ÚTERNÍ VELKÁ VÝZVA

ÚTERNÍ VELKÁ VÝZVA

V dalším pokračování Ligy mistrů nás čeká jeden z nejtěžších soupeřů Hapoel Jeruzalém, se kterým změříme síly v úterý od 18:30 na Královce.

V naší situaci by se výhra nad jakýmkoliv soupeřem náramně hodila. Potřebujeme totiž získat ještě v boji o účast v play-off poháru FIBA Europe Cup o jedno vítězství více než Dijon nebo Lietkabelis, při výhře nad Fuenlabradou příští týden, abychom alespoň jednoho z nich stlačili v tabulce pod sebe. „Máme tým, který může porazit každého v BCL, ale musíme vydržet v dobrém tempu až do poslední minuty,“ naráží kapitán Pavel Pumprla na poslední utkání v Antwerpách, které jsme právě posledními pěti minutami zápasu prohráli. A takových duelů bylo v letošní sezoně více, než je zdrávo. Jako by se někam vypařila naše sebejistota z minulé sezony.  

 

Hapoel Jeruzalém se v domácí soutěži výhrou v posledním ligovém kole proti Gilboa Galil (94:81 na venkovní palubovce) prosadil na druhé místo v nejvyšší izraelské soutěži, ve které zatím vede Unet Holon o dva body před Jeruzalémem. Holon má však má o zápas více. Třetí je Maccabi Tel Aviv, který v posledním kole prohrál s městským rivalem Hapoelem Tel Aviv. Ovšem Maccabi má o dva zápasy méně než Jeruzalém. Pokud bychom vzali pořadí tak, jako je určováno v naší lize, tedy podle procenta vítězných zápasů, bylo by pořadí: Maccabi Tel-Aviv (76,9%), UNET Holon (75%), Hapoel Jerusalem (73,3). Zda je náš úterní soupeř druhý nebo třetí v domácí lize nic nemění na tom, že patří k předním týmům izraelské ligy a jeho aktuální forma je dobrá.

 

Svou dobrou formu předvádí i v Basketball Champions League, kde si tři kola před koncem již zajistil postup do play-off, což se nám díky prohře v Antwerpách už jistojistě nepovede. Hapoel prohrál v BCL dva zápasy. Ve třetím kole možná trochu překvapivě v Antwerpách (89:101), když poslední čtvrtinu prohrál 16:27, i když před jejím začátkem byl ve vedení 76:74. Druhou prohru si připsal s AEK Athény na domácí palubovce (70:83), když Athény byly ve vedení v podstatě celý zápas. Řecký tým tak oplatil Hapoelu porážku z prvního kola (75:79) měrou trojnásobnou. AEK je také jediným týmem, se kterým má záporou bilanci vzájemných zápasů.

 

Soupiska Hapoelu je velice silná a vyrovnaná. Nejlepším skórerem je James Feldeine, jehož střelecký apetit jsme mohli na vlastní kůži poznat v prvním zápase. Tento americký guard nám nasázel 35 bodů, z toho 9 trojek. Feldeine je s průměrem 16,8 bodů na zápas také třetím nejlepším střelcem BCL. S odstupem je druhým nejlepším střelcem Amar’e Stoudemire (tomu věnujeme ještě krátký odstavec) s průměrem 11,9 bodů na zápas. To stačí v BCL „až“ na 48.místo pořadí střelců. Pro srovnání náš nejlepší střelec Vojta Hruban je s 14,6 body na zápas na 14.místě BCL a Jaromír Bohačík 12,7 bodů na zápas na 33.místě. Jenže tím přehled našich dvouciferných střelců končí. V týmu Hapoelu jsou dvoucifernými střelci ještě další tři hráči. Největším nebezpečím pod oběma koši je Josh Owens s 7,3 doskoků na zápas - osmý muž na doskoku mezi všemi hráči BCL.  

 

Vraťme se ještě k největší hvězdě Hapoelu Jeruzalém Američanu Amar’e Stoudmiremu, Ve své kariéře za 14 let v NBA odehrál téměř 850 zápasů, kde nasázel do koše soupeřů bezmála 16 000 bodů. Jeho vztah k Hapoelu není jen hráčský, ale je úzce propojený s vlastnickou strukturou izraelského klubu. Jeho basketbalová čísla v aktuální sezoně sice v týmu nejsou nejvyšší, ale žádná větší basketbalová hvězda se na českých palubovkách ještě nikdy neobjevila. Určitě si ho nespletete. Jednak má na zádech jméno a také číslo 1, ale jako jediný hráč bude hrát ve výrazných brýlích. Všimnete si ho i proto, že měří 208 centimetrů a pokud roztáhne ruce, má rozpětí jako průměrný orel mořský - 218 cm!  

  

Klub Hapoel Jeruzalém nežije pouze přítomností, ale může stavět na bohaté minulosti. V posledních deseti letech končil většinou základní část domácí ligy mezi prvními třemi kluby. V letech 2015 a 2017 se stal vítězem ligy a nechal za sebou i slavný Maccabi Tel Aviv. V roce 2016 vyhrál Hapoel základní část, ale ve finále prohrál s Maccabi Rishon 77:83 a skončil stříbrný.  

 

Klub z Jeruzaléma může čerpat zkušenosti z mezinárodních soutěží. Od roku 2003 se, s výjimkou jedné sezony, účastnil Eurocupu a hned v první sezoně se probojoval až do finále, kde porazil Real Madrid. V dalších letech se ještě dvakrát prokousal až do semifinále Eurocupu, naposledy v sezoně 2016/17, kde prohrál 1:2 s Valencií. Pro tuto sezonu se rozhodlo vedení klubu startovat v Basketball Champions League.

 

Naši hráči to budou mít v úterý nesmírně těžké, avšak žádný zápas není prohraný před jeho začátkem. Naše výhra by se mohla počítat spíše k překvapivým výsledkům, ale stejně tak není vyloučená. Je potřeba konečně zlomit prokletí Královky; v tuto dobu by to bylo více než dobré.

 
 
vloženo: 21.01.2019 02:43 / přečteno: 6064x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.