LÉPE ČTU HRU A STŘÍLÍM Z DÁLKY

LÉPE ČTU HRU A STŘÍLÍM Z DÁLKY

Jak se dívá zpátky na sezonu 2015/16 podkošový hráč Martin Kříž, který po méně vydařené sezoně předminulé dostal o hodně více příležitostí ukázat svůj nemalý potenciál přímo v utkáních.

Martin v minulé sezoně dostal od trenéra Ginzburga především důvěru, kterou rozhodně nezklamal. Projevilo se to v Martinových osobních statistikách ve VTB lize. V nedávno skončené sezoně odehrál ve VTB lize 29 zápasů, z toho desetkrát ho kouč poslal do základní pětky. V sezoně 2014/15 Martin odehrál 23 zápasů a šestkrát byl v základní pětce. Počet odehraných minut se ve srovnání posledních dvou sezon zvýšil o necelých 160 minut, což v průměru na jedno utkání znamená asi tři minuty, ale Martin byl podstatně efektivnější. Oproti 50 bodům pod trenérem Kemzurou, pod Ginzburgem navýšil více než dvakrát na 117, počet doskoků z 53 stoupl na 101 a užitečnost se dokonce ztrojnásobila z 67 na 192. Skvělé minuty odehrál také v play-off proti CSKA. Za průměrných 24 minut nastřílel 20 bodů a získal pod košem 19 doskoků. Ve čtvrtfinále číslo 2 si proti letos nejlepšímu týmu Evropy připsal double-double za 10 bodů a 10 doskoků.

 

Martine, považuješ uplynulou sezonu za průlomovou?

Z individuálního hlediska to asi byla nejúspěšnější sezona. Dostal jsem hodně prostoru i ve VTB lize a jsem za to rád. A taky doufám, že to nebyla jen jedna sezona. Pokud tady zůstanu, věřím, že pro tým budu moci udělat ještě více než letos a trenérovi vrátit to, že mi dal prostor na hřišti.

 

Souhlasíš se rčením, že trpělivost růže přináší?

Přísloví znám. Když se podívám na svoje působení v Nymburce, tak to tak vypadá (spokojený úsměv). Já jsem na to z mládežnických let nebyl moc zvyklý. Nikdy jsem nečekal na minuty, nečekal jsem na příležitost, vždycky jsem byl jedním z hlavních hráčů. Myslím ale, že ke kolektivnímu sportu patří, že si člověk musí zpočátku něco odsedět. Musí být trpělivý, makat na tréninku a ukazoval trenérovi, že na to má. A jak dostane příležitost, musí ji chytit za pačesy. Aby to nevypadalo, že si stěžuji, že bych před tím nedostával vůbec prostor, ale proti letošku je ten rozdíl velký.  

 

Čím tě trenér nejvíce potěšil?

Minutami ve VTB lize. Hlavně ve druhé polovině sezony, kdy jsem dostal opravdu hodně příležitostí. Nejvíce asi cením play-off s CSKA. Snažil jsem se to maximálně vrátit tím, co by mělo být v mé hře nejsilnější - obrana a pomoc na doskoku.

 

Jsou lepší čísla změnou koncepce týmu nebo si na sobě více pracoval?

Náš letošní tým byl hodně mladý a skutečně hra mně více vyhovovala. Nemohu říct, že bych změnil přípravu, ale dospěl jsem (opatrně) a to se projevilo v lepším čtení hry. A taky jsem zlepšil střelbu z dálky.

 

Má na tvoje zlepšení vliv hodně minut v první lize za B-tým?

Ano, první liga hodně pomohla v získávání sebedůvěry. Její kvalita oproti druhé lize nebo mládežnickým kategoriím je o hodně vyšší. Přeci jen v ní startuje už hodně hráčů, kteří buď hráli nejvyšší soutěž, nebo do ní pendlují. Důvěra trenéra Růžičky a solidní výkony, to byly hlavní důvody sebevědomí, které jsem pak přenášel do zápasů v áčku.

 

Hrál jsi daleko více než rok zpátky, utekl rok také rychleji?

Nevnímal jsem to jinak. Vždycky je to dlouhé. Po dvou odehraných měsících si člověk řekne, že to je ještě třikrát tolik a je to strašně dlouhé. Když se sezona převalí přes Vánoce, začíná to utíkat lépe. Poslední dva, tři měsíce plynou nejrychleji. Máš ale pravdu, že pokud člověk dostane příležitost, utíká to lépe.

 

Podívejme se ještě na NBL. Především v play-off  jsme excelovali. Šla kvalita ligy tak dolů nebo jsme byli o tolik lepší?
Náš tým byl poskládaný velmi dobře. Měli jsme mladé dravé cizince, kteří nevypouštěli ani českou ligu. To byl jeden z důvodů velkého rozdílu. Hráli jsme s velkou agresivitou, na kterou hráči z české ligy prostě nejsou zvyklí. My ve VTB lize odehráli hodně těžkých a vyrovnaných zápasů, jako třeba proti Kazani, Chimki doma a mnoho dalších. A pokud jsme stejnou hru aplikovali i v české lize, rozdíl byl hodně vidět Možná, kdyby s námi hráli více zápasů, byla by utkání vyrovnanější, protože by si soupeři trochu zvykli na jiné tempo hry.

 

Byla účast Europe Cupu zklamáním?

První cíl byl postup, to se povedlo. Ovšem při kvalitě soupeřů třeba z Irska to byla v podstatě povinnost. Postup ze druhé části jsme měli ve svých rukách, ale přišla dvoubodová prohra v Belgii, pak o tři body ve Ventspilsu a slabou chvilku jsme si vybrali v zápase Sofii. Bohužel ani dobrá utkání doma nám na postup nestačila. 

 
vloženo: 12.06.2016 15:41 / přečteno: 10529x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.