ALEŠ V SEDMÉM NEBI

ALEŠ V SEDMÉM NEBI

Aleš Chán nepředpokládá, že by zápasy měly skončit s výrazným počtem nastřílených bodů jednoho nebo druhého týmu a zápas budou rozhodovat obrany. 

Když jsem šel do Prostějova, měl jsem dva takové cíle. Chtěl jsem se herně zlepšit a ukázat, že jsem měl na to, abych hrál více minut. Za druhé jsem chtěl hrát finále proti Nymburku. U finálové účasti nikdo před sezonou nevěděl, jestli je náš tým dostatečně dobrý…. To, že mi vyšla obě přání, je samo o sobě pohádka.

Dá se říct, že jsi v sedmém nebi?

Možná ještě výš! (úsměv) Teď zažívám možná nejlepší čas své profesionální kariéry.

Je to proto, že se ti splnily oba cíle nebo proto, že jste se jako tým dostali do finále?

chan

Je to všechno propojené. Já sice s Nymburkem mám čtyři tituly, ale měl jsem pocit, že jsem se nikdy tak hodně aktivně na zisku titulu nepodílel. Netrávil jsem na palubovce tolik času. Je to fajn být v týmu, který získá titul, ale vždycky je lepší, když cítíš během zápasů play-off nějakou osobní zodpovědnost.

Muli Katzurin podotkl v rozhovoru, že hrajete jako Tým ve větší míře než třeba Nový Jičín a že to byl jeden z důvodů, proč jste se dostali do finále. Souhlasíš?

Ano, proti tomu se nedá nic namítat. My jsme se opravdu semkli a v posledním zápase jsme hráli výbornou obranu. Jestli budeme hrát takovou obranu i ve finále, můžeme vás potrápit. Sleduji, že od té doby, co jsme v play-off, se drobné neshody mezi hráči jako: kdo by měl co zakončovat nebo jestli to byla dobrá střela, teď úplně zmizely. Všichni se snaží makat naplno a nikdo nikomu nenadává, že se mu něco nepovedlo nebo ztratil balón. Teď mám z týmu stejně dobrý pocit jako byl na začátku sezony, kdy to opravu šlapalo.

Po té, co odešel Šležas se zdá, že hrajete lépe v obraně a to přes to, že vám jeden hráč do rotace chybí…..

Nevím, jestli to je tím, že jeden hráč odejde, pravdou je, že obrana nám teď opravdu šlape. Ovšem na druhou stranu musí hrát Jarda Prášil větší časové úseky a únava se pomalu ukládá. Když si představíme, že bude hrát třeba ještě dalších sedm zápasů, bude to pro něho opravdu hodně náročné. Uvidíme, jak si s tím poradí.

Naši hráči měli radost, že jste se dostali do finále a při sledování zápasu vám docela i fandili. Co ty na to?

Děkujeme. Jen bychom byli rádi, aby to nebylo 4:0 pro Nymburk (úsměv).

Po vyhraném semifinále jste určitě na vítězné vlně. Jak z tohoto titulu bude důležitý první zápas?

Já bych se podíval na první dva zápasy jako celek. Nymburk má v nohách v poslední době méně zápasů. V prvním zápase bych byl rád, aby bylo skóre pokud možno celý zápas vyrovnané a aby se rozhodovalo v poslední minutě jako to bylo s Novým Jičínem. V poslední minutě se už smazávají šíře lavičky nebo únava z předchozích zápasů. Proto našim cílem nemůže být nic jiného než udržet skóre dlouho vyrovnané. Pokud se budeme muset během utkání hrabat z nějaké bodové propasti patnácti až dvaceti bodů, bude to pro nás hodně těžké. 

Nymburk aktuálně poslední zápas doma prohrál po více jak čtyřech letech. Vnímáte to jako vaši výhodu ve finálové sérii?

Nemyslím, že by to byla pro nás nějaká výhoda. Všechny rekordy postupně padají, padl i tento. I přes jeden zápas je jasné, že v Nymburce je nesmírně těžké vyhrát. Především Nymburk doma zvládá koncovky, i když se celý zápas třeba nevyvíjí nějak pozitivně.

Můžeš porovnat tým Nymburka a Prostějova? V čem jsme si podobní?

Hodně podobná je základní filosofie obou týmů, protože obě družstva se snaží o co nejrychlejší přechod do útoku, který vychází z kvalitní obrany. Pokud vím, a myslím, že se to nezměnilo, Muli Katzurin apeluje mnohem více na obranu než na útok. A to zápasy vyhrává. Nevěřím tomu, že by zápasy finále končily v nějakých vysokých bodových přídělech. Odhaduji, že to bude 65-70 bodů na obou stranách. Pokud udržíme Nymburk pod sedmdesáti body, máme šanci, aby byl zápas vyrovnaný.

Souhlasíš, že v takových zápasech mnohem více rozhodují drobné chyby?

To je bez diskuzí. Já jsem si třeba v prvním zápase v Novém Jičíně udělal brzo čtyři osobní chyby a pak jsem se připletl k pátému a oslabil jsem náš tým. Pokud si na to člověk nedá bacha v zápasech základní části, má ještě spoustu možností, jak to nahradit. Ale v play-off to mohou být fatální chyby, které rozhodují o osudech zápasů i celých sérií. Osobní chyby mohou měnit průběh a výsledek utkání velice snadno.

V čem jsou oba týmy nejvíce odlišné?

Jednoznačně ve velikosti. Naše podkošová sestava (Chán a Landry – pozn.) má pár centimetrů i kil navíc a tedy nymburské střely nebudou tak jednoduché, protože Nymburk není zvyklý hrát proti dvěma čahounům. Na druhou stranu může být na straně Nymburk výhoda v rychlosti.

Na koho se nejvíce těšíš?

Na Pavla Slezáka a jestli nebude Pavel hrát, máme šanci.      

 
vloženo: 27.05.2010 09:30 / přečteno: 10770x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.