VÝHRA NA ARISu - HEZKÝ DÁREK K VÁNOCŮM

VÝHRA NA ARISu - HEZKÝ DÁREK K VÁNOCŮM

Dnes v úterý od půl sedmé večer se utkají stylem hry dva odlišné týmy. Domácí Aris je defenzivní typ družstva, naši si v poslední době obzvlášť rádi zastřílí, což však neodsouvá obranu na nějakou vedlejší kolej.

Připomeňme, že v prvním zápase jsme Aris na naší palubovce rozdrtili rozdílem 29 bodů 99:70 a od té doby naše forma ještě stoupá. Dvacet devět bodů je v naší skupině vůbec nejvyšší výhra jednoho týmu a v rámci základní skupiny všech skupin pátá nejvyšší. Rekordmanem je Klajpeda, která porazila Gaziantep o 41 bodů, následuje Monako s Utenou o 37, Ludwigsburg s Paokem o 33 a Klajpeda s Orlandem o 30. Pak už je náš výsledek společně s výhrou Monaka nad Holonem.

 

S Arisem jsme se utkali již v uplynulé sezoně a na zápasy to máme 1:1. Doma jsme Aris porazili 87:79, v Řecku jsme prohráli 79:83. Pokud si vzpomínáte, dorazili naši hráči do Soluně jen několik desítek minut před začátkem zápasu po celodenní cestě autobusem z Athén, kam je dopravilo letadlo. Letecký přípoj do Soluně byl zrušen kvůli sněhové kalamitě. „Letos letíme přes Vídeň,“ zahlásil nedávno s úlevou Martin Kříž, protože je jasné, že vzhledem k vzdálenosti by se tentokrát asi autobusem nejelo. Aby byla naše informace o vzájemných zápasech kompletní, doplňme, že s Arisem jsme odehráli také dvě utkání v rámci Eurocupu v roce 2011. Oba jsme tenkrát vyhráli – venku, byl to hned první zápas EC, 64:55 a v domácí odvetě 78:72.

 

Aris je v tabulce Champions League na 5.místě a v minulém kole přehrál na venkovní palubovce Zielonu Góru, ale v řecké lize se jim v posledních zápasech vůbec nedaří. Jsou až na 12.místě a v sobotním kole podlehli týmu ze spodní poloviny tabulky vysoko 69:94 a vůbec poslední zápasy nehraje v domácí lize Aris nijak oslnivě. Tým před nedávnem opustili dva hráči základní rotace Brent Petway a Kwame Vaughn, není ověřeno, ale proslýchá se, že důvodem jsou finanční otázky. Petway v prvním zápase nehrál a Vaughn naše konto zatížil 12 body. Je velká pravděpodobnosti, že Arisu bude chybět také pivot Benson, který má zraněné rameno a podle místného tisku v zápase nenastoupí. V souvislosti s odchodem dvou hráčů přišel do týmu Lefteris Bochoridis, který v Arisu v roce 2010 začínal a po čtyřech letech zamířil na tři roky do Panathinaikosu. Sice v řeckém velkoklubu nějakou významnější roli nehrál, ale v minulém kole Champions League se stal MVP kola. V Zelené Hoře pomohl Arisu dvaadvaceti body s 64% úspěšností střelby, dále přidal 9 asistencí a 3 zisky.

 

K výměně části hráčského kádru se trenér Amiel vyjádřil pragmaticky: ¨“Je to situace, kterou můžeme jen z povzdálí sledovat a nemůžeme do ní nijak zasáhnout. Protože se ale nezměnil trenér nepředpokládám, že by se nějakým výrazným způsobem změnil styl, kterým Aris hraje. Myslím, že především v obraně zůstane všechno při starém.“

 

Dobrá obrana je jeden z prvků, který ¨doposud charakterizoval výkony Arisu v této sezoně. Vyjma posledního utkání v lize a utkáních s hegemony řeckého basketbalu Panathinaikosem a Olympiakosem, neinkasoval Aris více než 71 bodů. Naši hráči svými 99 body vytvořili negativní rekord Arisu této sezony. „Ano, máme trochu odlišný styl hry. Domácí budou chtít budou chtít mít zápas pod kontrolou, budou chtít hrát do vnitřního prostoru a postupný útok, naším cílem bude hrát zase tempo basket se spoustou rychlých protiútoků. Tým, který vnutí svému soupeři svůj způsob hry, bude úspěšný,“ přemýšlí Oren Amiel.

 

O způsobu vedení zápasu má zcela jasno Martin Kříž: „Musíme začít tak, jak začínáme v poslední době ve všech zápasech. Hned v první čtvrtině položit pevný základ. Je jasné, že budou očekávat náš úvodní tlak a že budou mít extra motivaci nám minulou vysokou porážku vrátit. My ale máme dobrou týmovou chemii a dobrou formu a společnými silami jsme schopni to překonat.“  

 

„Bude to těžký zápas po fyzické i psychické stránce, poměřujeme se s týmem, který je velmi dobrý v obraně. Do zápasů tohoto typu musíme vstoupit dobře mentálně připravení a udeřit jako první. Pokud budeme agresivnější na obou stranách hřiště, máme šanci zvítězit,“ potvrdil slova Martina Kříže i trenér Amiel.

 

„Vítězství by nám ve skupině hodně pomohlo,“ ví Oren Amiel. „Tento měsíc a náročný týden můžeme zakončit další výhrou a udělat si Vánoce ještě hezčí,“ přeje se Martin Kříž a věříme, že i všichni naši fanoušci.

 
Zápas v Soluni začíná v 18:30 našeho času a přenášet jej bude opět O2TV v přímém přenosu. 
 
vloženo: 19.12.2017 08:36 / přečteno: 7551x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.