PŘÍPRAVA NA MS ZAČALA

PŘÍPRAVA NA MS ZAČALA

Ačkoli naše příprava na novou sezonu začne až na konci srpna, většina týmu už je plném zápřahu. V úterý totiž odstartovala příprava národního týmu na zářijové mistrovství světa. A hned první den se trenérovi Ronenu Ginzburgovi hlásila pětice našich hráčů. A to se ještě ten šestý, kapitán Pavel Pumprla, připojí o trochu později.

Jako první do haly v nymburské základní škole Komenského dorazil Petr Šafarčík, který ale nakonec do tréninku nezasáhl, protože si z nedávné univerziády přivezl zranění zad, které se mu vrátilo, a tak právi měli hlavně naši fyzioterapeuti Radek Petrů a Jiří Abé Šmíd, kteří jsou i u národního týmu.

Trenér Ginzburg přivítal i Martina Kříže, který se až nezvykle rychle zotavuje po zranění achillovky a už vypadá, jak kdyby mu nic nebylo. Tréninkovou zátěž ale zatím přidává postupně, a tak do plného tréninku ještě nešel, ale pilně i přesně střílel.

„Hrozně jsem Martinovi Křížovi přál, aby přípravu stihl. V první chvíli jsem ale nečekal, že hned na prvním tréninku už tu bude alespoň trochu trénovat. Když jsem pak ale viděl, jak k tomu přistupuje a co všechno tomu obětuje, tak jsem pak už věřil, že to zvládne. V první chvíli problesklo hlavou úplně všem, že je to špatné a že o mistrovství přijde, ale on se k tomu postavil úplně super, dal do toho hrozně moc a o to sladší pro něj bude příprava a samotné mistrovství,“ řekl Vojta Hruban, když sledoval Martina, jak po tréninku maká na hřišti s kondičním trenérem Michalem Miřejovským.

„Čekal jsem, že tu Martin Kříž bude na tréninku s námi. On je takový zarputilý, takže jsem nepochyboval, že do toho dá maximum. Je na něm vidět, že na mistrovství chce jet, i kdyby pro to musel udělat cokoli,“ dodal Martin Peterka.

Právě Vojta Hruban s Martinem Peterkou a Jaromírem Bohačíkem se po hřišti proháněli naplno a ukazovali, že dva měsíce od konce sezony rozhodně nezaháleli. „Ty jo, to je forma,“ chválil Vojta Jardu, když trefil několikátou střelu za sebou. Zúročil tak náročnou individuální přípravu, když téměř celý červenec dvoufázově trénoval a chodil si i sám střílet do haly.

Martin Peterka už má za sebou stejně jako Petr Šafarčík Univerziádu v Neapoli, kde odehrál šest zápasů a byl klíčovou postavou českého výběru. „Univerziáda byla zajímavá zkušenost. Jen je škoda, že jsme nebyli ve vesnici s ostatními sportovci, jak to bývá obvyklé. Basket jediný měl svůj hotel, ostatní sportovci bydleli na lodích v přístavu. To byla škoda, že jsme nenasáli tu atmosféru. Ale basketbalově to bylo super,“ popisoval Martin.

„Hrál jsem hodně, měl jsem pozici lídra. Sice se mi tolik nedařilo, ale bylo to dobré. Tým se nám pak sice trochu rozpadl, ale paradoxní je, že poslední zápas proti Itálii, do kterého jsme nastoupili v sedmi lidech, tak jsme hráli nejlépe. Byla škoda, že jsme prohráli ve skupině s Izraelem zápas, který byl dlouho vyrovnaný. Poslední zápas skupiny s Austrálií nám pak hrubě nevyšel. Šli jsme tak do druhé půlky pavouka, kde jsme vyhráli dva zápasy ze tří, takže jedenácté místo není zas až tak špatné, i když jsme samozřejmě chtěli skončit lépe. Ale některé zápasy byly dobré. Teď na tréninku jsem se asi i díky tomu cítil dobře, i střely mi padaly, takže asi je to trochu znát, než kdybych nehrál dva měsíce žádný zápas,“ dodal.

Kromě našich hráčů se na prvním tréninku hlásili také Jakub Šiřina, Jakub Tůma, Lukáš Palyza, Patrik Auda, Šimon Puršl, VIktor Půlpán, Michal Mareš a náš už bývalý hráč Tomáš Vyoral, nová posila Pardubic. Dorazil i Petr Heřman, ten ale kvůli menšímu zranění také netrénoval. Další hráči včetně Tomáše Satoranského, se k týmu připojí později.

„Už jsem se těšil. I když jsem byl trénovat a zastřílet si, tak mi basket chyběl. A hlavně jsem se rád se všemi zase potkal,“ uvedl Vojta Hruban. „První trénink je hlavně o tom se rozhýbat a rozběhnout. A možná si trochu projít signály a systémy, abychom od druhého tréninku mohli třeba i hrát,“ dodal Vojta.

Ten si stihl reprezentační povinnosti splnit už v pondělí, kdy vyrazil do Mnichova na los kvalifikace o mistrovství Evropy 2021 a dokonce sám losoval. Česko, které má jako spolupořadatel šampionátu jistou účast a kvalifikace pro něj bude jen tréninková, přisoudil do skupiny C k Litvě, Belgii a postupujícímu z trojice Bělorusko, Albánie, Dánsko. „S losem jsem spokojený, protože máme atraktivní soupeře. Kdybychom neměli postup jistý, tak bych řekl, že jsem mohl losovat lépe, protože jsou tam lehčí skupiny. Ale vzhledem k tomu, že nám je to jedno, tak je dobře, že budeme hrát se silnými soupeři, na které si lidi mohou těšit. Takže jsem los nacvičil správně,“ pochválil se Vojta.

„Bylo to hrozně zajímavé, jiné prostředí, do kterého se člověk jen tak nedostane. Druhá stránka basketbalu. Hlavní téma bylo samozřejmě to mistrovství Evropy, protože tam byli hlavně zástupci pořadatelských zemí. Německý generální sekretář, gruzínský. A bylo zajímavé poslouchat, co je k tomu pořadatelství potřeba. Co se dohaduje už teď takhle dlouho dopředu. Že třeba Němci chtějí začít prodávat vstupenky už teď na podzim, aby stihli Vánoce, a podobně,“ dodal.

Pro český tým je nyní ale hlavní téma mistrovství světa, první s českou účastí po 37 letech. „Mistrovství je ještě pořád daleko. Zatím je to jen první den přípravy. Pořád jsme tady v Nymburce. Opravdové uvědomění, kam to vlastně jedeme, přijde, až se budeme vypravovat na přípravu do Koree a pak do Číny. Hlavně až se dostaneme na místo konání,“ řekl Vojta. „Mistrovství světa je pořád daleko, ale startem přípravy se hodně přiblížilo,“ dodal Martin Peterka.

 
vloženo: 24.07.2019 09:37 / přečteno: 6411x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.