BCL ZAČÍNÁME V DIJONu

BCL ZAČÍNÁME V DIJONu

Zítra, v úterý devátého října, od půl deváté večer začínáme třetí ročník Basketbalové Ligy Mistrů proti nováčkovi soutěže JDA Dijon.

Během tří našich účastní v BCL je to podruhé, co budeme začínat venku. Je to výhoda nebo nevýhoda? Pokud bychom vzali na pomoc statistiku, tak dva zápasy žádnou dlouhou řadu nedávají, leč v prvním ročníku Ligy mistrů jsme hráli v Aarhusu a zvítězili jsme, v minulém ročníku jsme doma začínali s kvalifikantem z Nanterre a prohráli jsme. Co je tedy lepší? Doma nebo venku?


„Je mi to úplně jedno. Před domácími fanoušky se mi hraje lépe, ale výkon se snažím podat doma stejný jako venku,“ nehledá výhody Petr Benda, matador evropských pohárů našeho týmu. „Doufám, že udržíme trend minulých sezon, kdy nám nečinilo žádné problémy vyhrávat venku,“ ohlédl se ještě Petr do historie minulých dvou ročníků. Především v minulé sezoně, kdy jsme museli dohánět nečekanou ztrátu z prvního kola po domácí prohře s Nanterre. „Pokud bych měl premiérově nastoupit v evropském poháru, tak asi raději venku,“ přemítá Filip Novotný, který cestuje s týmem poprvé na zápas BCL a přidává vysvětlení: „Doma před vlastními fanoušky bych byl asi nervóznější.“ Jeho šance na minuty v zápase reálně není veliká, ale problémy se sestavou hrají v jeho prospěch.


Do Dijonu totiž odletělo jen 10 hráčů a to včetně výpomocného hráče Jaka Brodnika. Alex i Geno zůstali doma a pokračují v rekonvalescenci, AJ English odletěl domů a nová posila Wright přiletí nakonec až ve středu v noci. „Bohužel se musíme vypořádat s některými dalšími věcmi, které nesouvisí s basketbalem, myslím tím zranění některých našich hráčů a jeden odchod. Já ale doufám, že se kluci budou plně soustředění, protože budeme čelit velmi silnému týmu, jehož hra je velice dobře organizovaná a který je zkušený. My musíme přijít, hrát agresivně a všechny činnosti dělat tak, jak nejlépe umíme, abychom vyhráli. Věřím, že to bude zajímavý zápas s naším vítězným koncem,“ nechal se slyšet trenér našeho týmu Oren Amiel.


V prvním kole se utkají dva týmy, jejichž filosofie hry je malinko odlišná. Více prozradí Petr Benda, který s týmem v neděli večer sledoval video rozbor soupeře: „Hra Dijonu je hodně řízená. Neběhají tolik do rychlého protiútoku, hrají postupný útok pět na pět a dohrávají akce do konce.“ Jestli je střet dvou koncepcí pro nás výhodnější Petr neřeší: „My se soustředíme na naši hru a co bude hrát soupeř v útoku nás nemusí zajímat, pokud v obraně budeme správně reagovat. Jsme schopni je ubránit.“


Dijon je nováčkem v BCL. „Nehraje roli, zda je tým nováčkem v BCL, rozhodovat bude aktuální forma obou týmů,“ soudí Petr Benda. Dijon však může jít do Ligy mistrů hodně nabuzen z úspěšného vstupu do domácí ProA ligy. V osmnáctičlenném pelotonu mají po čtyřech kolech čisté konto proher jen dva týmy Asvel a právě Dijon. Pravdou ale je, že hrál třikrát doma a jediné venkovní vítězství si přivezl z palubovky týmu, který je v tabulce poslední bez výhry. Bodovým lídrem Dijonu je Američan Ryan Pearson (16,0 bodů na zápas), pod košem kraluje Francouz Abdoulaye Loum (5,8 doskoků na utkání) a na rozehrávce další Američan David Holston (4,5 asistence na zápas). Na soupisce Dijonu jsou na francouzské poměry „jen“ čtyři Američané. Pokud bychom byli kompletní, byl by to stejný počet jako u nás. „Na každé pozici to bude dobrý challenge,“ naznačuje kvalitu soupisky soupeře Petr Benda.


Krátce ještě přehled klubových úspěchů JDA Dijon. Tým dvakrát ve své historii získal francouzský pohár (1993 a 2006) a jednou se probojoval do semifinále ligy ProA (2014). Díky tomuto umístění si Dijon zahrál také Eurocup v sezoně 2014/15 a prošel přes základní skupinu do druhého kola. Dva roky před tím si tým z východu Francie zahrál EuroChallenge. Předcházející evropské zkušenosti se datují do roku 2007 a dříve. V minulém roce obsadil Dijon v lize ProA páté místo a ve čtvrtfinále podlehl Limoges 0:2 na zápasy.


Na závěr dovolte ještě jednu drobnou paralelu. Opava hraje svůj první zápas v BCL doma (10.10. v 18:30) stejně jako my vloni proti Nanterre, který opět musel projít sítem kvalifikací. Jeho cesta do základní skupiny však byla letos kratší, nastoupil totiž až do třetího kola kvalifikace.

 
vloženo: 08.10.2018 17:00 / přečteno: 7170x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.