V ZAJETÍ ČÍSEL A GRAFŮ

V ZAJETÍ ČÍSEL A GRAFŮ

Přesně před týdnem skončila naše osmnáctá sezona v NBL finálovým vítězstvím nad Opavou 2:0 na zápasy. Pojďte se podívat na některá statistická porovnání.

V sezoně 2017/18 jsme odehráli celkem 42 zápasů, což je spíše průměrný počet. Pokud bychom vyškrtli sezony, kdy jsme neodehráli kompletní základní část, bylo by to lehce pod průměrem. Svou roli pochopitelně hraje fakt, že jsme opět prošli vyřazovacími boji bez ztráty zápasu. Ze 42 utkání jsme prohráli pouze jedno v Pardubicích o čtyři body. Po jednom utkání jsme prohráli ještě v sezonách 2008/09, 2012/13, 2014/15, 2015/16. Pro zajímavost nejvíce prohraných zápasů v sezonách, kdy jsme získali mistrovský titul, máme z ročníku 2009/10. Bylo jich šest.

 
Tab 1

Letošní tým byl hodně útočně laděný a poprvé se některý tým NBL dostal přes sto bodů průměrně nastřílených v jednom zápase. „Souvisí to s filosofií hry,“ vysvětluje Martin Kříž a doplňuje důvody: „Jednak se nám dařilo vytvářet volné pozice, rychle jsme zakončovali útoky, mnohdy už po několika sekundách a také jsme zlepšili útočné doskakování, díky kterému bylo více střel na koš. A neposlední řadě přibývaly body rychleji po volných trojkách a to i po útočném doskoku.“

 

Mohlo by se zdát, že obrana je spíše jedna z těch horších, ale při rychlosti naší hry pochopitelně vzniká i více příležitostí pro soupeře ohrozit koš. Že by svou roli sehrálo i to, že by se nám dařilo v útoku a pak se „nechtělo“ bránit, Martin Kříž odmítá: „I když jsme dávali hodně bodů, vždy byl důraz kladen na obranu. Orenova oblíbená věta byla: ‚Zápasy vyhrávají útoky, tituly vyhrává obrana.‘ “. Navíc Martin zvýšený počet obdržených bodů dává do souvislostí s vypadnutím z BCL. „V první části ligy a v době, kdy jsme hráli Ligu mistrů, jsme bránili dobře.“ Nesmíme také zapomenout, že se s tímto obdobím horší obrany kryje absence Petra Bendy, nejlepšího obránce Kooperativa NBL v sezoně 2017/18.

 

Tab 2

Z uvedeného grafu je patrný výrazný nárůst počtu střel za tři body. Od loňského rekordního čísla ještě poskočil o téměř 5 střel na zápas. Faktorů bylo více. Jednak napichování obrany a přihrávky mířící na volný perimetr v kombinaci s poměrně vysokou úspěšností střelby. Při některých rychlých protiútocích se naši hráči nerozpakovali pálit z trojkové vzdálenosti bez snahy najíždět do koše (hlavně Dardan nebo Kendrick). Martin však popsal ještě jednu variantu rychlého protiútoku. „Když jsme se dostávali do rychlých protiútoků, vázal hráč s míčem na sebe pozornost obrany a stahoval k sobě bránící hráče. Ovšem naše rychlá křídla už byla na pozicích na oblouku, a když obdrželi přihrávku, okamžitě stříleli.“

Když se k tomu přidají schopnosti pivotů jako Barač, Benda, Davis ohrozit koš z dálky, je to smrtící kombinace. V počtu proměněných trojek na zápas jsme dokonce překonali letitý rekord a navýšili ho na 21. Stalo se v utkání Českého poháru proti Opavě a také v prvním finále, opět proti Opavě. „Ve fázi dlouhé přípravy před finále jsme moc střelbě nevěnovali a stejně to vyšlo,“ divil se ještě trochu Martin Kříž.


Tab 3

Nárůst počtu doskoků je patrný z posledního grafu. Rekord jsme si vytvořili jak v počtu obranných tak i útočných doskoků v přepočtu na jeden zápas. Velký nárůst je patrný především na útočném doskoku a to jsme netrpěli žádnou velkou nepřesností střelby. „Útočné doskoky byl jeden z prvků, na které Oren hodně tlačil. Chtěl, aby na útočný doskok chodili všichni hráči,“ prozradil Martin Kříž. Dílky naší hry, která se letos musela líbit, do sebe krásně zapadají.

 
 

Zajímavé je, podívat se, kdo z hráčů nejčastěji nastupoval v základní pětce. Absolutním rekordmanem je Geno Lawrence. Odehrál 40 zápasů a čtyřicetkrát byl v základní pětce. Stejný počet odehraných zápasů má za sebou Martin Kříž a do základní pětky ho trenér nominoval 34krát (85%). Stoprocentní bilanci v základní pětce má i Petr Benda, když však vinou zranění odehrál jen 23 zápasů. Do základní pětky chodil často také Dardan Berisha (18x z 23 zápasů - 78%), Vojtěch Hruban (28x z 38 zápasů  - 74%) a dvacet osm utkání má v základní pětce také Jaromír Bohačík (70%). Pouze dvakrát vyrážel ze základní pětky Kendrick Ray, přesto stihl nastřílet nejvíce bodů 13,7 na jedno utkání. Týmovým rekordmanem je také Tomáš Vyoral se čtyřicet jedním odehraným zápasem. Vyberme ještě nejvytěžovanějšího hráče, tím byl Jaromír Bohačík. Jako jediný přesáhl průměr 20 minut na utkání (o 30 sekund).

 
 
 
vloženo: 31.05.2018 01:05 / přečteno: 7142x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.