ČERVENÉ SVĚTLO SVÍTÍ

ČERVENÉ SVĚTLO SVÍTÍ

"Musím zdůraznit, že Prostějov porazil Nový Jičín v Novém Jičíně. Pro nás to znamená velké výstražné červené světlo, alarm, který nám říká, že nastupujeme proti dobrému a motivovanému týmu, my na ně musíme být dobře připraveni," nabádá trenér Katzurin k ostražitosti. 

Jak vám vyhovuje systém finálové série?

Systém, který je v lize, tedy hrát dva zápasy za sebou, není pro hráče jednoduchý. Jak po fyzické stránce, tak i po psychické to je náročné. My hrajeme první dva zápasy doma, a jak jsem již několikrát říkal, v play off se domácí zápasy musí vyhrávat.

My jsme ale v play off již jeden zápas prohráli…

Nic není automatického. Musíme být mentálně připraveni a musíme se prezentovat dobrou obranou. Proti dobrému soupeři to je nutnost.

Hráči byli rádi, že vyhrál Prostějov. Shodujete se Vy osobně s nimi na tomto názoru?

V první řadě musím říct, že si Prostějov zaslouží uznání. V Novém Jičíně vyhrál třikrát, z toho dvakrát v play off. Nám se to bohužel letos nepodařilo ani jednou. Nový Jičín má v týmu více talentovaných hráčů, Prostějov je ale silnější – mám na mysli hlavně psychickou stránku. Prostějov ukázal, že se nebojí a nemá strach ani na hřišti soupeře. Dle mého názoru je Prostějov v tomto období v dobré kondici a pohodě. Nejsem si tedy jistý, jestli je lepší hrát proti Prostějovu než proti Novému Jičínu. Je také důležité podotknout, že Prostějov „je čerstvější“ na rozdíl od Nového Jičína, kde klíčoví hráči jako Sanders, Šarovič a další, nejsou zrovna nejmladší. Prostějov má hráče v „ideálnějším“ věku. Jsme ale ve finále a jediné, co nás zajímá, jsme my. My musíme být připravení po fyzické, taktické a mentální stránce. A je jedno, proti jakému to je soupeři.

Prostějov je na vítězné vlně. Je tedy důležitější pro nás vyhrát ten první finálový zápas?

První zápas je vždy ten nejdůležitější a pro vývoj série může mít velký význam. Navíc platí, že máte na přípravu více času, což neplatí o zápase druhém, který se hraje během čtyřiadvaceti hodin. Všeobecně platí, že obě strany jsou nervóznější a na hráče je vyvinut větší tlak. My si musíme uvědomit, že hrajeme doma a tím je to pro nás důležitější zápas. Snažit se celou sezónu o to, abychom měli výhodu domácí prostředí a pak tu výhodu nevyužít by bylo zbytečně komplikující pro vývoj série.

Jste překvapen, že Prostějov dokráčel až do finále? V průběhu sezóny měl na svém kontě více proher než Nový Jičín…

Nejsem kouč Prostějova, jsem pouhý pozorovatel. Proto řeknu, co vidím „z venku“. Od doby, kdy se jim u nás zranil Šležas a opustil tým, rotace prostějovských pořád zůstává na únosné úrovni s tím, že hráči dostávají více minut a tím pádem mají více sebedůvěry. Zdá se mi také, že týmová chemie jim funguje lépe než před tím a Landry chytnul před play off fazónu. Co je také objektivně vidět v porovnání Prostějova a Nového Jičína, je rozdíl v defenzívě. Prostějov ji má lepší, někteří hráči Nového Jičína nebyli takovými obránci, jaké má Prostějov. Z toho důvodu Prostějov postoupil, i když měl v sezóně více proher. V play off rozhoduje dobrá obrana.

Prostějov má oproti nám pouhé dva dny na přípravu. Jsme ve výhodě?

