PRVNÍ LETOŠNÍ ZÁPAS V EUROCUPU

PRVNÍ LETOŠNÍ ZÁPAS V EUROCUPU

Dnes se otevře opona eurocupové sezony. Do Pardubic přijíždí tým ze země toreadorů Cajasol Sevilla.


Cajasol Sevilla byl založen v roce 1987 a po dvou letech, ve kterých hrál Primera División B, postoupil klub do nejvyšší španělské ACB ligy. Znamená to tedy, že letošní sezona je už dvaadvacátá v této prestižní evropské lize.

Největších úspěchů dosáhl klub v devadesátých letech, kdy skončil dvakrát na druhém místě. Poprvé to bylo v roce 1996 a podruhé o tři roky později. V tomto období hrál také klub Euroligu. Ještě v roce 2000 byl tým v přední části tabulky ACB ligy, ale potom se devět sezon po sobě umísťoval kolem dvanáctého místa. I když byl klub ve druhé polovině tabulky, připsal si v některých sezonách alespoň pár dílčích úspěchů ve španělském poháru Copa del Rey. V letech 2002 a 2007 se probojoval v tomto poháru do čtvrtfinále a v roce 2004 dokonce do semifinále. V minulé sezoně se Cajasol po deseti letech dostal do play-off španělské ACB ligy a skončil na 6.místě, čímž získal i vstupenku do Eurocupu.

V týmu z jihu Španělska se objevily čas od času výrazné osobnosti, jako například v roce 1996 Michael Anderson, který byl vyhlášen MVP ligy ACB. V roce 2003 Raul Peréz, nejlepší trojkař ACB ligy a naposledy v roce 2009 Tomáš Satoranský, který získal letos ocenění pro nejlepšího smečaře ACB ligy.

V španělské lize je zatím Cajasol 13.místě se dvěma výhrami z prvního a třetího kola. Po těchto dvou kolech, kdy hrál s lehčími soupeři figuroval na 8.místě, ale následující čtyři prohry za sebou srazily tým až na aktuální pozici mimo dosah Královského poháru. Přestože má tým výrazně více prorážek než vítězství, je rozdíl ve skóre poměrně malý 503:514 a v pořadí nejlépe bránících týmů je Cajasol na 9.místě. Náš soupeř výborně střílí trestné hody (78,3% - 3.místo v ACB), průměrně trojky (31,3% - 12.místo) a špatně za dva body(46,7 – 15.místo). Na doskoku zatím také nemají dobrou úspěšnost. V obranných doskocích jsou poslední, ale na útočných třetí, což je v průměru ve středu tabulky.

Nejlepšími střelci jsou Bullock (12,9 bodů/zápas) a Davis (10,4 bodů/zápas). Na doskoku je nejlepší Ivanov (5,4 doskoků/zápas). Španělé se budou muset na dva až tři měsíce obejít bez ústředního rozehrávače Callowaye, který si o víkendu zlomil zánártní kůstku. Pro Tomáše Satoranského to možná bude znamenat svou letošní druhou účast v základní pětce.  

  
Názory před utkáním Ronena Ginzburga: 

Je to první zápas v Eurocupu, do kterého přicházíme po poměrně těžkém týdnu. Poslední zápas jsme hráli v Sobotu proti Partizanu, proti euroligovému týmu a dneska máme jako zákusek tým z vynikající španělské ligy. Stejně tak jako všechny týmy z Pyrenejského poloostrova i Sevilla je tým, který je zvyklý hrát náročné a kvalitní zápasy v rámci své vlastní domácí soutěže. Nesmí nás uklidňovat, že Cajasol zatím figuruje spíše ve spodních patrech tabulky. Pro českého fanouška basketbalu je vynikající, že se na české palubovce objeví vynikající čeští hráči, kteří se v silné konkurenci neztratili a za Sevillu hrají. Po Janu Veselém to bude Tomáš Satoranský. První zápas hrajeme na domácí palubovce, a proto tento zápas musíme vyhrát. 

 
vloženo: 16.11.2010 02:47 / přečteno: 13005x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.