SVOBODA, DRUHÝ NEJLEPŠÍ NA ME

SVOBODA, DRUHÝ NEJLEPŠÍ NA ME

Matěj Svoboda byl pošesté a v mládežnické kategorii naposledy na evropském šampionátu. Jako druhý nejlepší střelec a druhý nejužitečnější hráč mistrovství byl v Helsinkách nejvýraznější postavou českého výběru do dvaceti let.

Na ME U20 divize A, které se konalo od 16. do 24.července ve Finsku, se našemu hráči Matěji Svobodovi vydařilo. Ze sedmi zápasů byl čtyřikrát naším nejlepším střelcem a třikrát nejlepším na doskoku. Nakonec s průměrem 19 bodů na zápas byl druhým nejlepším střelcem mistrovství, osmým nejlepším na doskoku (7,3) a druhým nejužitečnějším hráčem (18,9 val.b./z). Třikrát si připsal double-double, což bylo na ME nejvíce a stejného individuálního výkonu dosáhli už jen dva další hráči.

 

Celý český tým vstoupil do mistrovství vítězstvím nad favoritem skupiny Itálií a Matěj byl právě v tomto zápase nejužitečnějším hráčem zápasu a jeho nástřel při úspěšnosti z pole 12/10 dosáhl nakonec na hodnotu 28 bodů, což byl mimo jiné i sedmý nejvyšší počet bodů v jednom zápase ze všech hráčů mistrovství. Dalších dvaadvacet bodů v následujícím zápase posunulo náš tým na první místo v základní skupině, na kterém nic nezměnila ani následující prohra s Belgií. Klíčový zápas proti Slovinsku (Matěj double-double za 26 bodů a 10 doskoků) nasměroval český výběr do skupiny o 1.-8.místo. Litevci ve čtvrtfinále i Italové v prvním utkání skupiny 5.-8., si Matěje ohlídali a dvě prohry nás poslaly do zápasu s Ukrajinou o celkové 7.místo na turnaji. Po bodové přestřelce s celkem 208 nastřílenými body (bez prodloužení!!) jsme Ukrajince porazili a obsadili ve druhé nejprestižnější mužské kategorii U20 sedmé místo stejně jako naši muži na ME ve Francii. Za námi skončily i takové basketbalové velmoci jako Francie, Srbsko, Slovinsko nebo Izrael.

  

Týmový i individuální úspěch Matěje Svobody napsal výraznou tečku za jeho mládežnickou kariérou. O svých schopnostech však nymburský křídelník už začal přesvědčovat i v kategorii dospělých. Především v B-týmu se stal společně s Martinem Křížem a Martinem Peterkou oporou a rostou i jeho minuty v mužském A-týmu. Všichni věříme, že porostou i v dalších letech.  

 
Obsáhlý rozhovor s Matějem Svobodou si můžete přečíst na stránkách basketbalové akademie.



 
vloženo: 27.07.2016 03:40 / přečteno: 10126x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.