ŘÍM UDOLÁN AŽ V 3. PRODLOUŽENÍ

ŘÍM UDOLÁN AŽ V 3. PRODLOUŽENÍ

Neskutečné drama a velká reklama na basketbal se odehrály ve středu večer v pražské Tipsport Areně. Nymburk až ve třetím prodloužení zdolal Virtus Roma 89:87 a vydřel druhou a veledůležitou výhru v základní skupině Eurocupu. Společně s vítězstvím nad Oldenburgem tak zatím úspěšně hájí svou domácí palubovku. (foto v galerii)

Italský tým přijel do Prahy jako vedoucí tým skupiny C, který dosud vyhrál všechny tři zápasy. První porážku mu uštědřil až Nymburk v zápase, ve kterém žádný tým nevedl v průběhu o více než sedm bodů. Nymburk málem umřel na neproměňování trestných hodů v závěrečných pasážích zápasu, ale nakonec ve třetím prodloužení urval výhru, kterou měl na dosah už po 40 minutách či v prvním overtimu.


Celkově to bylo již třetí prodloužení, které Nymburk na začátku sezony hrál. A paradoxně si ho zakusil ve všech třech soutěžích. V prvním prodloužení prohrál ve VTB lize v Petrohradu, ve druhém nastavení padl v NBL v Prostějově, a až třetí overtime dokázal přetavit ve vítězství v domácím zápase Eurocupu proti Římu.


Nymburk oproti předchozím zápasům výrazně zlepšil obranu. Precizní defenzíva ho zdobila po celý zápas stejně jako soupeře. Proto se skóre nevyvíjelo nijak divoce. Nymburk si poprvé vytvořil mírný náskok ve druhé čtvrtině, když měl na palubovce čtyři Američany a Vojtu Hrubana. Jedním z Američanů byl uzdravený Chris Burns, který odehrál 20 minut, pomohl šesti doskoky a čtyřmi body. Zvlášt jeho úspěšné zakončení ve třetím prodloužení mělo velký vliv na vítězství.


Ve třetí čtvrtině dal Nymburk pouze 11 bodů, ale nemusel litovat, protože do žádného trháku Římany nepustil, obrana i přes trable v útoků stále fungovala na vysoké úrovni agresivity a vzájemného vypomáhání. V útoku měl hodně míčů v ruce opět Tre Simmons, kterému se sice opět střelecky tolik nedařilo, ale hlavně za dva body měl tentokrát lepší čísla a jeho body přicházely v pravou chvíli. Nikoliv však ve třetí části, kdy se z perimetru mýlil hned čtyřikrát. Nic však proti tomu, jak na trojkách vyhořel lídr Virtusu Triche, který nedal ani jeden ze šesti pokusů. Většinou ho skvěle bránil Vojta Hruban, který mu hru místy až otrávil.


Jedním z velkých hrdinů zápasu byl Pavel Houška. Sice tentokrát chvílemi tolik nestíhal v obraně a přecházel volné střelecké pozice, jeho trojka 25 vteřin před koncem ale mohla a měla rozhodnout zápas. Bohužel obrana pak nechala srovnat Jonese dvě vteřiny před koncem a především 0,4 desetiny před vypršením 24 vteřin.


V prvním prodloužení měl Nymburk opět výhru ve vlastních rukách, ale začalo jeho velké trápení na šestkách (v celém zápase jen 56 %). Půl minuty před koncem nedal ani jednu Jirka Welsch, což na druhé straně potrestal Stipcevič. Místo vedení o pět bodů tu byl jen náskok jednoho. Pak se z trestných hodů dvakrát mýlil i Pavel Hoška, ale jeho druhý pokus dopíchl Vojta Hruban a 11 vteřin před koncem vedl jeho tým o tři. Jiří Welsch takticky fauloval pár vteřin před koncem. Triche první šestku proměnil, druhou si nahodil o obroučku a doskočil. Po dalším faulu ustál tlak a vyrovnal. Nymburku poprvé utekla výhra mez prsty.


Ani druhé prodloužení nerozhodlo a Nymburk mohl být rád, protože mu tam zase nepadlo několik šestek. Na čáře trestných hodů se trápil především Petr Benda (v zápase TH 6/1). V prodloužení si vzal slovo Chris Burns. Zády ke koši ukázal velkou energii a rychlost při otočce a přidal důležité dva body. Vzápětí ho ale rozhodčí poslal po pátém faulu na lavičku. Přišel tedy čas jiného hrdiny zápasu Dariuse Washingtona. Jeho těžký a úspěšný nájezd, už několikátý v zápase, znamenal další body, ale zároveň střídání kvůli křečím.


Nymburk pak ubránil i za 40 vteřinové výpomoci Tomáše Pomikálka. Důležitý doskok si připsal Martin Kříž. Následnou pozici v útoku vyřešil individuální akcí 1 na 1 Tre Simmons. Nymburk vedl o tři devět vteřin před koncem a míč měl soupeř. Na hřišti byl na svých pět vteřin Jakub Kudláček, ale jeho faul přišel moc brzo, místo toho aby nechal uplynout více vteřin. Naštěstí to nemělo vliv. Hosté sice dali obě šestky a snížili na jeden bod. Na druhé straně ale po faulu pod obrovským tlakem udržel nervy i Pavel Houška a v klíčovou chvíli na šestkách nezaváhal. I proto, že tu druhou takticky nedal, aby nechal uplynout zbývající zlomek herního času do konce. Zrodilo se vítězství.


Body:

NBK: Simmons 23, Houška 21, Washington 16, Hruban 10, Benda 9, Burns a Stutz 4, Welsch 2.

Virtus: Gibson 20, Stipcevič 18, Triche 12, Jones 11, Morgan 10, De Zeeuw 9, Ejim 5, Sandri 2.
 
vloženo: 05.11.2014 22:15 / aktualizováno: 05.11.2014 08:03 / přečteno: 9114x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.