OHLÉDNUTÍ ZA ZÁPASEM V ÚSTÍ

OHLÉDNUTÍ ZA ZÁPASEM V ÚSTÍ

Podívejme se ještě na první mattonkový zápas letošní sezony očima přímých aktérů Tomáše Pomikálka, Davida Šteffela, Vojty Hrubana, Thomase Massamby a Martina Stavěla. 

Tomáš Pomikálek

Na palubovku se dostal sice jako poslední „až“ po šesti minutách, ale nakonec si střihnul hned v prvním letošním zápase double-double. Stihl nastřílet 23 bodů s úspěšností z pole 89% a doskočit 10 míčů – to vše na necelých 24 minut!

„Na úvod sezony to byl dobrý zápas, škoda jen konce, kdy se soupeř několika koše malinko přiblížil. V prvním poločase jsme měli takový počet ztrát, jaký bychom nemuseli mít ani po čtyřiceti minutách. To by bylo asi naše největší mínus,“ zhodnotil Tomáš Pomikálek zápas.

Mrzet ho mohou snad jen čtyři neproměněné trestné hody v řadě: „Naštvalo mě to, zahodit čtyři šestky za sebou je docela dost.“ Smutnit nemusí sám, Mitchell (rozehrávač domácích) byl stejně neúspěšný v poslední minutě zápasu. „To odkoukal ode mě,“ smál se Tomáš.

Střelecky však nemusí být náš křídelník naštvaný. Jednak byl nejlepším střelcem zápasu a jeho rychlosti a smečům se nedalo nic než tleskat. „Kolem koše bylo jen dost místa,“ řekl Tomáš, jakoby to bylo něco snadného. Ale my všichni, kteří ho známe, víme, že taková zakončení ho prostě baví a že je opravdu umí.

 
David Šteffel

Navrátilec David Šteffel po dvou letech v zahraničí to v zápase s Nymburkem neměl vůbec jednoduché. S pětadvacetiprocentní úspěšností střelby a čtyřmi doskoky na jedné straně a pěti spáchanými fauly a dvěma ztrátami se nepřehoupl v ratingu ani do kladných čísel. Nebyl však sám. Druhý pivot Krakovič se rovněž vyfauloval a ani jeho úspěšnost střelby nebyla větší.

„Nymburk je jiná liga a my se s tím nemůžeme zatím srovnávat,“ oddychoval po zápase David Šteffel na lavičce. „Obrana ze strany soupeře byla hodně tvrdá, hráči spolu komunikují, často přebírají. Hraje se proti tomu hodně špatně. Problém je vůbec se uvolnit pro balón,“ konstatoval k naší defenzivě Šteffel.  

 
Vojta Hruban

Vojta nastoupil do základní pětky, ale nakonec nepobyl na palubovce ani více než půlku zápasu, přesto se valorizací dostal dělené páté místo o dva body za nejlepšího hráče Ústí Žampacha.  

„Bylo vidět, že to bylo první utkání. Hráči, kteří nikdy nehráli českou soutěž, viděli, jak to tady chodí,“ podíval se na zápas z jiného úhlu pohledu Vojtek. Po prvním poločase jsme možná mohli být ve výraznějším vedení, ale limitoval nás vyšší počet ztracených míčů. „Snažili jsme se hrát hodně rychle, ale ještě to nemáme v krvi,“ vysvětlil náš křídelník.

S Vojtou jsme se pozastavili také u zónové obrany 2-3 v poslední čtvrtině. „Ústí nechalo pět hráčů na perimetru a to se pak zónou tohoto typu hodně špatně brání. Přeci jen u nich podkošoví hráči jsou i dobrými střelci z dálky,“ vysvětlil Vojta.


Thomas Massamba
Thomas nastoupil v dresu Nymburka teprve ke svému druhému zápasu a o čtyřicet minut se podělil s Scottie Reynoldsem, přičemž do ideální poloviny mu chyběly čtyři minuty. Sice moc bodů nenastřílel, ale ani jednu ze svých tří střel na koš neminul. K tomu si přidal dva doskoky, čtyři asistence a dva zisky. Mínusové body mu přidaly pouze tři získané fauly, ztráty se nedopustil ani jedné.   
Nejvíce na celém zápase ho zaujal kolektivní výkon, protože tímto konstatováním své hodnocení zápasu začal. "Hráli jsme dnes jako tým a každý z nás věděl, co má na hřišti dělat. Po celý zápas jsme kontrolovali hru." I přes solidní výsledek Thomas rezervy odhalil: "Umíme předvést lepší výkon, bylo přeci jen vidět, že jsme na začátku sezony. Čeká nás ještě hodně práce a musíme se neustále zlepšovat jak v obraně tak v útoku." 

 

Martin Sháněl – trenér Ústí

Trenér prožil svou ligovou premiéru na postu hlavního trenéra mattonkového týmu, zápas nedopadl pro jeho svěřence nijak slavně, přesto nebyl po utkání rozladěný: „Nymburk má namířeno úplně někam jinam, mimo celou naši ligu. Rozdíl odpovídá porovnání síly obou kádrů.“

Mohlo by se zdát, že trenér, který dostane do prvního kola Nymburk, bude nespokojený. Martin Stavěl však takové konfrontaci fandí: „Nemáme možnost hrát s lepším týmem než je Nymburk. Tohle je to nejpřísnější měřítko, které můžete během sezony potkat.“

Přestože jsme vedli výrazným rozdílem, hráli jsme stále naplno. Trenérovi domácích právě toto vyhovovalo:“ Jsem rád, že Nymburk šel do zápasu na sto procent po většinu zápasu. Není lepší test odolnosti psychické i fyzické.

Krátce se kouč Severočechů pozastavil u nymburské obrany „U hostů je jedno, kdo je zrovna na hřišti – ať je to základní pětka nebo poslední střídající hráč. Síly ztrácíte nejen při obraně, ale i při útoku, když se proti výborně bránícímu soupeři snažíte prosadit,“ řekl na závěr Martin Stavěl.

Fotografie ze zápasu najdete ve fotogalerii  
 
vloženo: 08.10.2013 15:27 / aktualizováno: 08.10.2013 16:59 / přečteno: 9280x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.