EC: DO PRAHY MÍŘÍ VIRTUS ROMA

EC: DO PRAHY MÍŘÍ VIRTUS ROMA

Praha zažije basketbalový svátek. Český šampion ČEZ Basketball Nymburk přivítá ve středu v Tipsport Areně v rámci čtvrtého kola Eurocupu lídra tabulky skupiny C, slavný italský tým Virtus Roma. Utkání začíná v 18.30 a živě ho vysílá kanál České televize ČT Sport na svém webu.

Oba týmy za sebou mají neúspěšnou víkendovou konfrontaci s euroligovými týmy. Virtus doma prohrál v Serii A s Banco di Sardegna Sassari 75:84. Nymburk rovněž na vlastní palubovce podlehl ve VTB lize Kazani.


Římané sice v posledních dvou letech vinou finančních problému opustili evropskou klubovou elitu, letos je jim ale znovu daří navázat na úspěchy zejména z minulé dekády, kdy byl Virtus ještě pod názvem Lottomatica držitelem euroligové licence A. Ze tří dosavadních zápasů v základní skupině získal tři výhry. Nejprve jasně zvítězil v Charleroi (88:59) a v dalších dvou kolech doma Virtus těsně porazil francouzské Nancy (84:79) i španělskou Sevillu (84:82). Nymburk má po třech kolech jednu výhru a dvě porážky a je průběžně na čtvrtém místě.


Hlavním motorem italského týmu je v této sezoně třiadvacetiletý americký guard Brandon Triche, hrající na dvou pozicích. Po prvních třech kolech je aktuálním bodovým lídrem Eurocupu v nastřílených bodech s průměrem 22,3 bodu na zápas i v indexu prospěšnosti. Jako lídři týmu ho doplňují krajané Kyle Gibson (17 bodů na zápas), Bobby Jones (11) nebo Belgičan Maxime De Zeeuw a Chorvat Rok Stipcevič (oba průměr 8,3 bodů).


Dvě sezony v letech 2003 – 2005 strávil v Římě i Luboš Bartoň, který přišel do Nymburka letos v létě, ale pro zranění ještě v této sezoně nenastoupil. Bohužel zatím nemůže hrát ani ve středu proti svému bývalému týmu.


„Stejný klub, ale mnohé se změnilo. Prezident, který do toho dává léta peníze, už od toho chce dát ruce pryč, ale dobře ví, že když odejde, klub zanikne. Letos Virtus ještě podpořil, ale je to jiná situace, než si pamatuju před 10 lety. Přesto to ještě na úpadek nevypadá. V naší tabulce jsou bez porážky, a co jsem viděl, mají docela kompaktní tým, který je sice bez velkých hvězd, ale hraje dobře spolu. Mají solidní obranu a hrají takový zdravý basket,“ představil Luboš svůj někdejší klub.


„Rozhodně nepatří k outsiderům, naopak spíš k favoritům skupiny. Bude to těžké utkání, ve kterém přesto musíme uhájit domácí prostředí a vyhrát,“ řekl český reprezentant směrem k ambicím Nymburka postoupit ze základní skupiny.


„Bohužel ještě nebudu za zápas připraven. V těchto dnech se to láme a snad dostanu od doktorů zelenou, abych se mohl zapojit do plného tréninku. Jak na tom pak budu, to se teprve uvidí, ale rozhodně to nějaký čas potrvá, než se dostanu do nějaké herní formy,“ doplnil Bartoň aktuální informace o svém zdravotním stavu.


Přestože Virtus v posledních sezonách finančně strádá a vinou toho přišel o licenci na Euroligu, v Itálii ze svých pozic neustupuje. Poslední dvě sezony dobyl finále a semifinále Serie A. Letos mu po čtyřech kolech patří zatím deváté místo. V evropských soutěžích se po dvouleté pauze objevil znovu loni v Eurocupu, ale po pátém místě v základní skupině nepostoupil dál.

 
vloženo: 03.11.2014 20:08 / přečteno: 8608x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.