RADIKÁLNÍ NÁVRAT JIŘÍHO WELSCHE

RADIKÁLNÍ NÁVRAT JIŘÍHO WELSCHE

Jiří Welsch je jedním z kvarteta reprezentantů, kteří se po krátké pauze vydali s basketbalem znovu do Slovinska. Tentokrát už ne s reprezentací, ale se svým klubem. Jiří si v rozhovoru pro klubový web návrat pochvaluje, i když byl podle něj trochu radikální.

Po několika dnech ses vrátil znovu do Slovinska, ale s jiným týmem. Jaký byl pro tebe přechod z reprezentace zpět do klubu?

Byl to příjemný návrat, ale svým způsobem zároveň radikální. Jak tady trénujeme, se nedá srovnat s tím, jak jsme trénovali během léta. Jsem rád, že jsem zpátky. Od posledního zápasu na mistrovství Evropy jsem se těšil, až přijedu za týmem. Měl jsem asi tři dny volna, kdy jsem se připravoval s kondičním trenérem a teď jsem konečně od pondělka zpět.


Byl to vážně takový šok začít po létě v reprezentaci trénovat pod nymburským koučem Kemzurou?

Dost velký šok. Spadl jsem do toho rovnýma nohama už v Nymburce, kde jsme před Slovinskem zahájili soustředění s kondičním trenérem. Je to náročné, ale to je dobře. Když budu mluvit za sebe, tak mám pocit, že to co děláme, má smysl. Čas, který strávíme v hale, v posilovně, nebo kdekoliv jinde, je stoprocentně využitý. Kouč Kemzura opravdu nenechá ani vteřinu tréninku nazmar. Všechno má přesně odměřené včetně pauz na pití. Už jsem takovéto trenéry v kariéře zažil, ale je to velká změna oproti tomu, co jsem tady minulá rok poznal s Nenem. Uvidíme, ale doufám, že ta tvrdá práce přinese výsledky.


Které podobně náročné trenéry jsi v Evropě zažil?

Byli dva. Jedním byl Zmago Sagadin v Olympiji Lublaň a druhým Sergio Scariolo v Málaze. Stejně jako Kestutis Kemzura vyznávali podobnou filozofii. Tvrdou práci, nejen slova, ale i činy na palubovce, hodně času stráveného v hale, důraz na disciplínu, na pořádek uvnitř týmu a na plnění svých pokynů do posledního detailu.


Váš trenér ale na druhou stranu dokáže za hráčem přijít a až otcovsky si s ním promluvit. Povolit, když vidí, že není úplně stoprocentně zdravotně v pořádku…

Je to logické a je to jen známka jeho trenérské vyspělosti. Je hodně náročný, ale zase dobře ví, že teď ještě nenastal ten správný čas jít do extrému i třeba přes nějaká zranění. Čeká nás dlouhá sezona a chvíle, kdy bude potřeba na hráče maximálně přitlačit, teprve přijdou.


Jak si užíváš pobyt na soustředění po mimosportovní stránce?

Zatím jsme měli pouze jedno volné odpoledne ve středu. Výhoda je, že se hraje ve Slovinsku mistrovství Evropy, takže i volný čas vlastně trávíme basketbalem. Sešli jsme se po obědě na pokoji u maséra a koukali jsme se na dva zápasy Španělsko – Srbsko a Slovinsko – Francie. Kluci vyrazili do obchodu nakoupit nějaké dobroty, abychom si večer u přenosu zpestřili. Den předtím jsme měli možnost po tréninku využít místních lázní a bazénu, takže jsme se šli i trochu vyplavat a využít podmínek, které hotel nabízí k regeneraci.


Tým se promíchal, role se možná přeskupili. Kdo se ujal role baviče, kdo vymýšlí zábavu, co se bude dít mimo tréninky?

Sranda tu je se všema klukama. Osobně si nejvíc legrace užiju s Péťou Bendou, pořád ho něco zajímá a je prostě takový srandista. Ale konkrétní situace, nad kterými se bavíme a čemu se v týmu smějeme, to v něm také musí zůstat. To si nechám pro sebe (smích).

 
vloženo: 20.09.2013 18:31 / přečteno: 9114x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.