V SOBOTU NA BASKET

V SOBOTU NA BASKET

V sobotu je na programu další zápas nadstavbové skupiny A1. Síly změříme s Ostravou.

Podívejme se nyní na tým našeho soupeře vedení Dušanem Medveckým a asistentem Zdeňkem Hummlem z různých úhlů pohledu. 

 

Ostrava v základní části

Ostrava přišla do A1 s druhým nejlepším výsledkem, tedy ze druhého místa po základní části. Nová Huť si své místo vybojovala především na začátku letošní sezony, kdy kosila jednoho soupeře za druhým. V prvních 13 kolech prohrála pouze jeden zápas v Nymburce. Kosa padla na kámen 1.prosince, když ostravští basketbalisté prohráli v Prostějově rozdílem 30 bodů. Za poslední měsíc minulého roku a první letošního byl poměr vyhraných a prohraných zápasů 5-6. Ostrava prohrála s Kolínem, s USK i Svitavami. Přesto náskok byl tak velký, že na druhém místě tým zůstal.

 
Ostrava v A1

Ostravským chasníkům se v nadstavbové části ligy vůbec nedaří. Z dosavadních šesti zápasů prohráli pět, a to první dotáhli do vítězství s oslabeným Prostějovem ke dvěma bodům až v prodloužení, propadli na čtvrté místo a zezadu jim na záda dýchají Kolín i Děčín. Ostravští dokázali uhájit domácí palubovku jen díky prodloužení s Prostějovem, kterému na konci chyběly síly. Smolnou porážku o bod si doma připsali od Pardubic a nejvyšší prohru máme na svědomí my (o 19). Venku odehráli nejvyrovnanější zápas v Kolíně, kde prohráli jen o 2 body, v Děčíně a Prostějově už do vítězství chybělo více než deset bodů. „Bohužel nám v posledních zápasech vychází pouze jejich úvod a v koncovce ztrácíme,“ řekl v rozhovoru pro webové stránky klubu Martin Gniadek. Výkonnosti Ostravy nepomohla ani zranění podkošových hráčů nebo obou rozehrávačů Amese a Číže.  

 

Poslední utkání Ostrava – Nymburk

Minulý zápas nadstavby v Ostravě byl pro naše hráče z kategorie těch jednodušších. Brzy po začátku jsme se dostali do vedení, které během první čtvrtiny vystoupalo až na deset bodů. Ve druhé části zápasu nejprve Hutníci stáhli na rozdíl na tři body, aby minutu a půl před koncem čtvrtiny prohrávali o 17 bodů. Ještě minutu po začátku druhého poločasu stáhli domácí náš náskok pod deset bodů, ale pak už jim definitivně ujel vlak. Na konci třetí čtvrtiny prohrávali 50:72. V poslední desetiminutovce se náskok dostal až ke třiceti bodům a pak už se utkání dovedlo do konce jen samospádem.

V utkání řádil Tweety Carter, autor pěti trojek nastřílel 18 bodů, o bod méně si připsal Rado Rančík, třináct bodů, devět doskoků a dva bloky zaznamenal Naymick a posledním dvouciferným střelcem byl Vojta Hruban. Na straně Ostravy nejvíce divočil Honza Stehlík (19 bodů), dvouciferní byli Dufault a Gniadek.

 

Klíčoví hráči Ostravy

Ostrava má ve statistice průměru nastřílených bodů dva dvouciferné hráče. O dvě desetiny je na prvním místě Ames, podle typické barvy vlasů nazývaný Šedý vlk. Strávil také na hřišti nejvíce času, v průměru 29,8 minuty (14.místo v Mattoni NBL). „Ames sice v posledních pět zápasech skóroval o trochu méně bodů, ale to nic nemění na tom, abychom ho do hry pustili co nejméně,“ říká Oren Amiel. Druhý nejlepším střelcem, který v posledních pěti zápasech převzal střelecké žezlo od Amese je další Američan Dufault. „Je schopný hrát ve vnitřním prostoru i na perimetru,“ poznamenal Amiel. Do třetice vybral trenér Amiel Jana Stehlíka. Faktem je, že proti Nymburku se v posledních třech zápasech výrazně projevil, když nastřílel celkem 61 bodů. „Nevím proč, ale proti Nymburku vždy zahraje výborný zápas. Musíme mu především odebrat jeho energii, aby nezískal kontrolu nad vývojem zápasu,“ plánuje Oren Amiel.

