PREMIÉROVÝ TITUL

PREMIÉROVÝ TITUL

První titul jsme získali v sezoně 2003/04 po šesti zápasech s Mlékárnou Kunín. O deset let zpátky jsme zatlačili ve vzpomínkách kapitána Jiřího Novotného. 

Základní část

Před první mistrovskou sezonou jsme posílili na mnoha postech. Kormidla se chopil Michal Ježdík, do Nymburka přestoupil Jiří Zídek a druhým pivotem se stal Jiří Trnka. Dvě věže doplnil z Pivovarny Laško se vracející Radek Nečas a nechyběly ani legendy Ashante Johnson nebo Maurice Whitfield.

V Mattoni NBL  jsme se v čele ligového pelotonu usadili od úvodních kol a poprvé jsme prohráli až ve 14.kole v Opavě. Prohrané utkání na palubovce úřadujícího mistra však naše hráče semklo a opět jsme znali do konce základní části pouze vítězství.

 
Nadstavba

Nadstavbová skupina probíhala z našeho pohledu ve starých kolejích. Proplouvali jsme jednotlivými zápasy jako úhoř. Vysoký jez, přes který se nedalo přeskočit, zdvihlo až A PLUS Brno (býv. Zbrojovka a BVV). Svou roli sehrál i distanc Maurice Whitfielda za rozmíšku mezi ním a L.Tóthem v předcházejícím zápase. Na  pořadí ani psychiku hráčů, to nemělo vliv. Odstup od dalších soupeřů na konci dlouhodobé části Mattoni NBL byl více než jednoznačný.   

 
Play-off

Do zápasů play-off postupoval Nymburk z prvního místa. Ve čtvrtfinále proti Spartě Praha i semifinále proti Opavě jsme neztratili ani jeden zápas a hladce jsme své soupeře vyřadili po třech utkáních.

V prvních čtyřech finálových zápasech jsme nehráli proti Mlékárně Kunín podle svých možností, i když se na tom podepsalo zranění dvou klíčových hráčů Zídka a Mujagiče. Zídek vynechal sice jen jedno utkání, ale Mujagič už od třetího utkání nenastoupil. Zlomovým zápasem bylo utkání číslo 5, hrané 23.května na nymburské palubovce. Z ní si Kunín odvezl téměř třicetibodovou porážku. Z takové sprchy se Kunín do středy neosušil, a tak jsme mohli po stejně precizním výkonu jako v předešlém zápase radovat ze zisku premiérového titulu. 

 
Hráči

4 Jiří VORLÍČEK, 5 Ashante JOHNSON, 6 Pavel KUBÁLEK, 8 Kamil ŘEŘÁBEK, 9 Jiří TRNKA, 10 David ŠPIČKA, 11 Maurice Lamar WHITFIELD, 12 Radek NEČAS, 13 Jiří ZÍDEK, 14 Jiří NOVOTNÝ, 15 Denis MUJAGIČ, 33 Stanislav VOTROUBEK,

skončili během sezony: 7 Tomáš GREPL, 18 Jiří FORMÁNEK
 

Rozhovor s Jiřím Novotným

Jiří Novotný

Jiří Novotný nebo-li „Sigi“ přišel do Nymburka z USK Praha a dovedl tým jako kapitán k prvnímu titulu v dějinách Nymburka.

Jak vzpomínáš na dobu, kdy jsi získal mistrovský titul?

Já vzpomínám rád nejen na zisk prvního titulu, ale na celých pět let, které jsem strávil v Nymburce. Já sice raději žiju přítomností nebo budoucností a trochu jednotlivé sezony splývají, ale na první titul si pamatuji více než na jiné. Bylo to v roce 2004 (bez jakékoliv nápovědy – pozn.) a já jsem v té době končil studia na FTVS. V den posledního utkání finále jsem dělal v Praze státnice a fotograf mě převážel z Prahy do Nového Jičína, kde se šestý zápas série hrál.

Pro Nymburk to byl první titul, kolikátý to byl Tvůj?

Pro mě to byl druhý, první jsem získal v USK. V paměti mě utkvěla vynikající atmosféra v obou halách, podpora nymburských fanoušků, která jim zůstala do dnešních dnů. Nedají se zapomenout ani oslavy titulu na zaplněném náměstí v Nymburce.

Je první titul pro tým jiný než všechny ostatní? Nebo je cennější desátý titul v řadě?

Titul je asi maximálním naplněním klubového cíle, proto každý titul je krásný a je to završení nějaké dlouhodobé práce celosezonní nebo i dlouhodobé. Možná, když člověk získá více titulů, a vyprávět by mohl Láďa Sokolovský nebo Pavel Beneš, možná už nezažívá tu ohromnou radost jako poprvé. Hodně záleží na tom, jaká jsou očekávání klubu, jaká je síla týmu, jaké jsou sezónní cíle.

Rychle mi zkus vyjmenovat některé tvé spoluhráče ze sezony 2003/04.

Pokud si pamatuji, přišel Jirka Zídek, Jirka Trnka, byl tam Denis Mujagič, Maurice Whitfield, AJ Johnson, Radek Nečas. To byl mančaft – co jméno, to hvězda, tedy kromě mě (opatrně). Tým byl nejen silný, ale skvěle si sedl i lidsky.

Když se o éře začátku nymburské nadvlády bavíš, zatlačíš slzu?
Ne, jak jsem říkal, nežiju z minulosti, ale hledím do budoucnosti. Byl to nádherný čas, ale teď jsem v další etapě po aktivní kariéře … věřím, že v ní najdu uspokojení stejně, jako jsem našel v basketbalu.

 
Kariéra:

Hráč:  USK Praha (1995-2000), Basketball Nymburk (2000-2005), BK Pardubice (2005-2008), BC Kolín (2008-2009)

Nyní:

- organizační pracovník České basketbalové federace
- zástupce ČBF pro minibasketbal

 
tabulky

Další úspěchy sezony:

Český pohár

V půli února, po skončení základní části Mattoni NBL, se uskutečnilo v Prostějově finále Českého poháru, do kterého jsme si zajistili postup ve dvou zápasech proti celkům, které hrají o soutěž nebo dvě níže. Ve Final Four jsme potvrdili roli favorita a mohli jsme si odškrtnout první splněný cíl – stát se vítězem Českého poháru.

 
Evropské poháry

Při premiéře v Evropském poháru (FIBA EuroChallenge) se však nepodařilo splnit cíl postupu ze základní skupiny, ale konečné páté místo nebylo v takové soutěži ostudou. Nymburk díky perfektní přípravě i díky některým překvapivým vítězstvím upoutal na sebe pozornost basketbalové Evropy.

 
vloženo: 17.05.2013 12:00 / přečteno: 11398x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.