PRVOLIGOVÁ PREMIÉRA

PRVOLIGOVÁ PREMIÉRA

Jako první vyslanci změří svoje síly v soutěžním utkání dlouhodobé soutěže naši muži B a to už v pátek na Sokolu Pražském. 

Pro Nymburk to bude premiérová účast ve druhé nejvyšší soutěži, když pro tento moment pomineme A-tým, který si před postupem do Mattoni NBL musel druhou nejvyšší soutěží projít. První liga však bude premiérová na postu hlavního trenéra pro Pavla Beneše. Do lehce napjatého očekávání jsme vstoupili s několika otázkami právě pro kouče.  


Pavle, jak probíhala příprava na vyšší soutěž? Lišila se od minulého roku?

Příprava probíhala ve všech směrech velmi podobně jako minulý rok, jen v počtu hráčů byl diametrální rozdíl. Vloni jsme začínali tým budovat od začátku a na první tréninky chodilo kolem pěti hráčů. Dnes máme na tréninku hráčů i patnáct.

S jakými cíli vstupujete do 1.ligy.

Jsme nováčkem v této soutěži a víme, že to bude velmi těžká sezóna. Mým osobním cílem je posunout naše mladé hráče co nejvíce v basketbalových herních činnostech jednotlivce, taktice, dynamice a kam nás to zavede, ukáže až čas. Pokud si zahrajeme play off budu spokojený.

Jak byste charakterizoval první ligu? Je mezi oběma ligami stejný rozdíl jako mezi první ligou a Mattoni NBL?

Myslím si, že ano. Rozdíl mezi první a druhou ligou je opravdu velký. Jednak již v herním systému a jednak také v hráčské kvalitě. Ve druhé lize můžete hrát 25 minut zle, a přesto máte šanci na výhru. To se o první lize rozhodně říct nedá.

Jak moc se liší úroveň a kvalita hráčů první a druhé ligy?

Hráčské kádry se liší především ve zkušenostech a fyzické připravenosti. V první lize je spousta hráčů se zkušenostmi z NBL což ve druhé lize samozřejmě není.

Do jaké míry je v této soutěži důležitý skauting soupeřů?

To záleží na každém trenérovi zvlášť, určitě je to pozitivní pomoc při přípravě na utkání, která by se neměla podle mne zanedbávat.

Kdo bude podle vás lídrem první ligy?

Tak to opravdu nedokáži odhadnout. Dlouholetý lídr Jindřichův Hradec postoupil o soutěž výše, a tak se šance usednout na trůn I.ligy otevírá všem účastníkům stejně.

Které soupeře považujete za naše největší konkurenty na umístění?

To ukáží až první kola soutěže. Mám v hlavě pár týmů, ale zda to bude realita, ukáže až čas.

Jaký je věkový průměr našich hráčů ve srovnání s našimi soupeři a ve srovnání s 2.ligou?

Náš tým má věkový průměr 19 let což je na jednu stranu obrovskou výhodou (entuziazmus, nasazení, chuť pracovat) a na stranu druhou je to zrádné (zkušenosti). Snažíme se na každém tréninku pracovat na sto procent a uvidíme kam nás letošní cesta I.ligou přivede.

Co považujete za největší devizu svého týmu?

Vynikající parta a chuť rvát se každou vteřinu na tréninku i v utkání o každý centimetr podlahy. Kluci mají opravdovou chuť všem ukázat, že basketbal hrát umí.

Počítáte se zapojením nově příchozích hráčů do U19 (Svoboda, Heinzl) do kádru mužů B?

Ano určitě s tím počítám. Samozřejmě velmi citlivě a dle únavy či zdravotního stavu kluků. Vždyť Matesovi je teprve šestnáct a Dominikovi o rok více. Mají vše ještě před sebou a nejdůležitější pro ně je kvalitní tréninkový proces.

Z A-týmu mohou alespoň podle věku hostovat Palyza, Pomikálek a Hruban. Počítáte s jejich pomocí pravidelně, jen v některých utkáních nebo vůbec?

Počítám s nimi zatím jen částečně. Samozřejmě záleží na jejich vytížení v týmu A. Jsou to mladí velmi talentovaní hráči, kteří přišli především hrát za naše áčko. Pokud nám to párkrát vyjde, budu opravdu šťastný.

Projeví se nějak v přípravě systém soutěže jeden zápas týdně? Ve druhé lize to byly dva zápasy jednou za 14 dní.

Příprava je úplně jiná. V minulém roce jsme mohli celý týden, kdy se nehrálo, velmi tvrdě pracovat všech pět dnů. Letos to budou dny jen tři a předzápasový trénink již bude směřovat k následujícímu utkání. Systém je již velmi podobný tréninkovým schématům MNBL.

Co říkáte zařazení reprezentace U19 do systému soutěže 1.ligy?

Vše, co jen trošku může zvýšit naše šance na letním mistrovství, vítám s otevřenou náručí. Je to velmi netradiční nápad, ale má své opodstatnění. Jsem pro a doufám, že junioři nabité zkušenosti v létě zužitkují tím nejlepším způsobem.

A slovo na závěr?

Chtěl bych touto cestou poděkovat Petrovi Svobodovi za neuvěřitelný kus odvedené práce pro muže B v sezoně 2011/2012. Byl pro nás všechny velkou inspirací, jak ve svém věku dokázal tvrdě pracovat a zůstat stále pozitivní i v těžkých chvílích. Za vše Ti, Péťo, opravdu patří srdečné - DĚKUJEME!!!

 
vloženo: 18.09.2012 23:18 / přečteno: 9578x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.