VOJTA NALOSOVAL BOJE O ME

VOJTA NALOSOVAL BOJE O ME

Náš hráč Vojtěch Hruban patřil k hlavním postavám dnešního losování kvalifikace o mistrovství Evropy 2021, jehož spolupořadatelem bude i Česká republika. Právě proto byl Vojta jako opora české reprezentace pozván do Mnichova, aby osm čtyřčlenných skupin nalosoval. A národní tým zařadil do skupiny C spolu s Litvou, Belgií a postupujícím z kvalifikace z trojice mezi Albánií, Běloruskem a Dánskem.

Vojta nastoupil na pódium v novém reprezentačním obleku od firmy Blažek a slušivých brýlích. Jeho úkolem bylo do každé skupiny vylosovat první dva účastníky. V druhé půlce losu pak určoval, z jaké pozice budou vylosované týmy nasazené do programu skupin.

Češi sice díky nedávnému udělení spolupořadatelství šampionátu mají účast jistou stejně jako Německo, Gruzie a Itálie. Přesto všechny čtyři týmy byly nalosovány do kvalifikace, budou jí hrát, jejich výsledky se ale do postupových bojů nebudou započítávat. Je to proto, aby i pořadatelé měli kvalitní zápasovou praxi.

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga byli pro los nasazeni do čtvrtého koše a věděli tak, že je čeká jeden ze čtyř nejsilnějších evropských výběrů. Mohli dostat Španělsko, Francii a Srbsko, nakonec ale Vojta určil, že půjdou do skupiny C k Litvě. S tou se hrálo v soutěžním utkání naposledy na mistrovství Evropy 2015 stejně jako s Belgií. Ta by rovněž měla český tým dobře prověřit, jelikož v Belgii je basketbal na vzestupu, což potvrdil postup Antverp do Final Four Champions League. Mezi opory Belgie patří náš bývalý hráč Maxime De Zeeuw.

U Litvy bude hodně záležet na tom, zda bude mít v kvalifikaci k dispozici hráče z Euroligy, především pak ze Žalgirisu Kaunas. Za Litvu by ale měl hrát rozehrávač Šarunas Vasiliauskas, který si proti nám zahraje za Gaziantep v Lize mistrů.

O posledním účastníkovi skupiny bude jasno 21. srpna, kdy končí předkvalifikace. V ní se o místo ve skupině C utkají Dánsko, Albánie a favorit skupiny Bělorusko. Za něj hraje i rodilý Američan Maalik Wayns, který má zkušenosti i z NBA.

"Je to solidní los. Litva je hodně dobrý tým. Belgie určitě půjde do kvalifikace s očekáváním postupu a na třetího soupeře si ještě musíme počkat. Protože ale do kvalifikace půjdeme jako pořadatelé s jistou účastí, je to pro nás dobrá příležitost, jak tým připravit na mistrovství Evropy,“ řekl trenér Ginzburg. „Já před žádným losem necítím nervozitu, protože to není v mých rukou. Cítil jsem, že bychom mohli dostat Izrael, ale nakonec se tak nestalo. I tak jsou to ale skvělí soupeři pro naši přípravu. My budeme moct zapojit více mladých hráčů a myslet na budoucnost," dodal.

Kvalifikace odstartuje příští rok v únoru, další okno bude v listopadu 2020 a třetí v únoru 2021. Z každé skupiny, která neobsahuje pořadatele ME 2021, postupují tři nejlepší celky. Ze skupiny s pořadatelskou reprezentací jsou to dva nejlepší týmy plus pořadatel. 

Los kvalifikace o EUROBASKET 2021:
Skupina A: Španělsko, Polsko, Izrael, SR/Kypr/Rum.
Skupina B: Rusko, Itálie, Makedonie, Estonsko.
Skupina C: Litva, Česko, Belgie, Alb./Běl./Dán.
Skupina D: Chorvatsko, Turecko, Nizozemsko, Švédsko.
Skupina E: Srbsko, Finsko, Gruzie, Švýc./Portug./Isl.
Skupina F: Slovinsko, Ukrajina, Maďarsko, Rakousko.
Skupina G: Francie, Německo, Černá Hora, Kos./Luc./Brit.
Skupina H: Řecko, Lotyšsko, Bosna, Bulharsko.

Nalosována byla i kvalifikace žen. V ní se Češky utkají o účast na evropském šampionátu s Itálií, Rumunskem a Dánskem. Na šampionát postoupí vítězové skupin a pět nejlepších celků na druhých místech.


 
vloženo: 22.07.2019 13:13 / přečteno: 6166x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.