ZA 7 HODIN STARTUJEME

ZA 7 HODIN STARTUJEME

Dnes v šest večer se postavíme proti Oostence v prvním zápasu kvalifikace. Matematika je jasná: vítězství = postup do druhého kola, prohra = návrat domů. 

O kvalifikaci jsme si chvíli povídali s třemi aktéry kvalifikace. S trenérem, který stojí na prahu třetí kvalifikace, s kapitánem, který má za sebou také všechny tři kvalifikační turnaje a s druhým nejmladším hráčem, pro kterého to bude první kvalifikační turnaj. 

Ještě než si přečtete, co se Ronenu Ginzburgovi, Láďovi Sokolovskému a Vojtovi Hrubanovi honí hlavou, vězte, že zápasy kvalifikace by měly být přenášeny EuroleagueTV. Link najdete na stránkách euroligy    
  
Ronen Ginzburg
Co očekáváte v kvalifikaci o Euroligu?

Možná budu říkat potřetí to samé. Hned na úvod nás čekají velice těžká utkání. Jsme na začátku nové sezony s hodně pozměněným kádrem a tomu odpovídal i průběh přípravných zápasů. Chvíli jsme v nich byli nahoře, chvíli dole. Vidím ale, že s každým tréninkem jsme se zlepšovali, a proto jsem optimistou a věřím, že v tom samém trendu budeme pokračovat.

V první účasti v kvalifikaci jsme vypadli hned v prvním kole, vloni až ve třetím. Jak to bude letos?

Ten, kdo to ví, je jasnovidec (úsměv). Budeme hrát proti výborným družstvům a hned v prvním utkání to bude tým, který je dlouho spolu… Musíme se posouvat krok za krokem. V přípravě jsme, myslím, udělali maximum, teď to musíme jen přenést do praxe.

Jaká je náročnost prvního zápasu proti Oostende ve srovnání s Banvitem v loňské sezoně?

Neřekl bych, že by byl jeden z týmů výrazně lepší. Banvit byl silný tým stejně jako Oostende letos…Opravdu těžko říct, který soupeř byl přijatelnější.

Koho považujete za největší favority turnaje?

Podle mě je to Unics Kazaň nebo Bennet Cantú. Ale podívejte se na minulý rok, Chimki Moskva byl také favorit a svou roli nezvládl. Takže nikdo neví, co se v těch čtyřech dnech může přihodit.

Oostende na výškový průměr přes dva metry. Jak velká to bude pro ně výhoda?

V belgickém týmu jsou velcí především rozehrávači, v podkošové sestavě se jim můžeme ve výšce rovnat, snad je s výjimkou van den Spiegela. Jejich pivoti jsou silní, ale naši jsou lepší.

 
Vojtěch Hruban

Máš za sebou čerstvé zkušenosti s reprezentací. Jak na tebe působí možnost poprat se o Euroligu?

Pro každého malého kluka, který se potkal s basketbalem, je snem zahrát si euroligové zápasy a tohle je jedna z možností, jak do nejlepší evropské ligy proniknout. Já osobně se těším a bude to pro mě velká událost.

Budou převládat obavy, abys třeba něco nezkazil, nebo nadšení?

Já myslím, že z obav, abych něco nepokazil, jsem vyrostl. Také pocity jsem měl dříve, když jsem nastupoval poprvé v Mattonce.

Tak důležité zápasy přichází na začátku sezony…

Všechny týmy jsou na tom stejně a bude záležet, jak dlouho jsou družstva spolu, jak jsou schopna zapracovat na souhře. Přípravu měl každý plus mínus stejně dlouhou.

V tvém případě byla společná příprava pouze něco málo přes týden. Nebude to velký handicap?

Doufám, že to nebude tak moc poznat. Za deset dní společné přípravy jsem toho zvládl hodně, naučil jsem se všechny signály a už to na hřišti nepletu (smích).

Co očekáváte od prvního soupeře Oostende?

Je to tým, který je útočně hodně produktivní. Když je soupeř nechá hrát, dávají kolem devadesáti bodů na zápas… Bude to těžký zápas, co ale čekat v osmičce týmů, kteří mají namířeno do Euroligy…

Oostende má hodně vysokých hráčů. Jak velkou výhodou to pro ně je?

Dívali jsme se na video a dá se říct, že jejich pivoti tak vysocí nejsou, ale na pozicích rozehrávačů jsou hráči vyšší. Nebude jednoduché ubránit skoro dvoumetrové rozehrávače. Musíme agresivní obranou na míč zabránit snadným přihrávkám.

Co povede k úspěchu v zápase?

V přípravě jsme dokázali solidně bránit a to by nám mělo přinést úspěch i v kvalifikačních zápasech. Když k tomu přidáme rychlý protiútok, měl by se výsledek dostavit.

Sledoval jsi v loňské sezoně nymburskou pouť kvalifikací?

Nějak podrobně ne, protože žádné televizní přenosy nebyly, ale pochopitelně výsledky jsem zaregistroval.

Napadlo by tě, že o 12 měsíců později už budeš mít sám možnost do bojů zasáhnout?

Ani v nejmenším. Měl jsem po universiádě, připravoval jsem se s USK na další sezonu.

 

Ladislav Sokolovský

Budou to první ostré zápasy, a tak se dá čekat určitá mírná nervozita u obou týmů a na druhou stranu i větší soustředění. Určitě nikdo nechce vypadnout už v prvním kole. Naše výkony mají vzestupnou tendenci a doufám, že to potvrdíme už v prvním zápase proti Oostende. Vítězství v prvním utkání nám dá nejen postup do dalších bojů, ale také určitou dávku sebevědomí.

Koho považuješ za největšího favorita turnaje?

Domácí Cantú a ruský UNICS Kazaň jsou podle mě největšími adepty na postup. O trochu více bych věřil Italům, jednak protože hrají doma a také kvůli zranění jednoho z nejzkušenějších hráčů Kazaně McCartiho.

Když favorizuješ Cantú, dáváš nám nejvýše dvě kola kvalifikace…

Možná to tak vypadá (smích). I na domácí bude vyvíjen tlak, nemusí se jim dařit… To není jako v play-off vyhrát čtyři zápasy, o úspěchu se rozhoduje ve čtyřiceti minutách, svou roli hraje nejen aktuální forma ale i štěstí.

Jaká je naše momentální forma?

Vzhledem k velkým změnám v kádru ještě nedosahujeme výkonnosti, kterou bychom chtěli mít. Jenže v podobné situaci jsou všichni naši soupeři.

Tým Oostende má hodně vysokých hráčů. Je to velkou výhodou našeho soupeře?

Máme hráče na rozehrávce Pavkoviće a Abramse, kteří jsou menší, ale na ostatních pozicích výškový rozdíl není velký. Navíc si myslím, že silově jsme na tom velice dobře, abychom mohli konkurovat.

Jaké jsou šance na postup dál?

Myslím, že zápas nemá favorita. Snad se po obědě vyspíme my lépe (smích).

 
 
 
vloženo: 25.09.2012 11:00 / přečteno: 9269x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.