JAKO HUSTÝM LESEM

JAKO HUSTÝM LESEM

První čtvrtfinálové utkání s Ostravou je již minulostí. Jak se na něj dívali trenéři i samotní hráči najdete v článku. Zjistíte mimo jiné, ze kterého koše má Pomi největší radost a jak na protihráče působí naše obrana.

Kestutis Kemzura
Kestas

Je to pro nás dobrý začátek série. Když začínáte play off doma, jste vždycky trochu pod tlakem, ale dnes jsme odvedli dobrou práci. Byli jsme koncentrovaní po většinu zápasu. I když na začátku jsme trochu bojovali se střelbou a ztrátami. Přesto jsme šli do vedení, což byla zásluha hlavně naší obrany. Nezpomalili a neubrali na intenzitě ani ve třetí čtvrtině a ještě jsme vedení navýšili. Stále jsme se ale drželi naší dobré defenzívy. Jsem rád, že jsme využili všech jedenáct hráčů.

Jak jste byl spokojený s výkonem Tomáše Pomikálka?

Jsem rád za to, jak dnes Tomáš hrál. Přišel do zápasu a zapojil se skvěle. Najednou měl na kontě 10 bodů. Nebylo to ale jenom o jeho bodech, dobře rozdával míč. Není jednoduché točit všech jedenáct hráčů. Někdy, když máte velkou rotaci, hrozí, že zápas obrátíte vzhůru nohama. Dnes jsme to ale měli pod kontrolou, takže nemělo smysl hráče trápit dlouhým vysedáváním na lavičce. Dobře, Tomáš si na svůj čas počkal déle, ale pak přišel a zahrál skvěle.

 
Dušan Medvecký
Medvecký

Do utkání jsme vstoupili lépe, než minule. První čtvrtku jsme celkem drželi, pak Nymburk zlepšil hru a rozbil nás. V prvních pěti minutách druhé čtvrtiny nám dal patnáct bodů v řadě, po přestávce dvanáct. Druhou půli začali s tím nejlepším, co mají, a my nebyli schopní se dostat ke kloudné střele. Tím to natáhli na třicet bodů a pak už zápas v klidu dotáhli do očekávaného výsledku.

 
Admir Alič
Admir Alič

I když postavou spíše hráč na pozici tři, musí v Ostravě bojovat o pozici blíž ke koši na čtyřce a tím se dostává do výškového deficitu proti většině protihráčů. V prvním čtvrtfinále strávil na palubovce nejdelší čas (34,5 minuty) a byl druhým nejlepším střelcem Ostravy (14 bodů). Jinak solidní střelec za tři body měl v tomto utkání střelbu z perimetru 7/1.  

-----

S Nymburkem to jsou úplně jiné zápasy než s ostatními týmy v Mattonce. Na většině postů mají většího a silnějšího hráče, než máme my. Hloupě jsme ztráceli míče, dostávali jsme body po útočném doskoku domácích. V prvním poločase nám dělal problémy Simmons, ve druhém Pomikálek.

V čem je největší rozdíl mezi oběma týmy?

V obraně. Nymburk hraje agresivní obranu, silovou, pevnou. Hrají hodně těsně, ale pokud do protihráče narazíš, on neodpadne jako u jiných týmů, stále tam stojí jako skála. A druhý velký rozdíl je ve výpomoci v obraně. Když už konečně obejdeš jednoho hráče, přichází druhý a klidně i třetí. Prostě nemáš moc možností, jak se prosadit do volné pozice. Je to jako chodit hustým lesem, pořád narážíš do nějakého stromu.

Kdybys srovnal dnešní zápas s úterním zápasem, byl tento jiný?

Myslím, že nebyl. Jen ten dnešní jsme prohráli větším rozdílem. Teď musíme zapomenout na tyhle dva zápasy a zkusit doma alespoň zmenšit rozdíl ve skóre.

 
Petr Benda
Petr Benda

V utkání odehrál téměř 25 minut a zaznamenal čtyři asistence, nejvíce za tuto sezonu. K solidní střelbě za dva body (6/4) přidal i šest doskoků, rovnoměrně rozdělené mezi obranné a útočné. S valorizací 19 bodů byl druhým nejlepším v zápase.  

-----

Ani v tomto utkání nám Ostrava nedělala velké problémy. Navázali jsme na výkon z předešlého zápasu v úterý. Hosté byli na začátku plní síly a hráli v prvních pěti minutách vyrovnaný basket. Navíc my jsme špatně řešili některé situace na útočné polovině, neproměnili jsme nějaké střely, a proto byl průběh vyrovnaný. Postupem času jsme se zlepšili na útočné polovině a po patnácti minutách jsme měli zápas ve svých rukách. Poslední hřebíček byla třetí čtvrtina, kdy hosté nedali šest minut ani bod.

Jak bys ohodnotil výkon Tomáše Pomikálka?

