KDO ZVEDNE POHÁR LETOS?

KDO ZVEDNE POHÁR LETOS?

Dnes otevírá své brány finále Mattoni NBL. Zatímco Prostějov bude bojovat o premiérový titul, Nymburk o osmý v řadě.


Jak jistě všichni vědí, Prostějov se do finále dostal přes Opavu (3:1) a Pardubice (3:2). My jsme měli cestu podle výsledků snazší USK (3:0), Děčín (3:0), ale především série s Děčínem ukázala, že v play-off nejsou snadní soupeři. Jak se na první zápas a finálovou sérii dívají oba trenéři a dva naši hráči si můžete přečíst v následujícím článku.

 
Ronen GINZBURG

Na kolik procent jste v přípravě počítal více s Prostějovem než s Pardubicemi?

Tušil jsem, že do finále půjde Prostějov, ale nelze to nijak vyjádřit procenty. Měl jsem ten pocit na základě toho, že Prostějov má zaprvé ve svém jádru více zkušeností a za druhé více hráčů, kteří to umí vzít na sebe.

Ovlivnila délka druhé série přípravu Nymburka nějak v kladném smyslu?
Neřekl bych, že nás to ovlivnilo nějak v pozitivním slova smyslu. Pro nás není dobré, když nehrajeme 8-9 dní, ale taková je situace a my se s ní musíme vyrovnat.

Co je naší největší výhodou proti Prostějovu?

Nechci pochopitelně zacházet do detailů. Máme určité zbraně, které vyzdvihují naší kvalitu. Pojďme si o nich ale povědět až po zápasech, ne před nimi.

Čím je hra Prostějova pro každý tým nepříjemná?

Rozhodně ofenzivním doskokem, z něj dají spoustu bodů. Prostějov má, podle toho co jsem viděl, dobrou týmovou chemii. Tým je spolu již delší dobu a mají ve svém středu zkušené hráče. To jsou asi největší devízy Prostějova.

Učinil jste nějaká opatření, aby se neopakoval nevýrazný výkon v prvním semifinále proti Děčínu po dlouhé pauze?

Ano, pochopitelně. Je ale důležité si uvědomit, že to není jen o opatřeních. Po takovýchto pauzách se dá vždy jen těžko předpokládat, co to s týmem udělá. Stává se, že týmy nehrají tak, jak jsou zvyklé, když mají delší přestávku. Já ale doufám, že jsme si to již vybrali po první přestávce před semifinále.

Je podle vás 48 hodin dostatečná doba na regeneraci?

To se budete muset zeptat v Prostějově (úsměv). Všeobecně bych ale odkázal na mou předchozí odpověď. Prostějov má 48 hodin na regeneraci, my jsme měli dlouhou pauzu bez zápasů. Co je lepší? Nevím. Řekněme si upřímně, že ani jeden z týmů není v ideální situaci, nicméně nechme konečnou odpověď dle výsledku na palubovce.

Jakou náladu cítíte z týmu vzhledem k prvním zápasu?

Největší změnu jsem pocítil v sobotu, kdy jsme se dozvěděli našeho finálového soupeře. Už je cítit pravá atmosféra finále, tak jak to má být. Všichni se už na zápasy moc těší!

 
Peter BÁLINT

Co myslíte, že první zápas přinese?

Jo, to kdybych věděl (s lehkým úsměvem). Nymburk bude odpočinutý, bude ve větší pohodě, protože měl více času se na nás připravit. I když jsme na tom hůře než soupeř, nebudeme chtít zápas odehrát jen z povinnosti. Chceme být v prvním zápase rovnocenným partnerem.

Co má pro zápas větší sílu: únava nebo euforie?

To je otázka… (s povzdychnutím). Únava je u nás velká, protože teď skutečně nemáme velkou rotaci. Euforie nám snad ještě vydrží a povede nás k úspěchu.

Zápas byl přesunutý o jeden den dříve, ale zase přibyl den volna mezi prvním a druhým. Je to změna v lepšímu nebo horšímu?

Pro nás by bylo lepší, kdyby se to hrálo o den později, protože navíc jsme nehráli v pátek ale v sobotu. Tedy den navíc před prvním zápasem by nám pomohl hlavně v přípravě.

V minulých zápasech jste používal hodně úzkou rotaci. Bude to stejné i ve finále?

