ASG - ANO / NE *)

ASG - ANO / NE *)

Bude letos All Star Game? To je otázka, na kterou snad někdo kompetentní najde odpověď. Po tom, co Severočeské doly opustily partnerství tohoto podniku, není jasné, zda se letošní setkání nejlepších hráčů bude. Proslýchá se, že by dostaveníčko elity Mattoni NBL mohlo být na Folimance. Nechme se ale překvapit.


V loňském roce se ASG konalo 2.března v Chomutově. Výběr ČR prohrál s Výběrem světa 87:109. Úroveň zápasu nebyla nikterak vysoká, pojem obrana všichni účastníci vymazali ze své paměti, někteří hráči se vůbec nedostavili ač byli vybráni, nepřijel ani asistent trenéra ČR Choleva. V letošním roce dostalo ASG termín až těsně před začátkem bojů v play-off - 19.4.2009. Je to termín možná trochu nešťastný. Je vysoce pravděpodobné, že pro kluby, které budou posílat své hráče do ASG, začne hned ve středu nejdůležitější část jejich sezony.

Zdá se, že devítka v roce konání je nešťastná. All Star Game se totiž nekonalo také v roce 1999. Jak tomu bude letos, uvidíme.

 

Podívat se můžete na pár historických fotografií z roku 2004 a 2006 zde

Také můžete o ASG hlasovat v naší anketě na titulní stránce.

 

Co nám prozradili námi oslovení respondenti o ASG najdete níže (respondenti jsou seřazeni podle abecedy)

 

Beneš Pavel
Tato akce patří k basketbalu už dlouhá léta a bylo by to velká škoda, kdyby se letos neuskutečnila. Je to oslava basketbalu v Čechách a jedinečná příležitost se potkat přáteli z ostatních klubů, se kterými se znám už léta. Je to možnost si udělat pohodový den před zápasy play-off.
Změnil byste něco na formátu soutěže?
Já osobně bych nic neměnil, jen bych zase vybral týmy Západu a Východu, aby si mohli zahrát čeští hráči s Američany v jednom týmu.
Nezdá se vám, že úroveň minulého zápasu byl nízká?
Ono je to dáno tím, že se ASG uskuteční v nevhodném termínu. Také se mi zdá, že je to hodně zdlouhavé a že program nemá spád. Možná proto všichni šetří síly.

 

 

 

 

 

 

Budínský Pavel

To by mě mrzelo. ASG by mělo být vyvrcholením marketingového snažení České basketbalové federace. Mattoni NBL je výborný produkt a divil bych se, kdyby někdo uvažoval o tom, že by setkání nejlepších basketbalů České republiky nebylo vůbec pořádáno. Naopak si myslím, že by se podobná akce měla pojmout velkolepě. All Stars Game je akce, která by měla podpořit basketbal jako produkt.
Změnil byste formát ASG?
Předně bych dal utkání větší vážnost. Hodně Američanů, které znám nejsou nadšení ze zápasu, který nemá soutěživý prvek. Neříkám, že se nemá hrát pro diváky, ale chtělo by to, aby byla vidět i hra, aby mělo smysl trochu koučovat hráče. Myslím, že v posledním ročníku se věnovalo málo času přípravě dovednostních soutěží. Třeba se nesehnalo ani pět stojanů na míče při soutěži trojkařů.
Co říkáte termínu?
Pokud vím, mělo se ASG uspořádat těsně před play-off, tak to už vidím, že některé týmy vůbec nepřijedou. Zajištění účasti, to je také jeden z kamenů úrazu.

 

Czudek Petr

ASG je na jedné straně propagace basketbalu, takže k basketbalové sezoně patří. Na druhou stranu není zvolený dobrý termín. Problematický je také výběr místa, protože některým hráčům se nechce jezdit přes celou republiku. Navíc úroveň vlastního zápasu je nízká. Měla by to být exhibice, ale ne pochodové cvičení.
Změnil byste něco na formátu ASG?
Možná by se nemuselo hrát tak dlouhý zápas, daly by se doplnit nějaké další soutěže, aby celý ASG bylo větší show než je vlastní basketbalový zápas. Je třeba, aby se bavili diváci i hráči.
Je termín ASG vyhovující?
Já bych termín posunul, protože zápas ASG přeci jen trochu naruší kontinuitu základní části nebo se dokonce dostane až do doby těsně před play-off. Na Slovensku třeba našli termín posledního kolo před Vánoci a to podle mě není špatný termín.  

 

 

 

Jagodnik Goran

Zažil jste někdy ve své kariéře, že by se nepořádala All Star Game?
Ano, zažil jsem to jednou v Turecku a jednou v Rusku. V Turecku si již nepamatuji na důvod, v Rusku byly nějaké problémy s cestováním hráčů, protože tam je všechno strašně daleko. Letos se prý také nebude pořádat ASG v Adriatické lize. Je to vždy škoda, když se ASG nepořádá, je to příjemná akce, kterou my hráči máme rádi. V loňském roce jsem hrál v All Star Game Adriatické ligy, přišlo 5-6000 lidí a atmosféra byla úžasná. Je dobré, když se v sezóně odehraje zápas, ve kterém není výsledek na prvním místě, prostě si to jenom užíváte společně s diváky. Je to program na celé odpoledne, hrají se různé soutěže, diváci si užijí ty trojkařské a hlavně ty ve smečování a my hráči máme možnost si zahrát v jednom týmu s těmi, proti kterým celý rok bojujeme.

