LETOŠNÍ PREMIÉRA V EUROCUPU

LETOŠNÍ PREMIÉRA V EUROCUPU

V úterý se poprvé představíme domácímu publiku v letošním ročníku Eurocupu. Soupeřem nám bude nizozemský GasTerra Flames Groningen. 

Utkání s holandským týmem bude pro náš klub prvním zápasem se zástupcem Země větrných mlýnů v oficiální soutěži. 

Soupiska týmu byla před touto sezonou z velké části nově sestavena a je, jako ve většině předních holandských klubů, prošpikována cizinci, kteří zde hrají hlavní roli. V domácí soutěži, kde Groningen odehrál 9 zápasů se sedmi výhrami, střelecky dominuje Alex WESBY (15,7 b/z). „Je to hráč, který umí dobře střílet z delší vzdálenosti, ale má i solidní průnik,“ říká o něm Oren Amiel. Po skončení NCAA zamířil do Francie, ale v prosinci odešel do Rakouska. Pak se Alexovi zalíbila severská liga. Čtyři roky hrál ve Švédsku a dva ve Finsku. Po celých šest let byl v popředí bodových statistik lig s průměrem kolem dvaceti bodů na zápas. Druhým nejlepším střelcem je David BELL (14,2), pro kterého je letošní sezona třetí v Evropě. „David je velice rychlý s výbornou střelbou za tři body,“ dodal charakteristiku Oren Amiel. Třetím dvouciferným střelcem je Jason DOURISSEAU (10,8). „Jason je nejlepším obranářem v týmu a velice dobře doskakuje v útoku,“ vyzdvihl silné stránky Amiel. Je to jeden ze dvou hráčů, kteří tvoří kontinuitu s loňským kádrem. Po dvou letech v Německu a roce v Reykjavíku přišel před sezonou 2009/10. V obou sezonách v Holandsku byl jedním z nejlepších ve získaných míčích. Nejlepším hráčem soupeře na doskoku je Sergio De RANDAMIE ze Surinamu. Po absolvování NCAA v roce 1987 odešel Sergio do Holandska, kde hrál v Amsterdamu a z týmu ABC si ho přivedl současný trenér Groningenu.

Doplňme si ještě pár informací o trenérovi. Je jím čtyřiatřicetiletý (dnes slaví  34.narozeniny) Egypťan z Gizy s holandským pasem Hakim SALEM. Hakimova trenérská kariéra není dlouhá. Začínal v týmu MyGuide 2 Amsterdam ve druhé lize v sezoně 2009/10 a dotáhl tento tým k vítězství v soutěži. V minulé sezoně už trénoval ABC Amsterdam v nejvyšší lize a letos poprvé nastupuje na evropské kolbiště s týmem z Groningenu. 
Další informace o soupeři zde  

Řekli před zápasem: 
Ronen Ginzburg
Co očekáváte od zápasu?

Po tom, co jsme vyhráli v Soluni, je to poměrně jednoduché. V současné chvíli budeme hrát první utkání před našimi fanoušky a já očekávám, že přijdou ve velkém počtu a pomohou nám tento zápas vyhrát.

Groningen je dobrý tým, který vyhrál v loňské sezoně šampionát v Holandsku. Na soupisce má větší množství Američanů a celkově se dá říct, že všichni hráči jsou velice atletičtí.

Na jaké úrovni jsou američtí hráči v týmu soupeře?

Já bych se nechtěl pouštět do nějakého kastování kvality jednotlivých hráčů soupeře. Mně osobně se jeví jako hráči, kteří jsou po tým Groningenu posilami. Nás více než schopnosti hráčů soupeře zajímá, jakou úroveň hry předvedou mí svěřenci.

Je pro nás nějakou výhodou, že jsme vyhráli první zápas?

Pochopitelně to týmu dodá trochu sebejistoty. Ovšem vítězství v prvním zápase není pojistkou k výhře i v dalším zápase. Každé utkání je nový příběh a my se nemůžeme otáčet do minulosti, musíme žít přítomností a plně se na ní koncentrovat.

Na co byste nalákal fanoušky?

Je to náš první eurocupový zápas v nové sezoně a to už samo o sobě by mělo být důvodem, proč do Pardubic přijet. Já osobně doufám, že letošní sezoně nebude výjimkou a že budeme mít znovu oporu v hledišti.

Na přípravu máte čtyři dny času, což není letos pro nás obvyklé. Jak si s tím poradíte?

Abych řekl pravdu, vůbec nevím, co s tak dlouhým časem dělat (smích). To se nám letos opravdu ještě nestalo. Tyto čtyři volné dny můžeme dobře využít hlavně pro regeneraci a myslím, že hráčům to přijde vhod.

 
Radek Nečas

Bude to pro nás první domácí zápas a pro nás bude důležité, abychom potvrdili vítězství v Soluni. Chceme-li reálně pomýšlet na postup, musíme domácí zápasy vyhrávat. Pokud do utkání vlítneme jako minulý týden, měli bychom i našeho dalšího soupeře přejet.

České týmy mnoho kontaktů s holandským basketbalem v minulosti neměly. Budete to i pro tebe premiéra?

Možná v reprezentaci jsem se s Nizozemci utkal, ale na klubové úrovni to bude poprvé v oficiálním zápase. Vzhledem k tomu, že soupiska Groningenu čítá větší množství cizinců, dá se předpokládat, že jejich úroveň nebude špatná. I přes první jejich porážku, je to tým, který hraje Eurocup a to svědčí o jejich síle.

Je pro nás výhodou, že máme už první vítězství ze zápasu v Řecku? Budeme klidnější?

Já nepřikládám výhře v Soluni nějaký větší význam, i když je pochopitelně lepší mít zápasy 1:0 než 0:1. Už před odjezdem do Řecka jsem říkal, že jsme favority skupiny a to bychom měli potvrzovat v každém zápase. 
 
vloženo: 21.11.2011 07:18 / přečteno: 8850x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.