ČOČKA NEBO SKLO

ČOČKA NEBO SKLO

V každém sportu se objevují sportovci, kteří pro to, aby lépe viděli, potřebují nějaké dioptrické pomůcky pro korekci zraku.

sklenařík

Každý hráč má v podstatě dvě možnosti. První z nich je nošení brýlí. V kategorii dospělých a v nejvyšší lize takoví hráči už v podstatě nejsou. Jedním z posledních, který holdoval brýlím, byl hráč Vyšehradu a USK Praha – Vít Sklenařík. Brýle jsme mohli na palubovce vidět také při zápase kvalifikace U18 proti Litoměřicím. Drtivá většina hráčů používá při hře český vynález Otto Wichterleho – kontaktní čočky. „Kontaktní čočky nijak neomezují periferní vidění a také sportovec u kontaktních sportů, jakým basketbal je, není vystaven nebezpeční poranění při rozbití brýlí,“ vyjmenoval výhody odborník Jan Chrtek z poděbradské optiky (více zde). 

brýle basket

Také v nymburském kádru najdete hráče, kteří používají při hře kontaktní čočky. Jsou čtyři. Pavla Pumprlu nebo Afika Nissima můžete potkat před zápasem i po něm s brýlemi. Petr Benda a Aleš Chán používají jen čočky a většinou jen při basketu.

V dalším pokračování článku najdete jednak povídání se všemi hráči, ale také rady a zkušenosti odborníka Honzy Chrtka.

 
Petr Benda
Komplikuje ti používání dioptrických pomůcek život?

Ne, když jdu na trénink, musím si vzpomenout, že si mám nandat čočky, když jdu z tréninku, vyndám a zahodím. To je jednoduchá věc, používám totiž „jednodenní“ a tam odpadá nějaká péče.

Už se ti někdy stalo, že by sis nevzal čočky na zápas?

Stalo, ale já vidím i bez čoček. Jen když mi někdo přihrává z druhé strany hřiště, musím mhouřit oči. Mou hru pod košem by to nijak neovlivnilo, jen pro psychiku je to trochu nepříjemné. 

Jak dlouho hraješ s čočkami?
Asi šest nebo sedm let, myslím od roku 2004.
Jak jsi přišel na to, že špatně vidíš?

Začal jsem si to uvědomovat, když jsme musel přivírat oči, abych zaostřil na reklamy z druhé strany hřiště. Nedokázal jsem je přečíst, řekl jsem si, že něco není v pořádku.

Šel jsi přímo do kontaktních čoček?
Ano, brýle jsem nikdy neměl.
Ovlivňuje tě dioptrická vada při sportu?

Většinou ne. Občas bývá nepříjemné, když se mezi čočku a rohovku dostane nějaký prach. To pak nepříjemně bolí a štípe a je třeba čočku okamžitě vyměnit.

Stalo se ti, že bys musel v důležitém zápase měnit čočku?

Stává se mi jednou za 2 měsíce při tréninku, že při souboji pod košem mi vypadne čočka. Musím pak vyndat i druhou.

Máš na zápas náhradní?
Má je masér schované v kufříku.
Kolik párů čoček vozíš na zájezdy?

K počtu zápasů přidám počet tréninků plus nějaká rezerva a tolik jich beru. Čočky nenosím jen na předzápasový trénink. 

Proč?
To je zvyk.
Ale vždyť to je střelecký trénink…

Jasně, na koš vidím. Pro střelbu není rozdíl v tom, jestli je mám nebo ne.

 
Afik Nissim
afik brýle
Jak dlouho nosíš dioptrické pomůcky?

Používám je posledních deset let. Potřebuji je na vidění do dálky. 

Používáš na tréninky i zápasy pouze čočky?
Ano, použití brýlí by nebylo komfortní.
Ovlivňuje tě používání čoček?

Ne, nikdy. Ani o tom, že je mám v oku, nevím. Soustředím se na hru a pokud nedojde k nějakému vypadnutí, jako kdybych je neměl.

Už ti někdy čočky při zápasu vypadly?

Ne, nikdy. Za těch 10 let se mi to stalo jen párkrát při tréninku.

Proč nosíš mimo basketbal brýle?

Mám rád brýle jako doplněk. A navíc na dlouhodobé nošení jsou brýle pohodlnější.

