PETR BENDA A EUROCUP

PETR BENDA A EUROCUP

Dnes odehrají nymburští Lvi v Haifě osmdesátý první zápas v Eurocupu a Petr Benda je jejich jednoznačně nejzkušenějším hráčem podle počtu startů v této soutěži.

Benda, lídr týmu A Plus Brno, přišel do Nymburka právě v roce, kdy se Lvi poprvé zakousli do druhé nejvýznamnější evropské soutěže, tedy v sezoně 2007/08. Od té doby je Petr v Nymburce. Zatím vynechal 17 zápasů, přičemž dvakrát to byla delší absence zapříčiněná zraněním nohy. V letošním ročníku nastoupil pouze k poslednímu zápasu proti Artlandu Dragons a to pouze na minutu, v ostatních devíti zápasech byl na lavičce v civilu.

 

Druhou dlouhodobou absenci zažil v sezoně 2010/11, kdy neodehrál ani jeden zápas základní skupiny, což bylo šest zápasů. Nymburk v této sezoně postoupil do fáze LAST 16. „Předně bych chtěl poděkovat spoluhráčům, že si můžu Eurocup v této sezoně ještě zahrát a že nezůstanu jen u Adriatické ligy,“ řekl na začátku ledna 2011 Petr Benda před první zápasem po zranění. Byla to však nejméně povedená druhá fáze Eurocupu. Nymburk prohrál všech šest zápasů. Paradoxně u toho byli Radoslav Rančík, v dresu Galatasaray Istanbul a Jiří Welsch, který se oblékal do modrobílého dresu Estudiantes Madrid.

 

Petr na toto období nezapomněl. „Byl jsem rád, že jsme postoupili do dalších bojů a že budu mít možnost si zahrát dalších šest kvalitních zápasů. Pamatuji, že v prvních dvou zápasech jsme mohli klidně vyhrát (oba – ve Španělsku s Estudiantes a doma s italskou Casertou prohrál Nymburk jednociferným rozdílem – pozn.). Pokud bychom vyhráli alespoň jeden z nich, mohlo se naše další účinkování vyvíjet zcela jiným směrem,“ rozvzpomněl se Petr. Ve třetím zápase, kdy už měl Nymburk nůž na krku, odjížděl na Rančíkův Galatasaray. V průběhu třetí čtvrtiny vedli hosté 48:36 a byli na koni. Domácí, kteří také neměli ještě ani jedno vítězství, navíc výrazně chybovali. Nymburk toho však nedokázal využít a soupeře nechal snižovat svůj náskok. V čase 39:58 zatloukl poslední hřebíček do rakve osamocený Shipp zpod koše a Galatasaray vyhrál 76:75. „Tahle prohra se už pak s námi nesla po celý zbytek zápasů skupiny,“ oživoval vzpomínky Benda.

 

Ani letošní skupina LAST 32 není nikterak lehká. „V této fázi už nenajdeme snadnou skupinu,“ připustil Petr Benda. „Haifa je tým, o kterém mnoho informací nemáme,“ řekl Petr před odletem do Izraele. Dnes by po dvou videorozborech řekl více. „Pokud se nám povede zvítězit, bude naše skupina dobře rozjetá, protože začínáme venku a po postup ze skupiny čtyř je vždy důležité přivézt nějakou výhru z venkovních palubovek,“ zamýšlí se nymburský pivot.

 

Druhým letošním soupeřem je Siena. Tým, který se do posledního zápasu pral o postup do TOP 16 Euroligy. „Bude záležet, jak k dalším zápasům přistoupí. Jakožto držitel euroligové licence A má v příštím roce účast v EL zajištěnu, uvidíme, nakolik dá trenér příležitost mladším hráčům. Myslím, že Siena bude nečitelný mančaft,“ polemizoval Petr Benda.

Chimki Moskva je jedním z favoritů skupiny a určitě nejtěžší soupeř. „Jejich cílem je postup do Euroligy prostřednictvím vítězství v Eurocupu. To bude motivace jako hrom,“ předpokládá Benda. 


Benda - Statistiky v EC

 
vloženo: 08.01.2014 08:08 / přečteno: 7852x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.