TŘICET STUPŇŮ ROZDÍLU

TŘICET STUPŇŮ ROZDÍLU

Naši basketbalisté odlétají dnes ráno do španělské Valencie, aby zde odehráli odvetný zápas eurocupové skupiny LAST 16 (link na zajímavé video v článku).

Na nedělním odpoledním tréninku bylo, po nezvyklých skoro dvou dnech volna, veselo. Eugene Lawrence si pro pobavení na začátku bloku v posilovně střihl taneční vložku (podívat se můžete na video, které najdete ve videogalerii). Celkem tříhodinový trénink skončil v půl osmé. V pondělí už na hráče a realizační tým čeká 12 hodin letu a třicet stupňů teplotního rozdílu. „Na zítra hlásí plus šestnáct,“ šíří pozitivní informaci vedoucí týmu Vráťa Šístek. „Nejedeme tam za teplem,“ odmítá přemýšlet o teplotách kapitán týmu Láďa Sokolovský. Hráči už v této sezoně s nástrahami většího teplotního rozdílu bojovali v rámci VTB ligy, což Vráťa Šístek glosuje: „Přežili jsme Krasnojarsk, přežijeme Valencii.“  Že hráče nečeká žádná rekreace, ví každý, kdo na takovém zájezdu byl. V pondělí v sedm autobus do Prahy na letiště. Zvlášť v pondělí s obavami, jak se podaří projet ulicemi hlavního města. Poté několikahodinový let s přestupem na vlak a stále to příšerné posedávání na letištích. Do katalánského města se hráči dostanou kolem sedmé večer a pak hned do haly na trénink. V úterý ráno pozdější budíček a střelecký trénink v hale.  Oběd a video vystřídá odpočinek a po lehké přesnídávce odjezd na zápas. A ve středu zabalit kufr a zase zpátky do Mattonky.

Vratislav Šístek - vedoucí týmu

Utkání ve Valencii začíná v úterý až v půl deváté večer našeho času. Pozdní čas zápasu však hráčům nevadí. „Na to jsme zvyklí, ve Španělsku se prostě tak hraje,“ mávl rukou Šístek. „Máme pozdnímu začátku přizpůsobený denní program tréninků a stravování,“ dodal s přehledem. Ještě doplňme jednu geografickou zajímavost. I když hala už leží pár stupňů na západní polokouli, Španělsko používá středoevropský čas, ale sluníčko zapadá o přesně hodinu později než u nás.

„Na zápas se těšíme,“ odpověděl na otázku o náladě před utkáním za všechny Sokol a dodal: „My nemáme problém vyhrávat těžké zápasy na venkovní palubovce.  Pochopitelně chceme tam odehrát lepší zápas než minulý týden a to hlavně na útočné polovině.“  Ovšem je třeba mít na paměti, že Valencie je španělský tým, který v LAST 16 neprohrál a rozhodně to nebude chtít měnit před vlastními fanoušky, kterých se do haly vejde až 9.000. I přes rozumné vstupné 10 EUR asi vyprodáno nebude. „Trenér je zkušený, náš tým už má v Evropě zvuk, nějaký laxní přístup si domácí nemohou dovolit a podcenění už vůbec ne,“ vyjmenovává pozitiva našeho soupeře Šístek a na otázku, do vyhraje?, odpovídá: „Rozhodovat bude momentální forma družstev. Favoritem jsou domácí, ale možnost naší výhry bych tipoval na 40%.“   

Připomeňme, že v prvním utkání minulé úterý, jsme prohráli o devět bodů 71:80, když nám hodně nevyšel první poločas, po kterém jsme prohrávali o 15 bodů. Vynikající třetí čtvrtina nás posunula na chvíli do vedení, ale hosté si svou převahou vynutili ve druhém poločase vítězství. „Ukázali jsme si, že s nimi můžeme hrát, ale chtělo by to vydržet více než jednu čtvrtinu,“ věří kapitán Sokolovský. Tým do Valencie odjede i s Drew Naymickem. Doufejme, že jeho záda cestou neutrpí a že může být tím pověstným závažíčkem, které přehoupne misky vah na naší stranu.

 

Na závěr dejme ještě slovo trenéru Ginzburgovi:

Ronen Ginzburg v zápase proti Valencii

V prvním utkání jsme si dokázali, že proti Valencii se dokážeme prosadit. Jak důležité toto zjištění pro odvetu je?

Ano, je to důležitý fakt. Všem, ale hlavně hráčům to ukazuje, že mohou bojovat s jakkoliv kvalitním týmem. Dostali jsme šanci zjistit, že jsem schopni s nimi hrát, ovšem v odvetě musíme časový úsek podstatně zvětšit. Je více než jasné, že ve Valencii to bude velmi těžký zápas.  

Aktuálně máme volnější termínovou listinu, odehráli jsme méně zápasů. Jak se to projeví na přípravě?

To se teď těžko posuzuje, protože volnější termínové listina je teprve na začátku. Já doufám, že nám to přinese možnost lepší přípravy, protože budeme mít více času. Na druhou stranu, jak jsme se mohli přesvědčit v uplynulých dvou měsících, my jsme nehráli špatně ani v případě našlapané termínové listiny.

Jaké největší poučení jsme si vzali z prvního vzájemného utkání?

Že musíme hrát obranu celých čtyřicet minut ne jen dvacet, jako jsme hráli v úterý. Každá malá situace v obraně je velice důležitá pro vývoj v zápase.

 
 
 
vloženo: 06.02.2012 03:23 / přečteno: 9120x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.