ZAJÍCI SE POČÍTAJÍ PO HONU

ZAJÍCI SE POČÍTAJÍ PO HONU

Basketbalisté Děčína nám sice chtěli na jejich palubovce trochu pokazit Vánoce, ale nakonec se jim to nepovedlo a v prodloužení prohráli 81:83.

V naplněné děčínské hale se hrál zajímavý zápas, ve kterém jsme byli většinou bodově pozadu, ale jak se říká, zajíci se počítají až po honu. Byť jsme v některých fázích zápasu ztráceli více než deset bodů, dokonce ještě v poslední čtvrtině, vrátili jsme se do zápasu a díky střelecké produkci Vojty Hrubana jsme domácí pokořili v prodloužení.
 

Vojta Hruban byl dnes u všeho. Na palubovce strávil více než čtyřicet minut a zatížil konto domácích 29 body. Tolik bodů ještě nikdy v dresu Nymburka nenastřílel a v jeho kariéře v NBL, kterou začal v sezoně 2006/07, je to druhý nejlepší výkon. Za kariérním maximem z února 2012, kdy hrál v Praze za USK, zaostal o 9 bodů. V zápase s Děčínem si Vojta zlepšil letošní maximum v počtu asistencí na 7, v počtu získaných faulů na 5 a také poprvé měl dvouciferný počet vystřelených dvoubodových střel. V trojkové střelbě sice nebyl jako letošní maximální výkon překonán, ale i tři mu stačily, aby pokořil hranici sázky s moderátorem Honzou Smetanou. Diváci se tak mohou těšit na Honzu a jeho funkci vodonoše na naší střídačce.

 

Děčínské publikum, které tleská ve stoje do prvního bodu svého týmu, nemuselo v sobotu tak dlouho čekat a po 44 sekundách mohli diváci sednout. Nabuzení domácí hráči v prvních minutách dokázali vypracovat sedmibodový náskok 12:5, ale našich šest bodů v řadě během necelé minuty první snahu domácích zaplašilo. Dokonce jsme se na krátko dostali do vedení. Zásluhou čtyř bodů Krakoviče a trojky Ježka, když se dostal k míči trochu se štěstím, Děčín vyhrál první čtvrtinu v poměru 21:16.

 

Ve druhé desetiminutovce se hráči domácího týmu dostávali k bodům velice snadno. Nám nefungovala obrana podkošového prostoru a náskok se pomalu dostával k desítce. Magickou hranici překročil po těžké trojce Tomáše Vyorala (32:21). Pavel Houška v dalším útoku těsně před koncem časového limitu pro postupný útok znovu vyslal úspěšný dálkový projektil a pak se prosadil další ex-nymburák Lukáš Palyza. To už bylo na pováženou. Prohrávali jsme 21:38. Na Palyzovu trojku odpověděl Hass a pak jsme přidali i další body. Poslední tříminutovka prvního poločasu vyzněla v náš prospěch v poměru 11:2.  

 

Na začátku druhého poločasu jsme ztráceli deset bodů, ale než uplynuly dvě minuty, byli sobi zpátky na palubovce. Jací sobi? Přeci vánočně laděné roztleskávačky, aby vyplnily time out domácího trenér Budínského. Naši hráči, jmenovitě Meier a Hruban, devíti body (dvě trojky a jeden „and one“ jednoznačně přebili dvojku Vyorala. Vysunutá obrana sklízela úspěch, ale jen na krátko. Po oddechovém čase se za tři trefil Vyoral a Pavel Houška … a opět byli na scéně sobi. Tentokrát k tomu dal pokyn trenér Ginzburg svým oddechovým časem. Trojkový pozdrav poslal Hruban, stejnou odpověď vyklepal z rukávu v posledních okamžicích útoku Šiška. Čtyři minuty se oba týmy udržovaly v bodové vzdálenosti kolem devíti bodů. Až po Hrubanově nájezdu jsme snížili na 56:50, ale osm bodů Děčína v řadě zase posunulo ztrátu nad deset bodů (64:50). Poslední koš patřil Lawrencovi, který snížil na 64:53. Více se do třetí čtvrtiny nevešlo.

 

Díky několika nepřesnostem na začátku poslední čtvrtiny se skóre neposunulo, čas však ano a v té době pracoval proti nám. Ještě čtyři minuty a 12 sekund před koncem základní hrací doby jsme ztráceli devět bodů (68:59). Jenže pak trefil Jirka Welsch z levé strany trojku, Vojta Hruban přidal dva body po individuální akci a za chvíli Allen trojku. Necelé tři minuty před navršením 40.minuty jsme byli už jen v jednobodovém závěsu. Vyoral z nájezdu předal další dva body, ale Vojta Hruban svou třetí trojkou po přebrání Pavlem Houškou vyrovnal na 70:70. Za poslední dvě minuty se bodově nic neudálo, a proto zápas vygradoval v prodloužení.

 

V něm se chvíli nic nedělo, respektive nepohnulo se skóre. Pak se přeci jen dostali do vedení domácí po jednom trestném hodu Šišky. Naše odpověď na sebe nenechala dlouho čekat - Allen trojka, Welsch dvojka. Na tahu byli domácí. Na dva body Šišky odpověděl košem s faulem Benda. Vyoral po chvilce ukázal pevné nervy, když minutu před koncem proměnil obě šestky. Pak ale Pavel Houška slepil dvě trojky v rychlém sledu. Klín mezi ně vrazil dvoubodovým košem Jiří Welsch (81:80). V koncovce však dvakrát chyboval Tomáš Vyoral. Nejprve fauloval při střelbě z perimetru Vojtu Hrubana, který všechny šestky proměnil, a pak když poslední útok zazdil ztrátou. Zajímavé je, že v prodloužení padlo více bodů než v celé čtvrté čtvrtině. 


foto: Roman Valenta

 
vloženo: 18.12.2016 03:15 / přečteno: 8909x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.