PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE v BCL

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE v BCL

Už jen hodiny zbývají do startu druhého ročníku Basketball Champions League. V úterý 10.10. od 18:30 hodin začíná v Nymburce ten, který nás nejvíce zajímá. Budeme hostit vyslance ze země galského kohouta JSF Nanterre.

Soupeř sice vzešel k kvalifikace, ale to není žádný důvod takový tým podceňovat. „Letošní kvalifikace měla daleko vyšší úroveň než v minulém roce,“ poznamenal kapitán našeho týmu Pavel Pumprla.

 

Nanterre je tým, který je lokalizován do Paříže jen 11 km od centra metropole a na dohled od slavné obchodní čtvrti Le Défense. Jeho historie v nejvyšší soutěži není dlouhá, ale je poměrně výrazná. V roce 2001 startoval klub ve čtvrté nejvyšší soutěži Francie (N2), v letech 2002-2004 ve třetí lize (N1). Ve druhé nejvyšší lize Francie (ProB) pokračoval v následujících sedmi letech. Nejblíže k postupu měl klub v sezoně 2006/07, kdy skončil v ProB na druhém místě a také byl v této sezoně finalistou francouzského poháru. Co se nepovedlo v roce 2007, přišlo v roce 2011, kdy ProB vyhráli.

 

Mimořádnou sezonou pro klub Nanterre byla sezona 2012/13. Družstvo skončilo na osmém místě ligové tabulky s bilancí 15-15. Jenže v play-off prohráli jen jeden zápas! Nejprve ve čtvrtfinále porazili Gravelines (základní část 21-9) 2:0 na zápasy, v semifinále Chalon (v základní části čtvrtý tým s bilancí 18-12) také 2:0 na zápasy a na vlně euforie přehráli 3:1 na zápasy i druhý tým základní části (bilance 18-12) a vyhráli titul.

 

V dalších letech byla umístění následující. V roce 2014 se tým nevešel do play-off, protože skončil na 10.místě po základní části. O rok později byl v základní části druhý, ale ve čtvrtfinále je vyřadilo Nancy 0:2 na zápasy. V předminulé sezoně skončili po základní části na osmém místě a vítěz základní části Monaco je ze čtvrtfinále nepustil dál (0:2). A v minulé sezoně týmu Nanterre nestačilo ani třetí místo k postupu přes čtvrtfinále. V městském derby uspěl Paris – Levallois 2:0 na zápasy.

 

Na evropské scéně má tým zajímavou historii. Čtyřikrát startoval v evropském klubovém poháru a pokaždé v jiné soutěži. V sezoně 2013/14 to byla Euroliga, kam ho pasoval francouzský titul. V první fázi EL skončilo Nanterre na 5.místě ve skupině A a to znamenalo „sestup“ do druhé fáze Eurocupu. Tam sice Nanterre vyhrálo skupinu I, ale v osmifinále je vyřadil Budivelnik Kyjev. O rok později tým startoval v poháru EuroChallenge, kde vyhrál první dvě fáze ve skupinách a nakonec dotáhl svou účast až k absolutoriu. V finále porazil Trabzonspor 64:63. v sezoně 2015-16 se Nanterre zúčastnilo Eurocupu, ale skončilo s bilancí 4-6 už v základní skupině. V minulé sezoně okusil nás zítřejší soupeř FIBA Europe Cup. Po druhém místě, ale s bilancí 6-0, postoupil do další skupiny, kde skončil také na druhém místě (4-2). V semifinále porazil Telekom Baskets Bonn (dvojzápas 76:77 a 86:81) a ve finále si poradil v národním derby s Chalonem (58:58, 82:79).

 

V letošní sezoně, byť vítěz FIBA Europe Cupu, musel absolvovat kvalifikaci o Champions League. Nasazen byl až do třetího kola a soupeřem mu byl nám dobře známý Cmoki Minsk, jenž postoupil z kola prvního, když nejprve vyřadil Prištinu a ve druhém kole nasazený Budivelnik Kyjev. První zápas Nanterre a Minsku se hrál v Bělorusku a skončil vyrovnaně remízou 68:68, když po celou dobu byl bodově napřed francouzský tým. Odvetný zápas se zpočátku vyvíjel lépe pro domácí, vedli o 7 bodů. Pak ale Minsk zabral, na konci třetí čtvrtiny se dostal do vedení a vypadalo to, že jsou hosté na koni. Po minutě odehrané v poslední čtvrtině zhasla na hale na hodinu a půl světla. Do obnoveného začátku zápasu se už Minsk nevrátil a domácí vyhráli 80:75, i když 36 sekund před koncem dotáhl Minsk na 78:75 trojkou Adamoviče. Domácí útok neproměnili, hosté doskočili, ale místo útoku přišla ztráta a nesportovní faul. Tím byl osud Bělorusů zpečetěn.

 

Jak je pro francouzské týmy typické, na soupisce Nanterre je spousta hráčů tmavé barvy pleti, ať jsou to Američané nebo Francouzi. Většina hráčů přišla to týmu před touto sezonou. Výjimku tvoří jen dva hráči – kapitán Heiko Schaffartzik a Hugo Invemizzi. Němec Schaffarztik je třiatřicetiletý point guard, který dostal v přípravných zápasech od trenéra největší důvěru. Odměnil se 14 body a 9 asistencemi. Francouz Invemizzi nastřádal v obou zápasech 17 bodů a je druhým hráčem základní pětky. Bodově se nejvíce zasloužil o výhry v kvalifikaci A.Aminu (28bodů) a ze druhého sledu nastupující T.Petteway (28) a také J.Shuler (27), kterého známe z loňského účinkování v AS Monaco.

 
Soupiska i kvalita obou týmů slibuje rozhodně na úterní večer zajímavou podívanou, kterou byste si neměli nechat ujít. Naše hraje a hra našeho soupeře je atraktivní, dají se čekat rychlé protiútoky a zajímavá zakončení. Připomínáme možnost zakoupení vstupenek v předprodeji.  
 
vloženo: 09.10.2017 11:20 / přečteno: 8116x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.