NEUROVIZUÁLNÍ BASKETBAL

NEUROVIZUÁLNÍ BASKETBAL

Jak ještě zlepšit výkonnost reprezentantů před mistrovstvím světa? Touto otázkou se zabývala Česká basketbalová federace a zvolila cestu známou především v Americe a to zlepšení spolupráce mezi očima, mozkem a tělem. Čtveřice našich hráčů Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík, Tomáš Vyoral a Petr Šafarčík tak byli spolu s Lukášem Palyzou z Olomoucka zapojeni do programu společnosti DynaOptic.

”Na federaci se snažíme najít cesty, jak pomoci elitním hráčům před mistrovstvím světa zlepšit jejich hru. V zámoří hodně jede tlak na rozvoj kognitivních procesů. Výsledkem je, aby se zlepšilo rozhodování hráčů v zápase,” řekl šéf sportovně-metodické komise ČBF Michal Ježdík.
 

Ten se spojil s optikem Radovanem Knapem, který v Čechách rozjíždí firmu DynaOptic, která se právě na takový trénink specializuje. Vedla ho k tomu i osobní zkušenost se synem, který jako fotbalista byl velmi dobrý na malém prostoru, ale na velkém hřišti měl potíže, jelikož měl problém se zrakem. “To, co se naučil technicky, pak při hře neprodal. Nechápali jsem to, než jsme zjistili, že špatně vidí,” vyprávěl Knap.

 

Podle španělské studie má 12 procent olympioniků problémy s okohybnými svaly. Dokonce 29 procent má zhoršenou hloubku ostrosti ovlivňující odhad vzdálenosti, 3D vidění a orientaci v prostoru. A 26 procent olympioniků má špatnou koordinaci očí. “To všechno je hrozně namáhavé, protože to musí dohánět mozek, který pak jede na plné pecky a supluje oči, i když má dělat něco jiného. Pak také hrozí zdravotní problémy. Tělo je v důsledku toho přetrénované a hrozí prasknutí svalů, šlach, poranění kloubů,” popsal Knap.

 

Se svým obchodním partnerem Radkem Beránkem a dalšími spolupracovníky si proto vzal do parády naše basketbalisty a podrobně je vyšetřil. “První vyšetření bylo čistě zraku. Jak jim fungují oči a okohybné svaly. Jestli jim oči spolupracují a kde je případně nějaká chyba, která by se dala vyřešit a pomoci hráčům k lepším výkonům,” uvedl Knap.

 

Druhým testem byl “NeuroTracker” čili 3D hra, kdy je třeba usledovat pohyb čtyř z osmi míčků. “To je test mozku a kognitivních funkcí. Zjišťujeme, jak se mozek dokáže soustředit, udržet koncentraci a také periferní vnímání. Třetí test je nazván Senaptec a zjišťuje vizuální systém sportovce v dynamice. Následně umí výsledky hráčů porovnat například s výsledky hráčů NBA.

 

Na základě výsledků všech tří testů bude hráčům sestaven individuální tréninkový plán na zlepšení nedostatků. “Cílem projektu je zlepšení spolupráce mezi okem, mozkem a tělem. Tím zlepšujeme sportovní výkon. Naší specializací je senzomotorický trénink, kdy spojujeme fyzickou aktivitu s vizuálním tréninkem a stimulací kognitivních funkcí mozku. Pracujeme s reakcí hráče pod tlakem,” řekl Radek Beránek, druhá tvář projektu.

 

“Fyzicky už se hotový sportovec moc nezrychlí, ale zlepšit se může čtením hry. Když budete lépe číst hru než soupeř, tak budete u míče vždy dříve, i když budete mít nadváhu. Důležité je, aby zrakový systém fungoval přesně a následně byla reakce rychlá bez jakéhokoli zdržení. O to nám jde,” dodal Knap.

 

Hráči si první seznámení s projektem pochvalovali. “Pro mě bylo nové úplně všechno. My se setkáváme hlavně s fyzickou stránkou přípravy, proto tyto doplňkové věci, které nás mohou posunout v jiných věcech, pro nás budou přínosem,” řekl Tomáš Vyoral. “Mám hodně co zlepšovat. Věřím, že tohle má hodně společného se sportem, a uvidíme v budoucnu, jak moc to bude prospěšné,” dodal Jaromír Bohačík.

 
Obrázek

“Tyhle věci jsou dlouhodobě podceňované, přitom jsou asi dost důležité. Takže je dobře, že i na tohle se dokázala federace zaměřit,” řekl Vojtěch Hruban, kterému vyšetření odhalilo problém se zrakem na dálku. “To jsem věděl, takže to pro mě nebylo překvápko, ale je lepší to mít potvrzené na papíře. Mozek už si na to nějak zvykl a sám si to upravil, takže při hře mi nepřišlo, že bych měl nějaký problém. Až na to, že jsem neviděl na výsledkovou tabuli a musel jsem se ptát kluků na čas, protože jsem neviděl na hodiny. To byl jediný problém, který jsem pociťoval,” popsal Hruban.

 

Podle Knapa je ale právě případ, kdy sportovec potřebuje nosit čočky nebo brýle, ale na sport je nepoužívá, tou nejhorší variantou. “Brýle nejsou jen do auta, nebo jen na televizi. Musí se nosit neustále. Když dítě potřebuje brýle na tabuli, která je v klidu, tak jak pak má fungovat na hřišti, kde se kolem něj pohybují další hráči a musí rychle zpracovávat velké množství vizuálních informací. Huntuje si tak tělo. Rodiče by tak měli trvat na tom, aby děti nosily brýle i na sport,” varuje Knap.

 

Federace rovněž plánuje vytvořit skupinu 20 až 25 talentovaných hráčů a hráček ve věku 14 až 16 let, s nimiž bude pracovat bývalý hráč NBA Jiří Welsch. Tito mladí hráči pak budou dlouhodobě pracovat s neurovizuálním tréninkem a poté se vyhodnotí, jak přínosná tato metoda pro basketbalové hráče je.

 
vloženo: 01.04.2019 09:53 / přečteno: 6170x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.