ČTYŘI V LITVĚ NA MS U17

ČTYŘI V LITVĚ NA MS U17

Na mistrovství světa basketbalistů do 17 let v Litvě máme čtyři zástupce v různých pozicích.

Předně dva hráče. Jednak Lukáše Stegbauera, kterého jste mohli v loňském roce sledovat jednak v ligovém družstvu U17, tak v extraligovém týmu do 19 let, držiteli stříbrných medailí z mistrovství ČR. Druhým hráčem bude naše nejnovější posila z Ostravy Matěj Svoboda, jeden z nejtalentovanějších hráčů své věkové kategorie.

Třetím nymburským účastníkem je Michal Franěk. Basketbalový šéftrenér nymburského Basketbalového centra mládeže bude v Litvě zastávat pozici vedoucího týmu. O svalovou hmotu a možná i o duši bude pečovat nymburský fyzioterapeut a masér Pavel Procházka.

Co čeká na české hráče na MS U17 (oficiální stránky mistrovství)? Předně si uvědomme, že postup na MS je v posledních minimálně deseti letech největší úspěch mládežnického basketbalu u nás. Ve skupině A nás čeká vítěz mistrovství Austrálie a Oceánie (U16) z minulé sezony Austrálie, déle mistr Asie z Číny, mistr Afriky z Egypta a třetí tým z mistrovství Evropy Francie a z Ameriky (Severní a Jižní dohromady) třetí USA.

Ve druhé skupině B je mistr Ameriky Argentina a vicemistr Kanada, mistr Evropy Chorvatsko, vicemistr Asie Korea a čtvrtý z mistrovství Evropy Španělsko. Do počtu šest je doplní pořádající Litva. Ze skupiny postupují první čtyři týmy do finálové skupiny, týmy na 5. a 6.místě sehrají křížem první kolo o umístění. Vítězové se utkají o 9.příčku, poražení o 11.místo. Ve finálové skupině, opět křížem (A1-B4 … A4-B1), odehrají týmy čtyři zápasy. Poražení pak budou bojovat o 5. až 8.místo, vítězové o 1. až 4.pořadí. Více o formátu turnaje najdete na stránkách MS.  



    

Těsně před odletem jsme na chvíli vyrušili Lukáše Stegbauera a zeptali se na pár otázek.

 

Lukáši, před minulým mistrovstvím Evropy U16 ses dostal do výběru jako náhrada Adama Pecháčka, letos jsi nemusel na svou příležitost čekat jako náhradník. Co jsi udělal lépe než vloni?

Od loňského roku jsem na sobě více pracoval. Dostal jsem i více příležitostí nastoupit a asi jsem předvedl lepší výkony. Myslím, že mi pomohly i zápasy, které jsem hrál v extralize juniorů do 19 let. Hrál jsem pravidelně a to je pro každého mladšího hráče velká zkušenost.

Co myslíš, že jsi oproti loňskému roku zlepšil?   

Střelbu a zrychlil jsem v přechodu do útoku i obrany.

Když se zužoval počet hráčů při výběru trenéra, měl jsi obavy, že se zastaví u tebe a ukáže prstem, že tento sraz byl pro tebe poslední?
Já už jsme to zažil minule, kdy mě trenér Treml zařadil na místo náhradníka. Letos mám za sebou přeci jen více srazů a více jsem si věřil, že by to mohlo tentokrát vyjít.   

Projevují se zkušenosti ze srazů v reprezentaci na výkonech uchazečů?

Určitě. Když jsem byl poprvé, podruhé, byl jsem podstatně více „vyklepaný“. Člověk má obavy, aby neudělal něco špatně. Třeba přejde střeleckou pozici a ještě nahrává, jen aby tu střelu nezkazil. S přibývajícím počtem takových kempů se zvyšuje sebejistota.

Už minule jsi říkal, že účast na ME je pro tebe kariérním vrcholem. Co teprve MS?

To je už z jiného světa (smích).

Co říkáš kvalitě skupiny, kterou máte v základním kole? Je těžká?

Ve výběru nejlepších 12 týmů světa nemůže být lehký soupeř. Bude to takový průřez basketbalovými styly. Každý tým produkuje jiný způsob hry a to jsou zkušenosti, se kterými se člověk nepotkává každý den.

V prvních kolech máte Francii, USA a Austrálii. To je velice těžký začátek. Nemáte z toho obavy?

Nemůžeme si velké obavy připouštět. Vloni jsme začínali také se Španělskem a dokázali jsme zvítězit… Myslím, že náš tým dokáže svého soupeře překvapit a proč by se to nemohlo povést i na mistrovství světa.

Koho považujete za favorita vaší skupiny?

USA a Čína. Jak jsme zjistili, s Francií se dá hrát, i když si musíme dávat pozor na doskok, protože reprezentanti Galského kohouta jsou hodně mohutní. Hráli jsme také s Egyptem a vyhráli jsme oba zápasy.

V přípravě jste hráli s Francií i Egyptem, tedy s týmy, se kterými se potkáte už v základní skupině. Není to trochu zvláštní?

O tom jsem nepřemýšlel. Snad nám pomůže, že známe styl jejich hry v lepší přípravě na utkání, kde o něco půjde.

Svoje trumfy jste schovávali?
Trumfy jsme pochopitelně schovávali (úsměv).

Jaká bude podle tebe divácká atmosféra? Vloni v Hradci a Pardubicích byla výborná.

V Litvě je basketbal sport číslo jedna, a tak doufám, že obrovská hala Kaunasu nezůstane prázdná. Možná budeme trochu nervózní, ale stejně se na tu atmosféru docela těším.

Jaký máte cíl na mistrovství světa?
Stejně jak o na ME, postup ze skupiny.

K postupu by mohlo stačit porazit dva týmy, které by to mohly být?

Egypt a pak (po chvilce přemýšlení) … Francii. Rozhodovat může i skóre, proto se musíme snažit, aby bylo co nejlepší pro nás. Nesmíme polevit, pokud budeme vést a ani ztrácet hlavu, pokud budeme prohrávat.

   
 
vloženo: 26.06.2012 01:00 / přečteno: 12383x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.