STATISTIKY FINÁLE

STATISTIKY FINÁLE

Pohled na statistiky čtyř finálových zápasů ukazují některá čísla v nových dimenzích. Podívejte se do tabulky základních basketbalových činností trochu z jiného úhlu pohledu. 


Tabulka číslo 1 - minuty na palubovce
Obrázek 
Není určitě překvapením, že trenér Bálint střídá přeci jen méně hráčů než nás kouč Ginzburg. Proto první čtyři jména nejvytěžovanějších hráčů patří Prostějovu, přičemž strávili na palubovce více než tři čtvrtiny hrací doby, která byla ve čtyřech zápasech k dispozici. Mezi čtvrtým Šležasem a pátým Bendou je rozdíl skoro 15 minut. Za nejvytěžovanějším hráčem Nymburka Petrem Bendou je seřazena další naše pětice hráčů. Pátý hráč Prostějova je až Nicholson, který odehrál necelou polovinu času, který by měl teoreticky k dispozici. Důvodem je, že patří k jedněm z nejčastěji faulujících hráčů Prostějova. Na svém kontě má 13 osobních chyb (z dvaceti možných). Nejhůře je na tom Jaromír Bohačík se 17 fauly. 

Tabulka 2 – body na odehraných 10 minut zápasu
 Obrázek 
Tato tabulka ukazuje, jak dokáží hráči využít svůj čas ke skórování. Tre Simmons, hráč na prvním místě dokázal nastřílet nejvíce bodů absolutně i relativně na každých deset minut strávených na palubovce. Druhý absolutně nejproduktivnější hráč Lawrence (61 bodů) je až šestý. Jeho jiné přednosti však ukáží další tabulky. Dá se říct, že jedním z největších ofenzivních tahounů je Michal Křemen, který svůj čas na palubovce dokáže zužitkovat v útoku velice dobře, stejně tak jako Aleš Chán. 

Tabulka 3 – doskoky na odehraných 10 minut zápasu
 doskoky
Za tabulky je vidět, že na doskoku jsou hlavními tahouny prostějovští hráči. Za všech doskoků, které statistici zaznamenali (259), jich více skoro čtvrtinu posbírali dva pivoti Orlů – Landry a Nicholson. Trochu více by se měl snažit Aleš Chán, pokud dostane příležitost. U něho je totiž čas strávený na palubovce poměrně nízký. 

Tabulka č.4 – ztracené míče
ztráty
Pokud pomineme hráče na prvních třech místech, kteří však neodehráli tolik času, jsou jedněmi z nejméně chybujících hráčů podkošoví hráči Nicholson a Benda. Na opačném konci je podle očekávání rozehrávač Lawrence, přes kterého chodí hodně míčů soupeře, má míč dlouho v držení a tedy počet jeho ztrát je v podstatě v normě. Možná nejhorší umístění Veikalase je trochu překvapením. 

Tabulka č.5 - asistence
asistence   
V této statistice je vidět, že význam rozehrávače Lawrence není jen v počtu bodů, ale především v organizaci hry. Jeho odstup od zbývajících hráčů je velice výrazný. David Marek a Afik Nissim jsou v podstatě na stejné úrovni, čekala by se vyšší příčka od Mike Lenzlyho. U Landryho je zase vidět, že pokud míč zamíří do jeho rukou, jedná se většinou o tah na koš. 

Tabulka č.6 – užitečnost hráčů
valorizace 
Tato tabulka přináší jeden z nejzajímavějšího pohledů na aktéry finále. Přestože mezi desítkou nejužitečnějších hráčů v přepočtu na 10 minut pobytu na palubovce máme sedminásobné zastoupení, je stav na zápasy 2:2. Výborně je na finále připraven Michal Křemen, který je hodně nebezpečným hráčem a také Vlado Štimac dokázal své minuty docela dobře využít. Paradoxní je pozice Jardy Prášila, který má na svém kontě nulu, přesto že to byl jeden z hráčů, který v utkání číslo 4 dokázal být jedním z klíčových hráčů domácích. 


 
vloženo: 07.06.2011 02:39 / přečteno: 11663x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.