOBODU

OCENĚNÍ PRO PETRA SVOBODU

Ocenění a poděkování za práci pro druhé, podporu jiných lidí, tvorbu spojenou s milovaným místem a jeho rozvoj, tak lze alespoň částečně charakterizovat Cenu Ď. Poděkování se letos dostalo sedmi nominovaným, mezi nimiž byl i Petr Svoboda, dlouholetý trenér dětských a mládežnických kategorií V Nymburce.

Historicky první předání Městské Ceny Ď v Nymburce se konalo v příjemné atmosféře zaplněného foyer Hálkova městského divadla ve středu 23. března 2016. Moderátor Jakub Charvát představil nominované v krátkých rozhovorech a ti byli dojati už samotnou nominací, která jakoby říkala: "Vidíme Vaši práci a vážíme si jí." Městskou cenu Ď 2016 získala pracovnice Městské knihovny Nymburk Helena Marešová za mnohaletou obětavou a nápaditou činnost pro děti, vymýšlení a pořádání akcí a soutěží pro děti.


Petra Svobodu na Cenu Ď nominoval klub ČEZ Basketball Nymburk a Basketbalová Akademie Nymburk, které hlavní organizátor akce Rotary klub Jičín a Město Nymburk vyzvali, aby určili svého uchazeče o toto ocenění. BA Nymburk by ráda organizátorům touto cestou vyjádřila poděkování za tuto možnost.


Petr Svoboda při udílení cen

Nestor nymburského basketbalu Petr Svoboda již více než třicet let vede nymburské děti k basketbalu a ke sportu vůbec. Během své trenérské kariéry vychoval řadu výborných sportovců a i v devětašedesáti letech stále aktivně pracuje v kategoriích U11 a U12. Většinu své praxe pracoval jako dobrovolný nehonorovaný trenér. Pro děti organizoval mnoho zahraničních zájezdů a řadu tuzemských soustředění.


1982 – zahájení trenérské praxe jako asistent trenéra ing. Josefa Rylicha u družstva žákyň v Krajském přeboru (dále jen KP). Petr Svoboda si dává předsevzetí, že až dcera za dva roky dovrší šesti let, založí přípravku děvčat samostatně jako hlavní trenér. Do té doby se u Josefa Rylicha učí základům trenérského řemesla.


1984 – naplnění předsevzetí. Zakládá dívčí přípravku (34 děvčat), asistentku mu dělá starší dcera Petra. Zatímco ostatní přípravky se běžně zakládají pro děti od třetích tříd ZŠ, začíná již s prvňáčky. Přestože nejmladší tým v soutěži minižákyň prohrává se staršími dětmi vysokými rozdíly, trpělivě ho připravuje pro následující sezony.


1989 – tvrdá práce často i o víkendech se vyplácí. Tým pod jeho vedením vyhrává 2. místo v KP mladších žákyň za Mladou Boleslaví.


1991 – 1994 - 1. místo v KP starších žákyň, postup na mistrovství republiky, kde tým získává skvělé 4. místo. Tým starších žákyň vítězí i na turnaji v belgických Antverpách a v Poděbradech poráží kanadský tým Kingstone Pacers. Dovršení deseti let úspěšné trenérské praxe. Hlavní úspěch kromě výsledků – vytvoření vynikající party a úzké sepjetí a sounáležitost rodičů s týmem.


1994 – 1996 – Jeho tým děvčat postupuje opět o kategorii výše a hned ve druhém roce vyhrává soutěž mladších dorostenek, který znamená postup do druhé ligy starších dorostenek. I v ní však tým nastupuje ještě spadajíc do nižší věkové kategorie. Měřením se staršími získává na kvalitě.


1996 – 1999 – 4. místo v lize starších dorostenek. Určitý přelom v trenérské kariéře. Děvčata kvůli středoškolským povinnostem často mimo Nymburk tým pomalu opouští. Historie výborného týmu děvčat končí, vzpomínky na mládežnickou basketbalovou kariéru však zůstávají. Některá děvčata však pokračují v týmu žen (Kutíková, Martínková, Zelinková a další).


2002 – Sokol Sadská vyzývá Petra Svobodu, aby se ujal týmu žen v KP jako hlavní trenér. Na konci sezony je z toho páté místo.


2003 – s bývalým hráčem Radkem Kováčem zakládá opět přípravku, tentokrát chlapeckou. Již na první trénink přichází k již vyhlášenému trenérovi velký počet zájemců. V týmu začínají Martin Vaněk, Radek Kováč, o rok později Lukáš Stegbauer, Petr Holý. Všechno pozdější extraligové pojmy.


2004 – 2009 – tým hraje KP minižáků, v dalších sezonách soutěž mladších žáků a starších žáků. Dostavují se výrazné úspěchy. Tři roky po sobě účast na turnaji ve francouzském Chalonu. Na potřetí druhé místo. Poctívá píle dětí a důsledná práce trenérů pod vedením Petra Svobody přináší výsledky. Tým vítězí v KP a postupuje do ligy kadetů ČR.


2009 – 2010 – tým kadetů U16 získává vynikající druhé místo v ligové soutěži ČR, velká odměna za práci a skvělý přístup všech.


2010 – do Nymburka přichází trénovat jeho bývalý hráč, reprezentant ČR a česká basketbalová legenda Pavel Beneš. Ujímá se týmu U17, který Petr Svoboda hráčsky vychoval. Tomu je ctí pod Pavlem Benešem u týmu dál pracovat jako asistent. Společně v následující sezoně vyhrávají ligovou soutěž a postupují do extraligy. Tým, který se vytvořil, je velice silný nejen po herní, ale i lidské stránce, což se projeví v následujících sezonách.


2011 – 2012 – V extralize U19 získává tento tým fantastické druhé místo. Kromě tohoto úspěchu jsou členové týmu základní součástí i B týmu mužů, který postoupil do 1. basketbalové ligy.


2012 – 2013 – Napotřetí začíná „od píky“ a ještě jednou zakládá přípravku těch nejmladších chlapců (ročníky 2005 a 2006). Definitivně se ujišťuje, že trénovat děti je nejlepší činnost, kterou může trenér dělat. Pokroky se dostavují brzy, snaha dětí je zřejmá a je na trenérovi, zda je dokáže motivovat a zaujmout. Petr Svoboda opět dokazuje, že tato schopnost je mu vlastní.


2013 – 2014 – Lvíčata, jak se nejmladším hráčům a hráčkám v Nymburce říká, se rychle zlepšují v herních dovednostech a připravují se na další sezonu, která již má být „hrací“. Petr Svoboda se v týmu stará o 21 dětí.


2014 – 2015 – počet dětí ještě vzroste na 25, proto přichází posila v podobě asistentky Anety Pekárkové. Utvoří se dva týmy. Ten mladší se nadále připravuje, starší už se účastní KP minižáků a získává vynikající druhé místo z deseti týmů.


2015 – 2016 - Lvíčata BA Nymburk hrají dvě soutěže, jak bylo v plánu. Jsou to KP U11 a KP U12 Celkový počet kluků už narostl na 29! Oba týmy jsou ve svých soutěžích v polovině celkového počtu utkání a vedou si dobře. U11 vedou svou soutěž a U12 se pohybují okolo třetího místa.

Petr Svoboda a

Petr Svoboda a "jeho" U12


 
vloženo: 26.04.2016 09:29 / přečteno: 8310x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.