Používáš jednorázové čočky?
Ne, mám dvoutýdenní.
Proč?

Z úsporných důvodů. Když máš trénink dvakrát denně, znamená to dvakrát vyhazovat čočky.

 
Pavel Pumprla 
pampi brýle
Od kdy používáš dioptrické pomůcky na basketbal?

Abych pravdu řekl, tak už se úplně přesně nepamatuju, ale myslím, že někdy okolo patnácti let.

Začínal jsi s brýlemi nebo jsi šel rovnou do čoček?

Na basket jsem brýle nikdy nenosil, nosil jsem je jen v civilu a basket jsem hrál chvíli ještě bez ničeho, ale brzo se přidaly i ty čočky.

Jaké používáš - dlouhodobé nebo jednorázové?

Dřív jsem měl jeden pár vždy na měsíc, ale už od minulé sezóny jsem zkrátil interval na 14 dní, je to o něco málo pohodlnější.

Stalo se ti, že bys na nějaký zápas zapomněl vzít s sebou čočky?

Naštěstí nestalo, dávám si na to velký pozor a vždycky mám sebou pro jistotu i náhradní.

Co by se stalo, kdybys čočky neměl. Jak moc bys "neviděl"?

Asi to radši ani nechci zkoušet, jednou jsem kvůli zánětu v oku trénoval jen s jednou čočkou a to už bylo vcelku problematické..

V civilním životě používáš brýle, čočky jen na sport. Jiní lidé mají čočky v podstatě stále a s brýlemi je nevidíš. Proč měníš čočky za brýle?

Přeci jen mít čočky v očích každý den celou dobu není nejpohodlnější, takže takové střídání mi přijde jako zlatá střední cesta.

Jak velkým handicapem je podle tebe používání čoček/brýlí při basketu?

Myslím, že minimální, člověk po nějaké době o těch čočkách vlastně vůbec neví a nemyslí na to.

 
Aleš Chán
Proč jsi začal používat kontaktní čočky?

Na 10 metrů nepřečtu malá písmena. Pro pivota to není důležité, spíše kvůli řízení. Nedoostřuji na dálku.

Jak jsi přišel na to, že potřebuješ korigovat zrak?

Jdu, kouknu na jméno hospody a na 50 metrů ho nepřečtu, na třicet je to lepší a na dvacet už dobrý (smích).

Proč na řízení auta nepoužíváš brýle?

Já brýle nechci. Ještě by si lidi mysleli, že jsem moc chytrej…. (smích)

 
Jan Chrtek   – optik, majitel obchodů v Poděbradech, Pečkách a Milovicích

Je lepší, aby basketbalisté používali čočky nebo brýle?

Při basketbalu bych rozhodně preferoval kontaktní čočky jako jednoznačně pohodlnější a jednodušší způsob korekce zrakové vady hráčů. Existují samozřejmě i výjimky, kdy hráči preferují nějaký typ brýlí s dioptriemi. Některými z faktorů proč někteří basketbalisté upřednostňují brýle mohou být dioptrické hodnoty jejich korekce, které se v kontaktních čočkách nevyrábí, dále pak ochrana očí, nebo i zvyk a nechuť hráčů měnit něco, co funguje.

Jaké jsou výhody čoček oproti brýlím pro sport a naopak nevýhody?

Výhodou kontaktních čoček je bezesporu fakt, že jejich nošení žádným způsobem neomezuje zorné pole sportovce. To je velmi důležité u sportů jako například basketbal, kdy hráči ve velkém využívají i periferní vidění. V pohledu nepřekáží žádná obruba brýlí, naopak s kontaktními čočkami vidí hráč tak, jako by žádnou korekci zraku neměl. Druhou výhodu spatřuji v bezpečnosti pro sportovce samotného. U kontaktních čoček nemůže dojít k žádnému rozbití skla, nebo obruby jako u brýlí a tím pádem nehrozí sportovci ani po kontaktu s protihráčem žádné zranění v obličeji. Nevýhodu spatřuji, to se týká basketbalu, že velmi výjimečně dochází po kontaktu s protihráčem k vypadnutí čočky z oka. Samozřejmě se tak děje pouze v případě, kdy je hráč zasažen přímo do oka nebo do jeho těsného okolí. Pak nezbývá než nasadit do oka novou čočku.

Jaké typy čoček je vhodné pro sport používat – jednorázové nebo nějaké na delší dobu?

