VÝPAD V POSLEDNÍ ČTVRTINĚ

VÝPAD V POSLEDNÍ ČTVRTINĚ

Utkání s Kolínem Nymburk vyřešil podle svého oblíbeného NBL-kového vzorce. Téměř celý první poločas prohrával a v poslední čtvrtině zapnul v obraně, srovnal mířidla a svého soupeře převálcoval až ke konečnému vítězství. Tentokrát Kolín padl v poměru 73:84.

Trenér Kemzura nechal odpočívat tři „veterány“ – čerstvě třiatřicetiletého Petra Bendu a o dva roky staršího Welsche a Bartoně. Na lavičce Kolína zase celé utkání proseděli Sýkora a Field, z důvodů zranění to však nebylo.  

 

Do zápasu vstoupili hosté lépe, dali první dva koše a zdálo se, že všechno směřuje k poklidnému vítězství. Jenže domácí hráli jednoduše, nevymýšleli žádné složité útočné akce a při první příležitosti ke střelbě pálili. Především koše z perimetru pomáhaly domácím akcelerovat jejich skóre. Při vyrovnané střelbě za dva body se na poločasovém výsledku 25:17 pro Kolín nevíce projevily čtyři trojky ze šesti pokusů domácích, dvě dal pivot a kapitán Machač, po jedné přidal Horák a Faifr. Hra nymburských hráčů byla v celém prvním poločase hodně statická a v útoku komplikovaná. Obětavě bránící domácí nedávali šanci k lehké střele, a pokud už přišla, dokázali hosté spálit i tutovky z bezprostřední blízkosti koše. „První tři čtvrtiny jsme hráli bídně v útoku. Dali jsme 50 bodů za tři čtvrtiny,“ našel hlavní příčinu záporného skóre Vojta Hruban.

 

Spása nepřišla ani ve druhé čtvrtině. Domácí se snažili pokračovat ve střelbě za tři body, ale úspěšný byl jen dvakrát mladík Harčár. I tak zůstávala procentuální úspěšnost na straně domácích (40%:22%). Nejvíce nymburské hráče v prvním poločase srážely ztráty míče. Kolín udělal jen dvě ztráty, z nichž jednu Nymburk potrestal dvěma body, ale v opačném gardu to bylo výrazně příznivější pro domácí. Devět ztrát nymburští hráči zaplatili devíti body. Při podobně úspěšnosti a četnosti střelby z pole byly rozdílovým faktorem také trestné hody. Oba týmy dostaly sedm příležitostí na čáře trestných hodů, zatímco Kolín proměnil všechny, Nymburk jen čtyři.

 Darius Washington

Očekávané probuzení zatím nepřicházelo ani po změně stran. Naopak Faifr hned první střelou za tři body otevřel skóre třetí čtvrtiny. Nakonec se ukázalo, že to byla poslední kolínská trojka třetí desítky. I přesto, že domácí do hry nezapojili svou nejsilnější zbraň – střelbu z perimetru, bodově neztráceli. Naopak v polovině třetí čtvrtiny donutili trenéra Kemzuru k oddechovému času, když rozdíl ve skóre narost už na 14 bodů (52:38). Zvýšená aktivita hostujících hráčů po time outu přinesla i kýžený efekt do jejich hry. Střelecky se probudil Tre Simmons, který za první poločas neměl ani bod. Dal trojku a dvě šestky. Svoje ovoce přineslo i výrazně více útočných doskoků a během dvou minut se z mínus 14 stalo mínus čtyři (52:48). Do konce čtvrtiny však ještě domácí tvrz prvnímu ataku odolala.

 
Souboj Garrett Stutz vs. Láďa Horák

Ve čtvrté čtvrtině Nymburk více zapojil do hry nejvyššího muže zápasu Stutze, který v podkošovém prostoru neměl konkurenci. Jeho hlavním benefitem nebyly body, kterých dal za poslední čtvrtinu pět, ale vázal na sebe obranu, která pak musela odkrýt prostor za trojkovým obloukem. Také přechod hostů na zónovou obranu odkryl perimetr. Výsledkem bylo pět trojek Nymburka za poslední čtvrtinu. Právě koše s vyšší bodovou hodnotou pomohly k rychlému zlikvidování domácí náskoku. Řádit začal Simmons a Washington a právě po koši posledně jmenovaného bylo pět a půl minuty před koncem zápasu vyrovnáno 68:68. Domácím se ještě povedly dva koše za sebou, ale plamínek možného ohně rychle zadusil Houška z levého rohu trojkou. Koš s faulem Burnse a Washingtona, kteří se tvrdě vydali svou útočnou akcí až do koše, korunoval Simmons dalším úspěšným košem a rázem bylo skóre 72:79 tři minuty před koncem utkání. K obratu už nepomohl ani oddechový čas trenéra Benáčka.

 

Nejlepším hráčem Kolína byl Bryant, který se s letošní sezonou v české lize rozloučil třemi dvoucifernými hodnotami v počtu nastřílených bodů (18), asistencí (11) a získaných faulů (10). Výbornou střelbou o sobě dal vědět David Machač (22). Na naší straně byl podle statistik nejužitečnějším hráčem Stutz (13 bodů, 8 doskoků, 3 asistence, 5 získaných faulů a pouze jedna ztráta za 16 minut na hřišti). O bod více dali Simmons a Burns, o tři body méně přidali Washington a Hruban.

 
Predrag Benáček

Predrag Benáček: Chtěli jsme podat dobrý výkon, aby naši diváci odcházeli domů spokojeni. A myslím si, že se nám to podařilo. Nymburk přijel v nejsilnější sestavě, asi věděl, co ho tady čeká, protože Kolín hraje s Nymburkem většinou dobré zápasy, hlavně doma. Znamená to, že nás respektovali.

Vedli jsme třicet tři minut s nejlepším týmem v Čechách a jedním z nejlepších, ne-li nejlepším, ve střední Evropě. Kluci chtěli, bojovali, ani minutu nevypustili. Na konečném výsledku měl ale velký vliv náš středeční těžký zápas s Prostějovem, který patří mezi naše elitní celky. Měli jsme jenom jeden den na odpočinek, naopak Nymburk celý týden nehrál, jenom čekal na nás. V posledních pěti minutách nám došly síly. Udělali jsme několik chyb a zkušený soupeř je potrestal, hlavně Simmons, k němuž se přidali ještě Washington a Burns. Pak jsme už neměli sílu na zvrat

 
Kestutis Kemzura

Kestutis Kemzura: Když někdo koukal na ten zápas a nevěděl, že vlastně ani jednomu týmu o nic nejde, tak to nemohl poznat. Byl to dobrý zápas obou týmů. Víme, že Kolín je hlavně doma dost nebezpečný. Nemůžu říct, že by se moji hoši nesoustředili, ale domácí hráč Machač hrál výborně. Dal nějaké trojky a nebyl sám. My měli ztráty v první půlce a Kolín byl nahoře. Naše obrana byla slabá. Nakonec jsme přešli na zónu, která Kolínu vzala klid a rytmus. Na konci se projevilo, že máme zkušenější tým. Udělali jsme několik dobrých rozhodnutí, hlavně v obraně, třeba Simmons byl platný i na obranné polovině. Občas je těžké vysvětlit naše herní výpadky.

   
 
vloženo: 27.03.2015 22:44 / aktualizováno: 28.03.2015 08:51 / přečteno: 8612x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.