VÍTEJ, ROKO

VÍTEJ, ROKO

Druhou posilou pro náš tým je chorvatský reprezentant Roko Rogič. Šestadvacetiletý rozehrávač přichází z Cibony Záhřeb, se kterou v minulé sezoně získal chorvatský titul. V létě pak hrál za národní tým v Letní lize NBA a aktuálně byl zvolen nejužitečnějším hráčem na přípravném turnaji v Číně, který s Chorvatskem vyhrál. To oslavil podpisem dvouleté smlouvy s Nymburkem.

„Roko přináší tvrdošíjnost a vyrovnanost výkonů. Jeho hra je kombinací zkušenosti s vášní a hladem po úspěchu. Roko je nadšený z příležitosti hrát za Nymburk. Už jen fakt, že jsme se zavázali na spolupráci na dvě sezony, ukazuje jeho i naše ambice a cíle,“ řekl trenér Oren Amiel.

Rogič měřící 185 centimetrů je odchovancem Cedevity Záhřeb. V roce 2009 šel hrát druhou ligu za Mladost Záhřeb. Poté vystřídal Alkar Sijn, Krizevci, KK Záhřeb, Velikou Goricu, Skrijevo, než se v sezoně 2016/17 vrátil do Cedevity, se kterou si zahrál i EuroCup. Pak zamířil do zahraničí a hrál druhou italskou ligu za Imolu, v Bosně za Spars Sarajevo.

Minulou sezonu začal Rogič v Hermes Analitica Záhřeb, za který měl v 11 zápasech průměry 18,7 bodů, 5,1 doskoků a 7,2 asistence na utkání. Týmu se ale nedařilo, mířil do baráže, a Rogič tak dostal nabídku na přesun do Cibony, která hraje ve stejné hale. Zde plnil roli druhého rozehrávače. V 19 ligových duelech měl průměry 8,4 bodů, 3,2 doskoků a 4,6 asistence. V Adriatické lize stihl osm zápasů s průměry 7,6 bodů, 2,8 doskoků a 3,3 asistence.

Svými výkony si řekl o pozvánku do národního týmu, který dostal možnost zúčastnit se Letní ligy NBA v Las Vegas. Zde odehrál pět zápasů s průměry 24 minut, 8,4 bodů, 3,4 doskoků a 5 asistencí na duel. 

„Ze začátku jsme byli ohromeni fyzickou silou a rychlostí hráčů v Letní lize, ale rychle jsem se adaptovali a našli svůj rytmus. Dokázali jsme hrát vyrovnané zápasy a prohráli jsme až v závěru. Byli jsme konkurenceschopní a dokonce nás chválili za obranu,“ řekl Rogič nedávno při hodnocení chorvatského vystoupení v Letní lize.

Chorvatsko se neprobojovalo na mistrovství světa, a tak buduje novou reprezentaci pro kvalifikaci o mistrovství Evropy 2021. A právě Roko by mohl hrát důležitou roli. Po Letní lize totiž zamířil s národním týmem i na turnaj do Číny, kde pomohl porazit Lotyšsko i Čínu a dnes v noci byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje. Proti Číně zaznamenal 20 bodů, tři doskoky a šest asistencí.

„Udělám vše, co je v mých silách, abych zůstal v národním týmu. Máme před sebou velké úkoly. Musíme se především kvalifikovat na EuroBasket a také doufáme v účast na olympijských hrách v Tokiu,“ řekl Rogič, jehož vzory jsou hvězdy NBA Rajon Rondo a Ray Allen. „Je úžasné sledovat hru Ronda, jak je prospěšný pro tým, aniž by vystřelil na koš,“ svěřil se v nedávném rozhovoru.

Nyní bude v kariéře pokračovat v Nymburce, kde si poprvé zahraje Champions League. „Roko Rogič má všechny parametry a předpoklady stát se prvotřídním rozehrávačem, což naposledy potvrdil na turnaji v Číně, kde je s národním týmem Chorvatska. I proto jsme se pro něj rozhodli. Nicméně trenéři ho velmi důkladně skautovali. Rokovy ukazatele a opět velká chuť hrát za Nymburk, podobně jako u první posily Zacha Hankinse, dávají naději, že bude tou správnou volbou na klíčové pozici rozehrávače,“ prohlásil generální manažer Rudolf Šimeček.

Náš klub se tak po delší době vrací k modelu s rozehrávačem z Balkánu. Naposledy to byl Makedonec Vlado Ilievski v sezoně 2013/14. Před ním Srbové Miljan Pavkovič, Nemanja Danilovič či Slovinec Matej Venta. 

Rogič bude teprve čtvrtým Chorvatem v nymburském dresu po Darko Vuksaničovi, Denisovi Mujagičovi a Borisovi Baračovi. Z Cibony naposledy přicházel Srb narozený v Chorvatsku Marko Jagodič Kuridža.
 
vloženo: 25.07.2019 08:29 / přečteno: 6566x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.