Budeme muset rotaci zvýšit. Hráči, kteří hráli méně budou muset na palubovce strávit více času. Nás nejvíce v semifinále bolela pata pod košem, protože Pardubice měly čtyři vysoké a těžké pivoty a my jen dva. Nymburk přeci jen častěji hraje s nižší sestavou, kde na čtyřce hraje Láďa Sokolovský a já tak budu moci lépe využít hráče jako Šležase nebo Prášila na obranu v podkošovém prostoru.

Rado Hyzy je už stoprocentně zdravý?

Stoprocentně připravený není, ale mohl hrát. Doufám, že se jeho záda zápasem nezhoršila a bude hrát i ve finále.   

 
Michal KŘEMEN

V prvním zápase je musíme rozsekat a ukázat jim, jak ta série skončí (s úsměvem). Určitě na ně musíme vlítnout dokud budou trochu unavení a ukázat jim, že to nebudou s námi mít jednoduché.

Co je cílem pro první zápas kromě výroby sekané?

Vyhrát a tím si dodat více klidu do dalšího pokračování série. Bylo by fajn, kdyby utkání skončilo větším bodovým rozdílem. Ale ani tak nemůžeme žádný další zápas podcenit.

První zápas Mattoni NBL letos jsme hráli také proti Prostějovu. Jsme teď v jiné situaci?

Jsme. V minulém utkání jsme hráli tak na 70% našich možností, kdežto soupeř skoro na sto. Teď jsme si už na českou ligu přivykli a navíc důležitost finále nám nedovolí být nesoustředění.

Co je silnější podnět – euforie nebo únava?

Prostějov bude v euforii, ale zase hraje zápasy většinou v sedmi lidech, takže unavení budou určitě. Jejich jasnou výhodou je, že si svůj cíl splnili, získají nejméně stříbrné medaile.

 

Pavel PUMPRLA
Od prvního zápasu se dá očekávat dobrý basketbal, protože semifinále s Děčínem bylo upracované a bylo to spíše o bojovnosti než o basketu.

Kdo by byl lepším soupeřem Pardubice nebo Prostějov?

Jak ukázalo semifinále, oba soupeři byli velice vyrovnaní a těžko říct, z koho by šel větší strach. Každý tým má svoje silné a slabé stránky. Pokud budeme podávat náš nejlepší výkon, je jedno, jestli budeme hrát proti Prostějovu nebo Pardubicím.

Je velký časový rozdíl mezi posledním zápase semifinále a prvním finále. My 9 dní, Prostějov 48 hodin. Kdo na tom bude lépe?

Je to dvousečná zbraň. Někomu může vyhovovat být v zápasovém rytmu, my jsme ze zápasového rytmu vypadli. Našim úkolem však bylo poctivě trénovat, což všichni dodržovali a také si náležitě odpočinout. I když bude Prostějov v zápasovém rytmu a my odpočinutější, věřím, že naše výhoda bude větším bonusem.

Naší výhodou je schopnost rychlé hry, které bychom asi teď měli využít….

Přesně tak. Není žádným tajemstvím, že Prostějov nemá nejširší sestavu a celé semifinále hrál v úzké rotaci. Hlavní hráči musí být unavení. Proto musí být našim cílem použít celou lavičku a hrát rychlý basketbal. Co nejdříve je utahat a setřepat.

Díval ses na zápas Prostějova s Pardubicemi?

Díval, protože to byl hodně zajímavý zápas díky osudovosti duelu. Musím říct, že jsem ještě v některých chvílích věřil, že by mohly Pardubice vývoj zápasu otočit. Vypadalo to, že po dvou trojkách za stavu 70:68 budou mít na své straně psychickou výhodu.

Co se ti na zápase líbilo nejvíce?

Značně nepravděpodobná Sýkorova střela na konci třetí čtvrtiny. To se moc často nevidí. Také se mi líbil výkon Pavla Miloše. Dá se jen spekulovat, co by se stalo, kdyby v posledních třech minutách dal další trojku.

Takže se ti více líbily individuality Pardubic a přesto vyhrál Prostějov….

Dá se to tak říct. Prostějov nepředvedl v zápase nic nového, opory Lawrence, Landry, Šležas a Veikalas ukázaly svou sílu, držely tým hlavně bodově. Náš úkol je připravit se pečlivě na tyto individuality a co nejlépe je zastavit. 
 
vloženo: 30.05.2011 00:01 / přečteno: 11066x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.