SOUSTŘEDĚNÍ OČIMA FYZIOTERAPEUTA

SOUSTŘEDĚNÍ OČIMA FYZIOTERAPEUTA

V Krkonoších se vedle Pavla Procházky staral o pohodu hráčů také fyzioterapeut Vlastimil Ježek. Jak viděl přínos soustředění on, se dočtete dále.


Splnilo soustředění svůj účel?

Pro hráče to bylo velice přínosné, protože jen samotný pobyt ve vysokohorském prostředí je vždycky velice dobrý a zdravotně pomáhá. Perfektně byla rozplánována atletická příprava. Vše bylo postupné, takže hráči byli zatěžováni tak, aby nedocházelo k žádnému zranění z důvodu přetížení. Já jsem kvitoval, že byly k dispozici velice dobré podmínky pro rehabilitaci jako je bazén, whirlpool i sauna.

S jakými neduhy jste se nejčastěji potkával?

Žádné podstatné bolístky, kromě únavy, jsme nemuseli řešit. Asi nejtěžší „zranění“ si přivodil Justin Gray a to křeč. Po dodání vyššího množství iontů, draslíku a hořčíku, stačila obvyklá masáž a whirlpool. Druhý den o tom v podstatě nevěděl. Starali jsme se především o Pavla Slezáka, který odjel na soustředění po výronu v kotníku. Doléčovali jsme jeho zranění v rámci rehabilitace, aby se mohl co nejdříve zapojit do obvyklého procesu přípravy.

Jak dlouho jste se věnoval své práci?

Moje práce byla směrována do večerního hodin. Hráči měli program do pěti a v šest hodin byla večeře. Někteří již zašli v době mezi pátou a šestou třeba do vířivky. Hlavní zatížení jsem měl po večeři a mnohdy se končilo až kolem 23 hodiny.

Jak hráči přistupovali k regeneraci?

Bylo vidět, že všichni jsou profesionálové a vědí, že součástí správné a efektivní přípravy, je také rehabilitace a regenerace.

V jakém stavu byli hráči na začátku soustředění?

Mě pozitivně překvapilo, jak byli hráči dobře připravení. Bylo vidět, že během dovolené pouze neleželi na pláži. Důkazem toho je, že nedošlo k žádnému zranění.

Věnoval jste se hráčům i mezi dopoledním a odpoledním blokem přípravy?

Spíše se jednalo o konzultace, ale pokud by někdo měl nějaký požadavek, snažili bychom se mu poskytnout veškerou péči. V průběhu celého dne jsme aktivně kontrolovali pitný režim a pomáhali jsme dodávat vitamíny.

Stěžovali si hráči na přípravu?

Po pravdě řečeno, neslyšel jsem jedinou výtku na adresu přípravy. Naopak hráči si všechno chválili, a to jak vlastní tréninkový proces, tak následnou péči.

Kdy byli hráči nejunavenější?

Myslím, že pondělí bylo nejkritičtější. I když jsem říkal, že přijeli dobře připraveni, určitě ale nedostali tolik do těla jako při specializovaném tréninku.

Kdo z hráčů je na tom, co se týče svalové hmoty, nejlépe?

To je těžká odpověď. Záleží na tom, jestli se jedná o svalovou hmotu nebo o sílu. Dobře působil Robert Tomaszek a zase u Gorana Jagornika je vidět přirozená síla, kterou má.

U něj se hovoří o možných komplikacích s kolenem. Pozoroval jste něco při přípravě?

Goran je typ hráče, který beze zbytku respektuje všechny léčebné postupy. Během přípravy jsem na něm neviděl, že by se musel výrazně omezovat.

Na videu se dalo vysledovat, že hodně legrace se užilo při fotbale. Bylo to stejné i v realitě?

Bylo. Pro hráče to byla vítaná změna a je to druh sportu, který v podstatě umí všichni. Úroveň zápasů byla solidní a utkání byla vyrovnaná. Nejdříve se dařilo českým hráčům, potom se cizinci otrkali a začali nás porážet. Takže až dnešní zápas rozhodl o našem celkovém vítězství v týdenním turnaji.

Nebáli jste se, že by si mohli hráči při fotbale přivodit nějaké zranění?

Předně jsme hráče varovali, aby nedošlo k nějakému zranění. Na jejich hře bylo vidět, že nešli do osobních soubojů na krev.

Připravil Ivan Šlehobr nějakou zajímavou inovaci v přípravě?

Kromě již zmíněného přesunu na hory, byla zajímavým prvkem štafeta ve vodě v bazénu. Hráči při pohybu nesměli používat ruce, pouze nohy. Přitom měnili pohyby nohama – skiping, zakopávání a podobně.

Jak se líbily výlety do okolí?

Bylo to vynikající zpestření přípravy. Ovšem nesmí si nikdo myslet, že to byl výlet důchodců. Tempo bylo hodně ostré a převýšení poměrně výrazná. Musím říct, nebylo jednoduché stačit tempu chůze.

 
vloženo: 01.09.2008 00:00 / přečteno: 14013x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.