Z TÁBORA PROSTĚJOVA

Z TÁBORA PROSTĚJOVA

Nejzvláštnější finále začíná v sobotu. Prostějov přežil svou klinickou smrt a ze čtvrtého místa po základní skupině se probojoval až do finále. Klobouk dolu! 

Prostějov se chystá do Nymburka už jen s torzem soupisky. Do hry nemůže zasáhnout Jarda Prášil, Vojtěch Bratčenkov a v pondělí nastupuje na operaci i Dušan Pandula. Do boje tedy trenéru Cholevovi zbyde Roman Marko, Kamil Švrdlík, Pavel Slezák, Jaromír Bohačík, Ondřej Kohout, Filip Šmíd a Rudolf Polášek. To je sedm a dost! Přesto to žádného z dotázaných nestresuje. Oni vědí, že postupem do finále splnili svůj cíl na více než sto procent. 
 
Zbyněk Choleva
Co očekáváte od prvního zápasu?

Nymburk má za sebou těžkou sezonu a bude se určitě už těšit na konec. Čtvrtfinále a semifinále prošli velice lehce a jsou nachystaní i na finále, aby bylo co nejkratší. Respektujeme sílu Nymburka, která je obrovská. My už jsme svoji válku už vyhráli tím, že jsme ve finále. Rádi bychom byli Nymburku rovnocenným partnerem, ale nevím, jestli nám na to síly budou stačit. K finálové sérii můžeme přestoupit i tak, že to bude další příležitost pro naše mladé hráče zahrát si finále a ještě proti takovému týmu jako je Nymburk.

Kteří hráči Nymburka se vám zdají jako nejnebezpečnější?

Nymburk je silný hlavně jako celek. Pokud kdokoliv a kdykoliv nastoupí na hřiště, je změna v projevu týmu sotva znatelná.

Kolik procent výkonu přinese nadšení a bezstarostnost vašeho týmu?

To všechno uvidíme. My jsme v euforii ze semifinálové série a budeme se snažit zkoncentrovat. Nadšení a bezstarostnost sama o sobě nemůže na Nymburk platit a i kdyby chvíli, tak celých čtyřicet minut určitě ne a už vůbec ne dva zápasy po sobě. Rádi bychom předváděli naši rychlou a otevřenou hru.

Přizpůsobíte styl hry a taktiku svému úzkému kádru?

To už děláme půl sezony. Nemůžeme si dovolit řešit obranu tak, jak to dělají jiné týmy, aby nedostaly „lehký“ koš. Na to bychom dojeli. Stejně tak musíme hrát proti Nymburku.

Slovo taktický faul je z vašeho slovníku vyřazen?

(úsměv) Jde o to, v které minutě a za jaké situace to je. Jiné to bude na začátku zápasu a hlavně to nemohou dělat naši stěžejní hráči a naši dva pivoti.

Jak moc vás unavuje otázka, jak moc jste unaveni?

Mě otázka neunavuje, ale unavení jsou ti kluci a ne z té otázky, ale z reality, jak hrají. Oni jsou mladí, dobře připravení, rychle regenerují a mají dobrou náladu. To všechno jim pomáhá, aby byli schopni ze sebe neustále vydávat energii. Za poslední dobu se únava sčítá, maséra máme půjčeného jen na zápasy, aby nás zatejpoval, prostě není to jednoduché. Nesmírně těžké to mají pivoti, kteří se neustále rohují pod košem, stavějí clony, sbíhají ke koši, vybíhají od koše, aby ubránili pick and roll…. Ti toho mají opravdu už dost. Rozehrávače máme také jediného, pomáhat mu může sice Pavel Slezák, ale pak už nic.

Nemáte možnost si zahrát ani pět na pět. Dá se na tréninku vymyslet jiného než lehká kondice a střelba?

My teď hrajeme čtyři na tři, když se zadaří… Filip Šmíd jezdí jenom na zápasy, pomůže Bobo Hájek, když je zapotřebí.

A vy se také svlékáte do dresu?

Já už ne. Na jedné ruce mám tenisový loket na druhé vykloubené rameno … co bych s tím dokázal (smích).

 
Ondřej Kohout
Na kolik zápasů vám zbývají síly?

Dneska nejsem schopen odhadnout… uvidíme, až jak se začne hrát.

Jak vstoupit do prvního zápasu, abyste byli na konci spokojeni?

My už jsme spokojeni s tím, že budeme hrát finále. Pro nás je to velký úspěch a zápasy si chceme hlavně užít. Proti Nymburku nepotřebujeme žádnou extra motivaci a navíc je to finále. Proto si chceme užít a na co to bude stačit, to teprve uvidíme.

Jak odlišný je styl hry, když víte, že moc faulovat nemůžete?

My už máme hru tomu uzpůsobenou, vždyť to trénujeme půl roku (s lehkým úsměvem). Nemůžeme si dovolit hrát až tak agresivní obranu.

Kolik bolístek máte za celé utkání, když si v podstatě o střídání moc říct nemůžete?

Spoustu, ale nejlepší náplastí na to je postup do finále.

Jste unavení jen fyzicky nebo i mentálně?

Teď už převládá fyzická únava. My jsme si navíc udělali nejdelší play-off, jaké jsme mohli, s dosavadními deseti zápasy. Mentálně nás ve finále už nebude svazovat vůbec nic. Dokázali jsme více, než co jsme chtěli.    

Na kterého hráče Nymburka se těšíte?
Je těžké si vybrat jednoho hráče z týmu Nymburka.
Vydrželi byste více než čtyři zápasy finále?

Rádi bychom… po prvních dvou zápasech uvidíme, zda nám ještě nějaké síly zbydou.

 
Roman Marko
Jak se těšíte do Nymburka?

Já to budu brát jako každý jiný zápas a nezáleží na tom, zda to bude Nymburk nebo Ústí nad Labem. Bude to ale ohromně těžké. Soupeř má dvanáct kvalitních hráčů a hrají v rychlém tempu, ale uděláme, co bude v našich silách.

Co byste považovali za úspěch?

Kdybychom v některém zápase dokázali hrát s Nymburkem vyrovnanou partii nějaký delší úsek v zápase. Jsme realisti a víme, jakou sílu má náš soupeř. Stačí se podívat na poslední výsledky Nymburka.

Co si nesmíte v zápasech s Nymburkem dovolit?

Nesmíme hrát nahoru – dolů a rychle střílet. Ale pokud se nám otevře pozice pro střelu, budeme jí využívat… další přijít nemusí.

Na vaší pozici to bude velice těžké, protože jste na ní v podstatě sám…

Můžu se střídat s Pavlem Slezákem, ale Nymburk má tři rozehrávače a ještě do obrany může zapojit Vojtu Hrubana. Dva z nich jsme menšího vzrůstu, ale zase jsou rychlí.

Musíte odehrát dvakrát dva zápasy v rozmezí 24 hodin. Rozložíte si síly mezi dvě slepená utkání?

Nedokážu si představit, že bychom měli rozkládat síly do dvou zápasů a šetřit se. Nelze si říct, že první zápas budeme hrát na půl plynu a ve druhém to nahradíme. Kdyby se to stalo, můžeme klidně dostat o šedesát. V obou zápasech musíme jít na sto procent, jinak jedeme z Nymburka s ostudou. 

 
vloženo: 24.05.2013 13:02 / přečteno: 10238x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.