KVALIFIKACE JE VELKÝM OCENĚNÍM

KVALIFIKACE JE VELKÝM OCENĚNÍM

V letošním ročníku bude kvalifikace o Euroligu osmičlenná a týmy se o jedno postupové místo utkají pouze v jedné skupině.

„Počet kvalifikantů se snížil na polovinu a to znamená mnohem větší ocenění než v minulé sezoně,“ podotkl tiskový mluvčí našeho klubu. Dále jsme se zeptali Ondřeje Šimečka: 

Jak se tým dostane do kvalifikace?

V našem případě se musí hodně snažit, aby vyhrál domácí mistrovství. Další kritéria jsou úspěchy v klubových soutěžích dané země a pochopitelně také úspěchy posledních let na evropské scéně. My jsme v letošní sezoně měli velkou pravděpodobnost, odvíjející se z toho, že se nám dařilo na evropském poli. Není to však záležitost jen jedné sezony. Vedení Euroligy zná naši kvalitu a zná naši koncepci, která se snaží klub posouvat dál. Proto nás vybralo.

Pomohly nám i výsledky ve VTB lize?

Že jsme odehráli výborné výsledky ve VTB lize vedení Euroligy ví, ale při výběru pro letošní kvalifikaci je ještě nijak nezohledňovali. VTB liga nebyla do letoška součástí euroligových soutěží. 

Z jakého počtu se vybíralo?

Seznam je velký. Eurocup bude v příští sezoně hrát 32 týmů, ale nebude se  hrát kvalifikace. Především z těchto týmů se vybírala osmička pro kvalifikaci do Euroligy.

Bude se hrát kvalifikace na neutrální půdě?

Osobně si myslím, že se bude hrát na palubovce jednoho z účastníků, stejně jako to bylo vloni. Je totiž třeba marketingová podpora, je třeba zajistit zájem diváků a v neposlední řadě stojí uspořádání turnaje nějaké peníze.

Je skupina podle vás těžká nebo lehká?

V kvalifikaci nemůže být žádná skupina lehká. Všichni hrají kvalifikaci, aby se dostali do hlavní soutěže. Myslím, že to bude stejně kvalitní turnaj jako v minulém roce.¨



Podívejme se na všechny naše soupeře v krátkém přehledu jejich úspěchů v minulé sezoně  
BC Donetsk

Tým, který v minulé sezoně vedl Saša Obradović, dokázal poprvé získat ukrajinský titul, když ve finále porazil Azovmash Mariupol hladce 4:0. Na evropské scéně si Donetsk nevedl v minulé sezoně vůbec špatně. Sice prohrál v prvním kole kvalifikace o Euroligu se Spirou Basket Charleroi 59:61, ale v Eurocupu ve skupině A si počínal suverénně a s poměrem 5:1 na zápasy (prohra v Gravelines) postoupil do skupiny G LAST16. I v té obsadil první místo (prohra jen s Chimki) a ve stejné fázi jako my nestačil až na Lietuvos Rytas, kterému podlehl 0:2 (65:76 a 78:80).

 
Bennet Cantu

Italský tým je dlouholetým účastníkem nejvyšší italské ligy. Založen byl už v roce 1938 a v posledních třech letech se klub pohyboval po základní části na předních pozicích silné italské ligy (10-4, 11-2, 12-3). V uplynulé sezoně však mělo Cantu smůlu, protože už ve čtvrtfinále nestačilo na šestý tým Scavolini a prohrálo 2:3. V minulém roce hrál tým Cantu Euroligu a postoupil do TOP 16, kde ve skupině s Maccabi, Žalgirisem a Barcelonou skončil na třetím místě s bodovou shodou s Maccabi, se kterým měl zápasy 1-1!

 
Le Mans Sarthe,

Francouzský korunní princ letošního ročníku nejvyšší soutěže, když ve finále prohrál s Chalon 76:95 a nezískal tak svůj pátý titul. Čtyři vítězství ve francouzské lize má z let 1978, 79, 82 a 2006. Evropské zkušenosti má klub jak z Euroligy (v letech 2006 až 2009) tak z Eurocupu. V předminulé sezoně prošel Le Mans v Eurocupu do Last 16, v minulé sezoně po úspěšné kvalifikaci skončil už v základní skupině na 3.místě s poměrem zápasů 1-5.

 
Lukoil Academic

Klub z hlavního města Sofie je desetinásobným mistrem Bulharska. Od roku 2003 zatím vždy prošel až do vítězného finále a má tedy před námi náskok jednoho titulu v nepřetržité řadě. Hned po svém prvním triumfu v domácí soutěži nastoupil Lukoil do ULEB Cupu a v následujících šesti letech se dostal třikrát do osmifinále. V sezoně 2010/11 bojoval tým v EuroChallenge a minulé sezoně vyřadil Prostějov v kvalifikaci o Eurocup. V něm pak skončil ve skupině D na posledním místě s poměrem zápasů 2-4.


Ratiopharm Ulm

Překvapení minulého ročníku Bundesligy se probojovalo až do finále proti Brose Basket Bamberg, když na své cestě play-off vyřadil,  jako druhý tým základní skupiny, hladce 3:0 týmy NY Phantoms Braunschweig a v semifinále s.Oliver Würzburg. Druhé místo klubu hodně kontrastuje s jeho umístěním v předchozích dvou letech: 2010=13.místo, 2011=14.místo. Vzhledem k těmto umístěním nemá klub v posledních deseti letech žádné mezinárodní zkušenosti z evropských pohárů.

 
Telenet Oostende

Třináctinásobný mistr Belgie získal poslední titul před několika týdny, když porazil ve finále Spirou Charleroi 3:2 na zápasy. O vyrovnanosti pětizápasové bitvy svědčí pouze osmibodový rozdíl ze všech zápasů a vítězství v posledním zápase 75:74. V evropských pohárech získal klub nejvyšší pořadí v poháru EuroChallenge a to semifinálovou účast v sezoně 2010/11 a konečné třetí místo. V minulé sezoně porazil v kvalifikaci o Eurocup Norrkoping a ve skupině D skončil na třetím nepostupovém místě.

 
Unics Kazan

Ruský tým sice skončil v domácí soutěži po základní části až na šestém místě a v play-off si nakonec o jednu příčku polepšil. Od vedení Euroligy však získal jako loňský účastník EL divokou kartu. V minulé sezoně tedy UNICS startoval v Eurolize, kam se kvalifikoval jako vítěz Eurocupu ze sezony 2010/11 a nevedl si vůbec špatně. Postoupil ze základní skupiny do TOP 16 a odtud ještě do dalšího kola. Proti Barceloně však už šanci na úspěch neměl a prohrál 0:3 na zápasy. Výborný výsledek si UNICS připsal i ve VTB lize, když prohrál ve finále s CSKA Moskva a skončil tak na druhém místě.

   
 
vloženo: 24.06.2012 16:01 / přečteno: 9212x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.