NA PRAHU VYŘAZOVACÍCH BOJŮ

NA PRAHU VYŘAZOVACÍCH BOJŮ

O víkendu startuje třinácté nymburské play-off v jeho dosavadní prvoligové historii.

Hned na úvod se sluší předeslat, že ani jedno čtvrtfinále nebylo pro Nymburk konečnou stanicí a co víc, z osmatřiceti zápasů skončily pouze tři vítězstvím soupeře. Naposledy byla úspěšná Ostrava v roce 2007, tedy v sezoně, kdy se do života dostala varianta se čtyřmi koly základní části a experimentální organizace čtvrtfinále play-off. Připomeňme, že čtvrtfinále se hrálo pouze na dva vítězné zápasy a začínalo se palubovce hůře postaveného týmu po základní části.

 

Další prohru musel Nymburk překousnout v sezoně 2001/02, při své první účasti v play-off od USK Praha a třetí prohraný zápas přišel hned rok na to a přemožitelem se stal Děčín. Ani jednou při těchto dvou prohrách nešel Nymburk na svého soka z první pozice. Pouze v jedné, již vzpomínané sezoně 2006/07, ztratil první tým po základní části jeden zápas. Všechny ostatní série skončily nejmenším možným počtem odehraných zápasů.

 

Celkem osm soupeřů se postavilo Nymburku v prvním kole vyřazovacích soubojů. Čtyřikrát to bylo USK, dvakrát Sparta Praha a po jedné sérií mají Děčín, Ústí n.L., A plus Brno, Kolín, Levice a Ostrava. Celkové skóre nymburských čtvrtfinálových zápasů je 3542 ku 2564 a jednoduchým odečtením je patrné, že do tisícovky v rozdílu chybí jen 22 bodů. Pokud bychom přidali ještě dělení, zjistíme, že průměrná výše rozdílu ve skóre je solidních 25 bodů na zápas. Extrémním byla minulá sezona, kdy USK nedalo ani polovinu bodů, které dostalo.   

 

Když se probíráme všemi čtvrtfinálovými zápasy od roku 2000, tak vězte, že v minulém ročníku muselo být odehráno nejvíce čtvrtfinálových zápasů. Bylo jich 17 proto, že Prostějov s Levicemi i Děčín s Pardubicemi potřebovaly pět zápasů a Ostrava ztratila s Kolínem jedno utkání. Bez ztráty kytičky prošel jen Nymburk s USK a to ještě po drtivých výhrách 103:58, 108:47 a 100:48 (celkově o 158 bodů!!).  Dá se něco takového očekávat i letos? „Asi ne. Vloni jsme měli tým, který uměl vyvinout velký tlak v obraně a pak z toho lítat do rychlého protiútoku. Zvlášť proti USK bylo z rychlého přenesení hry 30-40 bodů. Letos nehrajeme tak rychle,“ vzpomněl si Vojtěch Hruban.

 

„Skončila sezona a začíná play-off. To je nová soutěž, ve které se začíná od nuly,“ varuje s úsměvem Martin Kříž. Především zahraniční hráči ožívají a adrenalin vyřazovacích bojů jim rozvazuje ruce. Všichni se už na play-off těší. Možná že je to i tím, že play-off je neklamným znamením konce sezony. Letos se hrají všechny zápasy play-off včetně finále na tři vítězství. „Já doufám, že to bude mít hladký průběh, ale nemůžeme nic podcenit a musíme respektovat sílu soupeřů,“ ví Martin Kříž, který při absenci Rado Rančíka může i přemýšlet o větším nasazení. 

 
vloženo: 09.04.2014 23:35 / přečteno: 9273x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.