PROSTĚJOV nebo DĚČÍN?

PROSTĚJOV nebo DĚČÍN?

Už dneska zjistíme, kdo bude naším desátým finálovým soupeřem v play-off Mattoni NBL.

Zatím jsme ve finále s mnoha týmy nepotkali. Pokud by dnes zvítězil Děčín, byla by to pro ně první finálová účast ve své dvaadvacáté sezoně mezi českou elitou. Děčín má zatím v české lize na svém kontě dvě bronzové medaile. Pokud by zvítězil Prostějov, bude to čtvrté finálové měření sil s tímto hanáckým týmem. Faktem je, že Prostějov zatím nevyhrál ani jednu finálovou sérii. Koho bychom si přáli více? Těžko říct, každý z potenciálních soupeřů má své silné stránky, své bonusy. A právě o těchto tématech jsme si povídali s Michalem Ježdíkem.  

 

Porovnání silných stránek Prostějova a Děčína.

Děčín má stabilizovaný kádr i realizační tým se silnou podporou v divácké kulise na domácím hřišti. Pod košem má solidní sestavu, která je schopna a hlavně ochotna využít svých silových schopností a nevyhýbá se kontaktu se soupeřem. V týmu Děčína je velmi zkušený rozehrávač, který je schopen vzít na sebe odpovědnost v kritických situacích a který svou hrou dělá kolem sebe hráče lepšími svými asistencemi. V rychlém protiútoku je vidět dobré zapojení křídel a v postupném útoku jim nechybí solidní spolupráce. Pokud hráčům stačí síly, jsou velmi účinní při útočném doskakování. Bonusem Děčína je ochota všech hráčů podřídit se týmu a získávat neutrální míče.

Prostějov disponuje ve svém kádru velmi solidními cizinci. Mají zkušeného trenéra, který ví, co je nutné k postupu do finále. V jejich hře je velký potenciál v pestrosti při zakončování  v postupném útoku a v přechodové fázi přes kvalitní podkošové hráče nebo střelbou z dlouhé vzdálenosti. Pod košem mají snahu vyhrát "válku" v doskakování. 

Dlouhodobé působení Pavla Budínského v Děčíně proti krátkému času Zbyňka Cholevy v Prostějově.

Z pohledu počtu sezón je výhoda na straně Pavla Budínského. Zná většinu svých hráčů do nejmenších detailů, což je velkou výhodou pro kritické situace a pro nasazování hráčů. Na druhou stranu si myslím, že deset měsíců je pro trenéra dostatečná doba na stabilizaci hry v útoku a v obraně a to především u týmů, které jsou zvyklé na časté měnění zahraničních hráčů. Je to případ Prostějova i minulého působiště Zbyňka Cholevy v Novém Jičíně.“

 

Kolonie zahraničních hráčů v Prostějově a Děčíně

Zahraniční hráči v obou týmech jsou podle mého vybírání s jinou filozofií. U Prostějova to jsou lídři, kteří přicházejí získat pro družstvo úspěch, dovést jej k vytyčeným cílům - zjednodušeně řečeno domácí hráči se jim přizpůsobují. U Děčína se mi jeví, že zahraniční hráči, jsou vybíráni jako kvalitní doplnění náhrdelníku. Tento doplněk musí sedět k oblečeným šatům (domácí hráči). Zahraniční hráči respektují filozofii a posouvají ji směrem dopředu svými výkony a ochotou se podřídit. 

 
Únava

Krátkodobá únava se odbourává do 48 hodin a vzhledem k tomu, že se utkání hraje až více skoro 90 hodin po pátém semifinále, faktor únavy nebude příliš rozhodovat.

 

Splnění cíle a extramotivace

Extramotivace Děčína je už v postupu do finále, což znamená, že si na svůj dílčí úspěch může sáhnout již v dnešním zápase a teprve poté může následovat další cíl. Pro Prostějov je postup určitou povinností a jejich extramotivaci musíme hledat až v úspěšné finálové sérii. Ovšem oba týmy už ve finále mohou hrát bez zbytečného tlaku.

 
X-faktory

Jamar Smith – individuální dovednosti a schopnost rozhodovat zápasy

Ell Sanders - zkušenosti a umění dělat hráče kolem sebe lepšími, než jsou

Tomáš Pomikálek - doskok a jednoduché body z protiútoku, po útočném doskoku a po uvolnění bez míče

Děčín – snaha bojovat o každý míč NIKOHO
 
vloženo: 16.05.2012 01:59 / přečteno: 8750x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.