Trenér si šetřil trumf do poslední desetiminutovky a poslal čerstvého borce (s úsměvem). Tomáš uplatnil svoji atletičnost, sbíhal ke koši a tím, jak je na pozici křídla velký a silový, dokázal toho využít. Je těžko k zastavení.

Nehráli jste pak ke konci už akce na něj?

Ono to tak vycházelo. Výborně si říkal o balón. Když jsme zjistili, že má na své pozici velkou převahu, tak jsme do něj jenom sypali a on toho využíval.

 
Pavel Houška
Pavel Houška

Na Pavla, který nastoupil v základní pětce, zbylo tentokrát necelých 14 minut. Při stejně úspěšné střelbě jako Petr Benda 6/4 si připsal tři doskoky.

-----

Začátek utkání byl vlažný, trochu jsme hledali náš herní rytmus. Postupem času si to začalo sedat, dostávali jsme se do herní pohody a pak jsme průběh utkání s přehledem kontrolovali.

Upravila Ostrava něco oproti úternímu zápasu?

Popravdě, ono se toho ani moc upravit nedá. Rozhodovaly prvky, které Ostrava nemůže ani ovlivnit jako je šíře naší lavičky. Je to většinou otázka času, kdy Ostrava fyzicky odejde.

Admir Alič mluvil o naší pevné obraně…

Snažíme se vytvářet agresivní, nátlakovou obranu, snažíme se rozbíjet jejich útočné systémy. Myslím, že moc týmů v Mattonce tak nehraje… možná Prostějov …

Co nás čeká v dalším zápase?

Bude to hodně podobné. Můžeme čekat od Ostravy větší odpor na začátku, protože budou hrát doma. Kdybych si tipoval, tak bude rozhodovat třetí čtvrtina.

Bude poslední zápas o velikonoční sobotě?
Chceme to ukončit v co nejkratší možné době.
 
Jiří Welsch
Jiří Welsch

Nastoupil v základní pětce a odehrál o pár vteřin více než polovinu zápasu. Sice se mu nedařilo tolik střelecky (7/2), ale v poslední čtvrtině nastoupil jako čistokrevný rozehrávač a s pěti asistencemi byl na palubovce nejlepší.  

-----

Soupeř se držel prvních osm, devět minut a pak se projevila naše síla a náš tlak. Ve vší úctě, kterou mám k soupeři, si myslím, že Ostrava s námi nemůže hrát celých 40 minut vyrovnaný zápas. Uvidíme, jestli jim domácí prostředí nějak nepomůže. V Nymburce už od druhé čtvrtiny působili trochu odevzdaným dojmem.

V poslední čtvrtině sis zase zahrál čistě na rozehrávce. Jaký to byl restart?

Měl jsem tam výborného zakončovatele – Pomiho, tak jsem byl spokojený. Konec se hrál hodně nahoru – dolů a v posledních čtyřech minutách jsem toho měl už dost. Nějak jsem si odvykl běhat po celém hřišti s těmi menšími rozehrávači (úsměv). Jak jsem říkal, moje křídla byla skvělá a dokázala to i bodově vyjádřit.

 
Tomáš Pomikálek
Tomáš Pomikálek

A borec na konec. Pomi = mašina na body!

Tomáš sice nastoupil jen na posledních 14 minut zápasu, přesto stihl vyrovnat svůj letošní rekord v počtu nastřílených bodů (23) a být jasně nejlepším střelcem zápasu. Se střelbou z pole 10/9 překonal své letošní maximum. Dal i dvě trojky ze dvou pokusů, doskočil čtyři míče a získal tři fauly. To vše dohromady dalo 24 valorizačního bodů a to bylo v zápase také největší číslo. Abychom jen nechválili, chudší bude o stovku za dvě nedané šestky v řadě.

-----

Zápas bylo takové nymburské play-off. Dá se říct, že něco podobného jsme čekali. Hosté dali za poločas 24 bodů, moc jim to nepadalo, i když neměli špatné pozice.

Dneska jsi na palubovce působil hodně dravým dojmem…

Už to na lavičce ve mně začalo vřít a říkal jsem si, že pokud se na palubovku dostanu, udělám tam pěkný průvan (smích). Snažil jsem se lítat, ale po nějakých sedmi minutách už jsem hodně tavil…

Ze kterého z tvých mnoha košů máš největší radost?

Z poslední trojky.
Proč ne z tvého perfektního dunku?

U mě je větší „rarita“ dát trojku (smích). Ode mě už všichni na perimetru odstupují na dva metry, jen trochu zvednou ruku, abych věděl, že tam jsou a čekají, že najedu. Když dostanu míč, první co mě napadne, že vystřelím, když stojí tak daleko, ale pak většinou jdu stejně do nájezdu. Dneska jsem vystřelil dvakrát a dvakrát úspěšně. 

 
vloženo: 13.04.2014 09:43 / přečteno: 8614x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.