PŘEDSTAVENÍ TÝMU Z NAHARIYE

PŘEDSTAVENÍ TÝMU Z NAHARIYE

Hráči ČEZ Basketball Nymburk se ve středu od 18:00 hodin utkají na domácí palubovce se silným izraelským týmem Ironi Nahariya ve druhém kole Basketaball Champions League.

Představme si krátce soupeře. Klub Ironi Nahariya v roce 2000 vyhrál třetí nejvyšší izraelskou soutěž a postoupil do druhé, v níž se o dva roky později probojoval do finále. Finálová účast posunula klub do nejvyšší soutěže v Izraeli a hned ve své premiérové sezoně obsadila Nahariya druhé místo. Mezi prvními šesti se klub udržel až do sezony 2007/08, pak došly peníze a v roce 2009 skončili sedmí, za další rok devátí a sestoupili do druhé ligy. V sezoně 2010/11 Ironi Nahariya obsadila až 14.místo, ale zároveň se odrazila od dna. O rok později z toho bylo 10.místo a v roce 2014 druhou ligu vyhrála. Po desátém místě v předminulém roce se vloni probojovali na 4.místo po základní části, ale čtvrtfinále nezvládli a po prohře 0:3 s Eliatem byli vyřazeni.


Pro letošní sezonu získali možnost startovat v kvalifikaci. Dvakrát porazili Cmoki Minsk, tým, který dobře známe z VTB ligy a který bude také ve středu soupeřem Pardubic v poháru FIBA Europe Cupu. Nenechme se mást faktem, že izraelský tým musel hrát kvalifikaci. Na jeho soupisce je dost výborných hráčů většinou Američanů a o síle týmu svědčí i to, že v prvním kole nejvyšší domácí soutěže nestačilo 40 minut na to, aby Nahariyi porazilo slavné Maccabi Tel Aviv.


Na koho se mohou diváci těšit? V základní pětce izraelské ligy se vždy představili stejní hráči.

Na rozehrávce to byl a asi i bude Marquis Teague. Rozehrávač, který byl zařazen do nejlepší juniorské pětky roku 2011, poté co v roce 2010 vyhrál v Německu mistrovství světa U17. V letech 2012 až 2014 odehrál necelých 70 zápasů v NBA za Chicago Bulls. Jeho role v týmu nebyla klíčová, ale i tak odehrál v průměru 10 minut a nastřílel 2,3 bodů na utkání. V sezoně 2013/14 však odehrál více zápasů na farmě za Iowa Energy a v lednu 2014 byl vytrejdován za Tornike Shengeliu do Brooklyn Nets. Od roku 2014 do 2016 strávil v D-league, kde hrál za Oklahoma City Blue.


Na pozici dvě nastupoval Stu Douglass, Američan s izraelským pasem, jenž začínal profesionální kariéru v týmu Basket Navarra Club ve druhé španělské lize, v týmu, kde byl spoluhráčem Ondřeje Starosty. V dalších letech už Stu odehrál v Izraeli. Každý rok to bylo v jiném klubu Hapoel Gilboa Galil, Hapoel Afula, Maccabi Kiryat Gat.


Gilbert Brown křídlo týmu začal svou profesionální kariéru v roce 2011 divoce. Prvním klubem byl Würzburg, v prosinci podepsal smlouvu s Boston Celtics, ale po osmi dnech už nastupoval v dresu šílených mravenců (Fort Wayne Mad Ants), aby se po šesti týdnech přesunul do Dominikánské republiky. Sezonu však dokončil v Portoriku. V sezoně 2012/13 začínal za Bandirmu. V březnu zamířil do Venezuely a sezonu dohrál opět v Portoriku. V sezoně 2013/14 odehrál v D-leaugue a o rok později se vrátil do Evropy, kde hrál za italský tým Pistoia Basket 2000. V srpnu 2015 se Brown stal členem týmu Ironi Nahariya, kde hraje druhým rokem. Aktuálně je nejlepším střelcem. Ve třech zápasech nastřílel 68 bodů, přičemž proti Maccabi Tel Aviv to bylo za 42 minut 38 bodů, když stál mimo jiné na čáře trestných hodů celkem 19x (TH 19/16) a dal 4 trojky.


Pozici čtyři hájí nejzkušenější hráč Švéd s izraelským občanstvím, Jonathan Skjöldebrand třiatřicetiletý power forward, který se profesionálně v basketbalu pohybuje od roku 2002. První čtyři roky odehrál v Izraeli (Hasharon, Elyon, Haifa) a poté se vydal na dva roky na sever a reprezentoval švédský tým Södertälje Kings a finský Kouvot Kouvola. Na dva roky se upsal druhé španělské lize a v roce 2012 se vrátil do Izraele. Tři sezony odehrál v Hapoel Tel Aviv a minulou sezonu Maccabi Ashdod.


Pod košem se můžeme těšit na silného pivota Yancy Gatese, který hraje čtvrtou sezonu profesionálně. Nedávno sedmadvacetiletý hráč byl v mládí byl pěkný rváč. Nejdříve jako junior byl suspendovaný kvůli rvačce s asistentem trenéra a v roce 2011 dostal stopku na šest zápasů kvůli rvačce při utkání svého Cinncinatti Bearcats. To vše za mořem. Prvním profesionálním angažmá bylo litevské Pieno žvaigždės (2012) a pak především izraelské kluby Hapoel Eilat, Hapoel Tel Aviv a pro rok 2015/16 podepsal s týmem Hapoel Jeruzalém, ale do prosince odehrál 18 zápasů v čínské lize za Shanxi Zhongyu , kde nahradil v týmu Jeffa Ayrese (bývalého hráče NBA, nyní CSKA Moskva). Od ledna 2016 byl hráčem Telekon Baskets Bonn (14 bodů, 6 doskoků), ale ani tady sezonu nedohrál, skončil na začátku března.


I z výše uvedeného je vidět, že se máme na co těšit. Kromě kvalitního zápasu mohou diváci vidět vystoupení nymburských cheerleaders a na doprovodné soutěže. Rádi bychom vás ještě požádali o shovívavost. Vzhledem k tomu, že přijede izraelský tým, je potřeba počítat i s namátkovou kontrolou diváků při vstupu do haly. Děkujeme za pochopení. 

 
vloženo: 25.10.2016 18:37 / přečteno: 10528x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.