RAŠID POD LUPOU EUROCUPU

RAŠID POD LUPOU EUROCUPU

Na stránkách Eurocuou se objevil obsáhlý profil nymburského pivota Rašida Mahalbašiče. Autor článku Javier Gancedo si v něm všímá jednak Rašidových výkonů v letošním ročníku této soutěže a zajímá ho také jeho pozoruhodný původ.

Rakouský pivot bosenského původu, který se narodil ve Slovinsku, je v textu označen za jednoho z nejzajímavějších mladých vysokých hráčů v Evropě, který s průměry 11,4 bodů, 6,8 doskoků a 0,8 bloků na zápas výrazně pomohl Nymburku vyhrát pět z posledních šesti zápasů základní skupiny Eurocupu a postoupit tak do fáze LAST 32.


Gancedo také zmiňuje, že Rašid je momentálně největší hvězdou rakouského basketbalu. Stal se jí za necelých deset let od té doby, co v roce 2003 dostal rakouský pas. Už o tři roky později v 16 letech poprvé nastoupil v nejvyšší rakouské lize za Wörthersee Piraten. Od té doby často měnil adresu a Nymburk je ve 23 letech jeho už sedmým profesionálním týmem.


Až v něm si v této sezoně odbyl svůj debut v Eurocupu. Loni se ale dokázal prosadit v dresu polské Gdyně v Eurolize, kam přestoupil přes Zlatorog Laško v tureckého Fenerbahce. „Když už se jeho kariéra zdála být na ústupu, Mahalbašič udělal jedno z nejlepších rozhodnutí a upsal se Asseco Prokom Gdynii. Tu po jednom zápase Euroligy opustil podkošový Julian Khazzouh a tím dal Rašidovi možnost navýšit svůj počet minut proti nejlepším klubům v Evropě,“ popisují eurocupové stránky jeho vzestup.


„Pomalu ale jistě si získával důvěru svých spoluhráčů a začal se cítit stále jistěji. Nakonec měl v 10 zápasech Euroligy průměry 9,1 bodů a 6,8 doskoků, ale v posledních pěti si statistiky vylepšil na 12,2 bodů a 9,4 doskoků. V závěru základní části dosáhl dvakrát na double double. Proti Albě Berlín zaznamenal 12 bodů a 10 doskoků, proti Montepaschi Siena pak 18 bodů a 16 doskoků a pomohl Gdyni k prestižnímu vítězství na půdě italského favorita. Nakonec byl po základní části pátý nejlepší doskakovač v celé Eurolize,“ pokračuje Gancedo.


Rašidova vítězná zkušenost ze Sieny se bude Nymburku už brzy hodit v odvetném zápase skupiny LAST 32 v Eurocupu. Stejně tak jeho sebevědomí, které je podle Jiřího Zídka nejdůležitějším aspektem hry mladého pivota. „Nebojí se nikoho. Je opravdu hodně sebevědomý, což je pro hráče jeho výšky velmi důležité,“ říká první Čech v NBA a spolupracovník Nymburka.


„Předpovídáme mu světlou a zajímavou budoucnost. Nejlepší doky kariéry má teprve před sebou,“ uzavírají Rašidův profil oficiální stránky Eurocupu. Pokud vládnete angličtinou, přečtěte si celý text ZDE.

 
vloženo: 28.01.2014 13:33 / přečteno: 8284x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.