OD TRÁPENÍ K MVP

OD TRÁPENÍ K MVP

Celou sezonu patřil Vojtěch Hruban k oporám týmu, ovšem v play off se dlouho na své poměry trápil. V úvodních třech semifinálových zápasech dal dokonce dohromady jen osm bodů. Pak však přišel velký obrat a ve finále dával v průměru téměř 19 bodů na zápas a stal se nejužitečnějším hráčem série. Důvod změny? Konečně si zvykl na speciální čočky, které mu pomáhají zlepšit zrak.

Když v březnu Česká basketbalová federace zajistila našim reprezentantům speciální oční vyšetření s cílem ještě zlepšit jejich výkonnost, Vojtovi se potvrdilo, co už delší dobu tušil. Že má potíže se zrakem na dálku. 

„Mám jeden a tři čtvrtě a jeden a čtvrt cylindru, což už je docela dost. V nymburské hale jsem to ještě nějak zvládal, ale víceméně na všechny tabule jinde v lize jsem neviděl. Netušil jsem pak, kolik zbývá času a podobně,“ prozradil Hruban po finále novinářům. „Neviděl jsem detaily, hráče jsem ale ještě poznal, barvu dresů taky a balon je velký. S tím takový problém nebyl, třeba s únavou očí a reakční dobou už ale jo,“ připustil.

V minulosti už čočky zkoušel, ale vadily mu, tak hrál bez nich. Než mu pomohli v odborníci z firmy DynaOptic, se kterou ČBF i náš klub spolupracuje. „Mám ještě nějak zakřivenou rohovku, v klasické optice si s tím nevěděli rady. Naštěstí jsem se dostal k těmto klukům a ti mi hodně ve všem pomohli, všechno mi vysvětlili, a když něco nešlo, tak to se mnou nevzdali a vydrželi to až to konce. A doufám, že teď koukají na tu cenu MVP a vidí, že to mělo cenu,“ děkoval na dálku Radovanu Knapovi a jeho týmu, který mimo jiné podobně pomáhá i hokejovému brankáři Šimonovi Hrubcovi.

Zvykání na čočky ale nebylo bez problémů a na Vojtově výkonnosti se to projevilo. Dokonce vypadl ze základní sestavy a v důležitém semifinále s Olomouckem dal jen pět, pak jen tři a dokonce nula bodů. Pak ale přišel čtvrtý zápas a zlom. Trefil pět ze šesti trojek, najížděl do koše, dal 20 bodů a opět byl postrachem obran. 

„Rozdíl, když jsem hrál v čočkách a ne, byl znát. Trochu mě to rozhodilo. Slzely mi oči. Čas na zvykání je 14 dní, ale dostalo mě to z rytmu a potřeboval jsem se chytit. To se povedlo až v posledním zápasem v Prostějově. Nechci to brát jako výmluvu. Teď už je to všechno spravené a doufám, že mi to naopak o hodně víc pomůže, protože jsme byl poměrně dost slepý. Rozdíl je obrovský a vůbec nelituji toho, že jsem to podstoupil,“ dodal.

Že by mu to mohlo pomoci do příštích sezon i pro blížící mistrovství světa, naznačil už ve finále, když nastřílel Děčínu 23, 20 a 13 bodů, dával tři trojky na zápas, k tomu 5,3 doskoku, 1,3 asistence a 2,3 zisku. Oprávněně si tak došel pro cenu pro nejužitečnějšího hráče finálové série. „Je to samozřejmě hezké, je to taková pěkná tečka k titulu. Já jsem si to zasloužil hlavně za první dva zápasy, v posledním už moc ne. Jsem rád, že jsem dokázal pomoct týmu, aby to bylo v pohodě,“ dodal.

Za vrchol sezony ale považuje už semifinále s Olomouckem, které nás trápilo více než Děčín. „Se vším kreditem Děčínu, jeho fanouškům a jak agresivně hráli, tak těžší bylo semifinále. S Olomouckem to bylo předčasné finále. Mělo daleko víc útočného talentu, který se daleko hůř zastavoval. Proti Děčínu jsme věděli, že když se nenecháme seřezat a vyrovnáme se jejich agresivitě, tak už nás nemají čím porazit,“ prohlásil Hruban.

V letošním ročníku Kooperativa NBL se spoluhráči ani jednou neprohrál, přesto nadšený ze sezony není zejména kvůli vyřazení už v základní skupině Ligy mistrů. Věří proto, že v příštím ročníku se povede uspět i na mezinárodní scéně. „V plánu to samozřejmě je, teď je na vedení a trenérovi, jak se bude tým skládat. Doufám, že příští sezona bude lepší než tato. To bylo trošku nešťastné a to bychom nechtěli rozhodně opakovat,“ řekl.

Ještě předtím ho ale čeká s národním týmem mistrovství světa v Číně. „To bude velké. Na to se těšíme jako malí kluci. Trošku samozřejmě s obavou, jak to bude vypadat hned první zápas proti Američanům, ale natěšení převažuje. Je to něco, co se nám povede jednou za život. Příprava začíná koncem července, bude to o tom, abychom už do kempu přišli rozběhaní a připravení. Teď víc než kdy jindy je čas na to si přes léto pořádně zatrénovat,“ dodal Vojta.

 
vloženo: 30.05.2019 09:08 / přečteno: 6915x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.