Pochopitelně to není jednoduché, ale hráči jako Lawrence, Veikalas, Landry, Chán jsou mladými hráči, Hyzy je hráč kterému energie nikdy nevyprchá… Takže když pořád srovnáváme Prostějov a Nový Jičín, tak si myslím, že odstup dvou dnů mezi posledním semifinálovým zápasem a prvním finálovým by více negativně ovlivnil výkon Nového Jičína než Prostějova. Z mého pohledu to tedy zas tak velká nevýhoda pro Prostějov není.

Je příprava na Prostějov jiná, než by byla proti Novému Jičínu?

Z hlediska struktury přípravy rozdíl není, video a systém tréninků zůstává stejný. Pochopitelně ale v taktice rozdíl je. Prostějov dělá některé věci jinak než Nový Jičín, má jiný styl, jiné hráče a tak se na to pochopitelně snažíme připravit.

Pokuste se srovnat lavičku našeho týmu s lavičkou Prostějova z hlediska kvality hráčů a střídání…

Podívám se na to z našeho pohledu. V první řadě musím poznamenat, že nejdůležitější je vyhrát. Pochopitelně žádný z našich hráčů nebude hrát více minut, než bude potřeba, protože v tomto systému není možné, aby hráči hráli obrovskou porci minut, protože v druhém zápase by jim chyběly síly. Samozřejmě vždy záleží na vývoji toho konkrétního zápasu, ale všeobecně platí to, co jsem řekl v předchozích větách. Věřím v náš tým, máme dobré hráče a nechci se na to dívat z jiného pohledu.

V posledních zápasech někteří hráči do utkání nezasáhli. Budou ve finále připraveni?

Ano, vše je v pořádku. Finále je vrchol sezóny a všichni hráči budou připraveni hrát. Vím, že nikdo se nebude vymlouvat a nikdo neřekne bezdůvodně: „Já jsem nemocný nebo něco mě bolí…“

Prostějov má pod košem Landryho a Aleše Chána. Zkuste je srovnat s naší podkošovou sestavou.

Prostějov je pod košem silný, jak jsem říkal Landry předvádí v play off skvělé výkony, Aleš patří standardně k oporám Prostějova. My ale Prostějov známe a víme, jak se na ně připravit. Šutys, Petr Benda, Phil Ricci jsou hráči, kteří jsou na velmi dobré úrovni a v Eurocupu jsme dokázali, že si umíme pod košem poradit s top evropskými hráči. Teď bych nerad, aby to vypadalo jako podcenění podkošové sestavy Prostějova, chci spíše poukázat na naši kvalitu.

Zkusme si srovnat ještě rozehrávače týmů – tedy dua Lee – Lenzly s duem Lawrence – Skibniewski.

Za svou kariéru jsem se naučil, že teoretické srovnávání může být mimo realitu. Lawrence v průběhu play off proti Novému Jičínu předvedl lepší výkony, než předváděl předtím. V této fázi sezóny se všichni chtějí ukázat co nejlépe. Trváte-li ale na srovnání, tak my máme na rozehrávce více zkušeností, oni mají mladší nohy.

Tipnete si, jakým výsledkem skončí celá série?

Byl bych rád, kdyby série skončila jako v loňské sezóně 4-0, ale letos to asi bude složitější. Před finále se ale nemůžete dívat na průběh celé série. Zaměříte se na první zápas, potom na druhý a tak dále. Nedá se to naplánovat. Nikdy nevíte, co se stane na jedné nebo druhé straně. Ať už po stránce fyzické, tedy zranění nebo po stránce psychické… Je v tom mnoho proměnných a proto nemůžete dopředu hovořit o sérii jako celku, ale vždy jen z pohledu nejbližšího zápasu.

Znovu musím zdůraznit, že Prostějov porazil Nový Jičín v Novém Jičíně. Pro nás to znamená velké výstražné červené světlo, alarm, který nám říká, že nastupujeme proti dobrému a motivovanému týmu, my na ně musíme být dobře připraveni.

 
 
vloženo: 27.05.2010 02:50 / přečteno: 10506x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.