POLABSKÉ DERBY

POLABSKÉ DERBY

V pátek od 18 hodin odehrajeme další zápas v Mattoni NBL. Soupeřem budou Pardubice.

S týmem Pardubic jsme se na palubovce utkali celkem jedenapadesátkrát, z toho dva zápasy jsme odehráli v přípravě a dva v Českém poháru. Pouze pět utkání skončilo vítězstvím Pardubic (z toho jeden v přípravě). Naposledy byl bodově lepší náš soupeř v květnu 2010 ve třetím zápase play-off a to dokonce na nymburské palubovce. Z našich hráčů u tohoto byla trojice Benda-Nečas-Sokolovský, na pardubické straně Bohačík-Peterka-Pospíšil. Jinak celkové skóre hovoří výrazně v náš prospěch 4575:3666.

 
Minulá sezona

Basketbalový klub z Pardubice letos hraje svou 45.sezonu v nejvyšší soutěži. V minulé sezoně měl polabský tým opět namířeno na stupně vítězů, ale ze čtvrtého místa po nadstavbě nezvládl pátý zápas čtvrtfinále s Kolínem a skončil bez medaile. Vloni si Pardubice vyzkoušely i evropský pohár Eurochallege. Prošly první základní skupinou, ale týmy ve skupině LAST 16 byly nad jejich síly a s jedním vítězstvím skončily na posledním místě.  


Letošní rok

Družstvo Pardubic zatím odehrálo jen 6 zápasů, nejméně ze všech účastníků Mattoni NBL. Na vině je jednak nedohraný zápas druhého kola s Děčínem, ve kterém se zranil Jakub Houška. O náhradním termínu zatím není nic známo. Chybí také utkání s Chomutovem, které bylo přeloženo z důvodu obsazení haly v Chomutově na 13.listopadu.

Pardubice mají na svém kontě tři výhry a tři prohry. Po dvou těsných výhrách v Ústí (76:74) a Levicích (86:80), vyhrály Pardubice výrazně s Opavou (87:60). Po volném termínu, daném lichým počtem týmů, se už Beksa nenastartovala a prohrála všechny tři zápasy v řadě. Nejprve překvapivě ve Svitavách (85:97), doma těsně s Prostějovem (91:92) a ve středu v Kolíně (73:84).

 

Změny na soupisce

Tak jako ve všech týmech došlo i u Pardubic ke změnám v soupisce. Odešly dvě opory Marcus Arnold (do Turecka) a Maurice Hampton (do Řecka). S týmem se rozloučil i Hermann Opoku (Rakousko). Aktivní kariéru hráče ze zdravotních a osobních důvodů ukončil Jiří Černošek, odešel také Tomáš Tóth.

Prvním nováčkem je Evaldas Žabas. Už jméno napovídá, že jeho rodnou zemí je Pobaltí. Litevský rozehrávač přichází ze švédské ligy z průměrného týmu Jamtland Basket, kde byl však nadprůměrným střelcem. S téměř 22 body na zápas byl nejlepším střelcem tamní nejvyšší soutěže. Evaldas získával svoje basketbalové ostruhy v Kanadě, kde studoval střední školu. V Evropě začínal v roce 2008 v německém Bremerhavenu nejprve Bundesligu a poté regionální ligu. Dva roky poté strávil ve třech britských klubech Worcester Wolves, Worthing Thunder a Plymouth Raiders. Všechno to jsou týmy, které hrají nejvyšší ostrovní soutěž. Poslední štaci byl již zmiňovaný švédský tým.

Na opačnou pozici soupisky získaly Pardubice pivota Travise Nelsona. Hráč by měl nahradit Marcuse Arnolda. Ve srovnání s ním je o 3 cm vyšší, ale pro stejné hmotnosti působil Marcus přeci jen kompaktnějším dojmem. Travis se však může pyšnit titulem nejlepšího střelce slovinské ligy (úspěšnost za dva body 60,5%), když minulou sezonu odehrál v týmu KK Sentjur. V Evropě začínal u londýnských Lvů a pak ve zmiňovaném slovinském týmu.

Posledním nováčkem je devatenáctiletý Samuel Faifr, hráč, který od svých 15 let působil ve Španělsku v nižších soutěžích. V posledním roce byl členem rezervy Unicaja Malaga. 

 
vloženo: 01.11.2012 08:32 / přečteno: 10982x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.