Obecně lze kontaktní čočky rozdělit dle doby, po které je nutné je vyměnit. Rozlišujeme tedy čočky jednodenní, kdy si uživatel bere pokaždé nový pár kontaktních čoček, který na konci dne, nebo po aktivitě, na kterou je použil, vyhodí. U tohoto typu odpadá pak jakákoliv další starost o jejich uchovávání a čištění. Jednodenní kontaktní čočky jsou jednoznačně nejzdravější a zároveň nejpohodlnější variantou pro nositele. Zároveň jsou, pokud je to dioptricky možné, nejvhodnější i pro sportovce. Dalšími typy kontaktních čoček jsou takzvané kontaktní čočky s plánovaným režimem výměny, které se dále mění dle doby použití na čtrnáctidenní,nebo měsíční. Takové čočky lze používat od rána do večera, přespávání v nich se nedoporučuje, ačkoliv u některých typů to za určitých okolností možné je. Doba použití čoček se počítá vždy od jejich otevření, to znamená, že například čtrnáctidenní čočky by měl uživatel vyměnit vždy po čtrnácti dnech od jejich otevření, nikoliv po čtrnácti dnech jejich užívání!!! Čtrnáctidenní kontaktní čočky jsou také vhodné pro nositele, i když je už třeba počítat s tím, že vyžadují určitou péči. Po každém vyjmutí z oka je uživatel musí správně vyčistit a na noc uložit do pouzdra s čistícím a desinfekčním roztokem. Měsíční kontaktní čočky bych v dnešní době už vůbec k nošení nedoporučoval. Vzhledem k dlouhému intervalu výměny nepatří zrovna mezi nejzdravější způsoby nošení kontaktních čoček.

Mohou být nějaké komplikace pro používání čoček?

Při správném používání kontaktních čoček nehrozí žádné výrazné komplikace, které by mohly jejich používání zásadním způsobem omezovat. Správným používáním rozumíme především dodržováním režimu výměny čoček, jejich správné uchovávaní a čištění, a dodržování pokynů,které se uživatel dozví při své první návštěvě u optometristy . Neméně důležitou součástí jsou i pravidelné kontroly, které by se, stejně jako u zubaře, měly provádět jednou za šest měsíců a to v zařízeních k tomu určených a to buď optometristou nebo očním lékařem. Pokud nositel kontaktních čoček dodržuje všechna výše zmíněná pravidla, není třeba mít jakékoliv obavy z možných komplikací. Jediné možné komplikace mohou nastat u lidí trpících různými např. pylovými alergiemi, kdy při projevech alergie klienti nemohou ve většině případů kontaktní čočky používat, nebo mohou používat pouze kontaktní čočky jednodenní.

Jsou lidé, kteří je vůbec nemohou nosit?

I v dnešní době existují určité kontraindikace, které znemožňují, nebo omezují nošení kontaktních čoček. Jedná se však o velmi vzácné případy a měkké kontaktní čočky jsou tak vhodné pro 99% populace, která užívá korekční pomůcku.

Co je podle Vás nejtěžší, když člověk dostane první čočky?

Nejsložitější z mého pohledu je často fakt, že klient přichází s určitým předsudkem o kontaktních čočkách. Většinou to bývá strach z nasazování a vyjmutí čoček z očí a různé další pověry,které o kontaktních čočkách kolují. Faktem ale je, že manipulace s kontaktními čočkami je velmi jednoduchá a všechny naše klienty, ještě před tím než si nové čočky odnesou domů, naučíme vše co potřebují znát k bezproblémové manipulaci. Pokud si klient i tak není jistý, nabízíme i individuální přístup, kdy si lze dohodnout ještě další schůzku a manipulaci řádně procvičit. Nošení kontaktních čoček, stejně jako jakékoliv jiné korekční pomůcky, je v drtivé většině případů otázkou motivace. Tím chci říct, že pokud se klient pro kontaktní čočky rozhodne, většinou tak činí z nějakého konkrétního důvodu, například právě proto, že mu při sportu vadí brýle a chce sportovat bez omezení. V takovém případě samozřejmě i velmi snadno překoná určitý diskomfort, který může být s kontaktními čočkami v začátcích spojován.

 
 
vloženo: 29.05.2011 10:10 / přečteno: 15674x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.