X X X  PETRA BENDY

X X X PETRA BENDY

Veteránem se stáváš, když začínají veteránské soutěže, říká Petr Benda, který oslavil koncem března třicáté narozeniny.

Petr Benda

Dříve, než zjistíme, jak se žije se třemi křížky na hřbetě, zastavme se nad letošním výkonem Petra Bendy. „Petra by chtěl mít v týmu každý trenér,“ řekl před semifinále trenér Kolína Predrag Benáček a statistické údaje ukazují, že i v očích Ronena Ginzburga patří ke klíčovým hráčům našeho týmu.


V letošním roce odehrál Petr Benda 69 zápasů. Nejvíce čtyřicet v Mattoni NBL, ale na palubovce strávil v průměru nejkratší čas a to 22,9 minuty. O necelé čtyři minuty více odehrál v eurocupových zápasech, těch bylo čtrnáct a o jeden zápas více odehrál ve VTB lize, kde strávil v průměru 28 minut na zápas. Nejkratší časový úsek odehrál Petr Benda v utkání proti Chomutovu (4:48) a pod deset minut strávil na palubovce proti Svitavám. Za pět minut a 42 vteřin stihl čtyři fauly a pak už do hry nezasáhl.

Petr Benda je stabilním hráčem základní pětky. Ve všech 29 zápasech evropských pohárů, které odehrál, nechyběl ani jednou mezi hráči, kteří zahajovali utkání. V letošní sezoně je Petrův podpis pod 423 body v Mattoni NBL, 169 body v Eurocupu a 135 body VTB ligy. Celkem Petr doskočil 360 míčů

 
Petře, jak se žije po třicítce?

Úplně stejně jako před třicítkou. Nevidím žádný rozdíl, a kdyby se nekonala nějaká oslava, tak bych ani neřekl, že mi je tolik (smích).

Pozoruješ po fyzické stránce, že se věk překulil přes třicítku?

Třicet je nejlepší věk pro sportovce. Za tu dobu jsi už nabral hodně zkušeností a můžeš je teď prodávat. Po fyzické i psychické stránce se cítím, jakoby mi bylo dvacet. Nepřijde mi, že bych byl unavený.

Záleží také na týmu, ve kterém jsi?

Určitě na tom záleží. V týmu, kde by byli všichni hráči kolem pětatřiceti, by ti chyběla konfrontace s mládím. U nás je to dobré. Máme mladší hráče a nepřijde mi, že bych měl být starý. V komunikaci mezi hráči mladšími a staršími nepoznáš nějaký rozdíl. Tím, že v Nymburce je věková škála široká, vím, o čem se baví dvacetiletí i o čem se baví čtyřicetiletí, jako třeba Sokol. 

Je věk kolem třiceti let ještě vhodným pro zahraniční angažmá?

Na věku nezáleží, důležitější je, zda hráč chce nebo nechce jít do zahraničí, jestli má správnou výkonnost, aby v zahraničí hrál.

Kdy se hráč basketbalu stává veteránem?

Sokol říká, že už jsem veterán teď (smích)… Veterán je kolem čtyřiceti let, kdy začínají veteránské soutěže.

Je regenerace aktuálně stejná, jako byla třeba před deseti lety?

Každý rokem je regenerace stále těžší. Jak stárneš, potřebuješ stále delší čas. Když jsem měl ve dvaceti odehraný těžký zápas, druhý den jsem se cítil, jako kdybych nic nehrál.

Předcházíš tomu, aby opotřebení organismu bylo co nejmenší?

Delší dobu, už při svém angažmá v Brně, se snažím užívat dovolené podpůrné prostředky pro sportovce. Snažím se pít proteinové a sacharidové koktejly, užívat vitamíny i na klouby. Věřím, že při pravidelném užívání bude regenerace kratší.

Pro klouby je důležitá želatina. Kradeš dětem gumové medvídky?

Nekradu (smích). Já jsem je to naučil jíst..  Já bych snědl klidně pět pytlíků denně, ale musím se krotit.

Zažil jsi v šatně po oslavě třicetin, že by si z tebe někdo dělal legraci, že jsi starý?

Jediný, kdo si dělá legraci je Sokol, kterému už táhne na čtyřicet (smích). Nás je ve věku kolem třiceti víc a nikdo na věk nepoukazuje.

Co je více mládí a nezkušenost nebo vyšší věk a zkušenost?

Je to hodně individuální. Síly nemusí ubývat, když máš dobře složený trénink, dbáš o sebe. Klidně i hráč v pětatřiceti se může fyzicky vyrovnat dvacetiletým mladíkům.

Jak dlouho chceš ještě hrát?

Dokud mi to nezakáží doktoři a pokud bude o mé služby zájem. Nemám v plánu rok, kdybych chtěl s basketbalem skončit.

Zaujal Tě některý hráč, který byl dlouho aktivní?

Udivuje mě, jak mohl Jirka Okáč hrát do dvaačtyřiceti let a ještě k tomu při takové výšce. On hrál po čtyřicítce ještě ve španělské nižší lize. Určitě měl štěstí, že se mu vyhýbala těžká zranění.  

 
   
 
vloženo: 15.05.2012 10:09 / přečteno: 8736x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.