 

 

 

Jelínek Josef

Byla by to škoda. Je to akce, která odlehčuje situaci mezi základní částí a play-off. ASG je akcí, která slouží i k propagaci basketbalu v Čechách. Chápu na druhou stranu, že „ozdravná regenerační recese“ zasahuje i do této akce.
Co říkáte úrovni zápasu v minulém ročníku?
Já sice mám rád srandu, ale show by to mělo být hlavně v doprovodných programech a vlastní zápas by se měl ze sedmdesáti procent odvíjet regulérně. Omezil bych kontakty, když třeba dva hráči běží vedle sebe pak bych nechal útočícího hráče efektně zakončit. Vloni to už byla taková „čunča“ a to už nebaví ani laickou veřejnost. I laik chce vidět konfrontaci těch nejlepších hráčů.
Vyhovuje vám termín ASG?
Měl by být dříve než před play-off. Protože před nejdůležitější částí sezony se všichni budou bát.    
Nemělo by být nějak sankcionováno, že se někteří hráči bezdůvodně nedostaví na ASG?
Mohlo by být řešením, že v takovém případě hráč nebude smět nastoupit v následujících dvou kolech v zápasech Mattoni NBL.
Změnil byste nějak formát ASG?
Možná by stálo za to, doplnit nějaké dovednostní soutěže. Myslím, že by nebyl problém, aby se program konal dopoledne i odpoledne. Mohou se uspořádat podpisové akce, soutěže pro děti  a podobně.

 

 

 

Katzurin Muli

Stalo se Vám někdy v kariéře, že by liga neorganizovala All Star Game?
Ano, vzpomínám si na takové případy, ale za těch hodně let co již trénuji jich bylo opravdu málo. All Star Game je šance, jak udělat atraktivní propagaci basketbalu a ukázat lidem trošku zábavy. Je to tak trochu atrakce, to je pochopitelné, v All Star Game se na defenzívu nehraje a hlavním cílem je útok, ve kterém si divácké oko přijde na své. Je to v průběhu sezóny příjemné odlehčení pro všechny – fanoušky, hráče i trenéry. V sezóně je spousta zápasů, kdy o něco jde, tak je dobré trošku ubrat na vážnosti a pro jednou si prostě basketbal užívat bez tlaku na výsledek, prostě si ho jenom užívat.
Jste tedy pro to, aby se podobné akce pořádaly?
Ano, je to zábava pro fanoušky a pro ně to přeci celé děláme, nehrajeme basketbal jenom tak kvůli sobě, ale pro lidi. Když bychom neměli diváky, tak není proč hrát a All Star Game je možnost, jak třeba nalákat více fanoušků. O víkendu jsem byl na polské All Star Game. Přijelo se podívat 5000 lidí, byl tam skvělý program, vše přenášela televize. Byla to prostě společenská událost.

 

 

Smetana Jan

Co byste řekl tomu, kdyby by se letos ASG neuskutečnilo?
Nechci říkat, že by to bylo neštěstí, ale pro mě by to byla zásadní chyba a All Stars Game se prostě musí konat. Alternativu, že by ASG nekonalo absolutně neberu. To by byla strašná škoda pro hráče, fanoušky pro celý basketbalový produkt.
Co byste upravil na formátu ASG?
Určitě bych zpestřil program. Zařadil bych třeba nejlepší dorostence nebo bych přidal minibasket. Nebál bych se nechat odehrát každou čtvrtinu jiné hráče. Doprovodný program by měl být basketbalový, měla by to být větší show – doplnit by se dala vystoupení nejlepších cheerleaders nebo vozíčkářů. Myslím, že by to měl být basketbalový happening (slovník cizích slov: Happening = improvizované představení, událost situovaná do běžné reality s cílem vtáhnout diváka do děje, vyvolat pocity šoku, absurdity). Pokud by se to hrálo za příznivého počasí, umístit před halu streetballové koše, aby si děti mohly zaházet na koš. Děti by měly možnost si s těmi nejlepšími hráči zatrénovat. Tím vším by se měl basket dostat k co největšímu počtu lidí.

 

 

Zídek Jiří

Já sám nejsem velkým příznivcem ASG. Taková akce má význam, když dva týmy hrají seriózní zápas. Skóre 134:130 pro mě nikdy nebyly zajímavé. Já sám nejraději vzpomínám na All Stars Game v Moskvě, když Žalgiris vyhrál Euroligu. Tam se nehrálo na 99% ale na sto. Na druhou stranu si uvědomuji důležitost ASG pro fanoušky, pak je ovšem nutné počítat s adekvátní medializací a popularizací tohoto zápasu. A pokud to není ze strany pořadatele dostatečně zajištěno, je lepší takovou akci nepořádat. 
Nestálo by za to program udělat delší?
ASG je většinou chápáno jako fanouškovská záležitost, proto doplnění programu o další akce je plus pro zdar celého ASG.
Je pro konání ASG vhodným termínem datum před začátkem play-off?
Není, lepší by bylo posunout ASG spíše k začátku sezony.
Nestálo by za to posunout konání blíže ke geografickému středu České republiky?
Pro zdar akce není tolik důležitý třeba zájem fanoušků o klubový basketbal. Důležitější je zájem partnera, který by se měl o zajištění ASG starat.



 

 
vloženo: 08.03.2009 00:00 / přečteno: 15245x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.