Honzu Stehlíka zná ze společného působení v Ostravy Lukáš Palyza: „Stehlík je impulsivní typ hráče, od kterého člověk nikdy neví, co může čekat. Je to hráč, který umí zahrát v momentech, kdy se týmu tolik nedaří. On si nedělá hlavu, jestli je zápas vyrovnaný nebo jeho tým prohrává o dvacet. On hraje pořád. Je to rychlý hráč, který má dobrý nájezd a umí i dobře vystřelit i třeba metr za trojkou. Ve dvou, třech zápasech proti nám mu to padalo. Musíme si na něj dávat pozor, aby nedal 15-20 bodů, to by nám mohlo činit problémy.“

 

Oren Amiel o Ostravě

Je to tým, který může být díky střeleckým schopnostem velice nebezpečný. V průměru vyšle na koš soupeře 28 trojkových pokusů za zápas a to je nejvyšší číslo v lize! Jejich podkošoví hráči jako Dufault, Gniadek nebo Wilson nepohrdnou střelou z perimetru a ze sedmi metrů mohou pálit i další hráči jako Barnes, Jurečka nebo Stehlík. Na rozehrávce mají zkušeného Amese, který dokáže dobře kontrolovat hru svého týmu. My musíme být připraveni dobře zabránit jejich clonám na hráče s míčem (pick & roll) a odvést dobrou práci při obraně jejich hráčů na perimetru.

 

Lukáš Palyza o Ostravě

Nikdo jiný z našeho týmu nemůže o našem soupeři promluvit lépe než jejich bývalý hráč a doposud student ostravské univerzity Lukáš Palyza.

Lukáši, co můžeme očekávat od zápasu s Ostravou?

Ostrava je nepříjemný tým, který má svou hru založenou na střelbě z dálky. Náš hlavní úkol bude, aby nám nenasypali třeba 15 trojek.

Ostrava v nadstavbě nemá zrovna nějakou dobrou formu. Mají to 0:5 v posledních zápasech a jedou k nám. Měli spoustu zraněných hráčů. Ke konci základní části to byli dva pivoti, nedávno se jim zranili Číž s Amesem, kteří se ale už dostávají do herní formy. Před týdnem pustili Greena. Těžko teď predikovat, jak bude Ostrava u nás hrát.

Pardubice měly také před utkáním s Nymburkem poměr 1:4, ale hodně nás trápily. Poučili jste se?

Ano, bylo to varování. I když si nemyslím, že bychom utkání proti Pardubicím podcenili, moc nám to v mnoha ohledech na hřišti nešlo. Naštěstí to dopadlo vítězně.

S Honzou Stehlíkem jsi byl v jednom týmu. Má nějakou větší motivaci při zápase proti Nymburku?

Obecně se všichni hráči a všechny týmy chtějí v české lize proti Nymburku vytáhnout, protože jim je jasné, že v případě vítězství i dramatického průběhu se objeví na prvních místech zpráv o basketbalu. Co já znám Honzu, není tím hráčem, který by proti Nymburku měl stoprocentní motivaci a proti Děčínu jen osmdesátiprocentní. Některým hráčům to proti některým týmům jde, proti jiným ne. Na světě je málo hráčů, kteří umí zahrát proti všem - ti ale hrají v NBA. 

 
vloženo: 29.03.2013 12:45 / přečteno: 9057x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.