LOS LIGY MISTRŮ

LOS LIGY MISTRŮ

Už ve čtvrtek bude rozlosovaný čtvrtý ročník Champions League a opět s naší účastí. Dozvíme se tak, s kým budeme v základní skupině měřit síly. A je na co se těšit, jelikož nadcházející ročník je vůbec nejsilnější v historii. Los začíná v sídle FIBA v Mies v 11:00.

Podle FIBA nikdy Liga mistrů neměla tak kvalitní obsazení. Hned 23 z 24 jistých účastníků hrálo ve svých ligách play off a osmnáct z nich skončilo v nejlepší pětce. Celkem je mezi účastníky včetně kvalifikace hned 16 ligových mistrů a zastoupení má 28 různých zemí. 

„Kvalita Champions League se zvyšuje každou sezonu a naše putování soutěží je toho jasným důkazem. V minulé sezoně jsme byli ve skupině, která byla historicky nejtěžší ze všech sezon. A podíváme se na seznam týmů, které se budou účastnit nadcházející sezony, tak je jasné, že kvalita jde hodně nahoru," řekl nymburský manažer Ondřej Šimeček.

Opět se bude hrát ve čtyřech skupinách po osmi. Zatím je jistých 24 účastníků, které los rozdělí do čtyř skupin. O zbylá dvě místa v každé skupině si zahrají týmy v kvalifikaci, do níž se zapojí dalších 24 klubů. Dvoukolová kvalifikace odstartuje 17. září. Základní část má úvodní rozskok 15. října. Hrát se bude o první čtyři místa ve skupině znamenající postup do osmifinále play off. Celky na pátém a šestém místě přejdou do FIBA Europe Cupu. Celkový vítěz Ligy mistrů si přijde na odměnu ve výši jeden milion eur.

Na koho tedy můžeme narazit? Stejně jako loni jsme mezi dvanácti nasazenými celky spolu s šampionem sezony 2017/18 AEK Aténami, dalším řeckým týmem PAOK Soluň, tureckými kluby Bandirma a Besiktas, německým Bambergem, italským Sassari (úřadující šampion Europe Cupu), belgickým Oostende, izraelským Hapoelem Jeruzalem, španělským Tenerife, litevskou Klajpedou a francouzským Štrasburkem. Z těchto celků dostaneme do skupiny dva.

Další tři soupeři vzejdou z nenasazené dvanáctky Peristeri Vikos Cola (Řecko), Wloclawek (Polsko), turecké celky Türk Telekom a Gaziantepspor (oba Turecko), Manresa a Zaragoza (oba Španělsko), které patří český reprezentant Vít Krejčí, Vechta (Německo), Brindisi (Itálie) Pau-Lacq-Orthez, Dijon (oba Francie), Holoň (Izrael) a VEF Riga (Lotyšsko).

"Nemám žádné speciální přání, protože těžko předjímat, koho bude mít kdo na soupiskách. Já si přeji nesplnitelné. Tedy co nejatraktivnější soupeře, které ale budeme porážet, a zároveň logisticky nejvhodnější jak pro pohodlí, tak i z pohledu nákladů," prohlásil Šimeček.

Vzhledem k tomu, že ve skupině může být jen jeden tým z jedné země, je jisté, že nás čeká cesta do Turecka a také do Španělska, jelikož ke třem jistým španělským účastníkům je třeba připočíst i tým z kvalifikace San Pablo Burgos. Velmi pravděpodobně narazíme i na tým z dalších vyspělých basketbalových zemí Francie a Řecka.

"Všechny tyhle země jsou basketbalově vyspělé a jejich týmy mají svou kvalitu. To nám zaručuje, že přivezeme kvalitní basketbal pro české diváky," uvedl Šimeček.

Nečeká ale, že by mělo být výraznou výhodou, že Nymburk je mezi nasazenými celky.  "Byla to snad výhoda v minulé sezoně? Pochopitelně to teoretická výhoda je, ale ze zkušenosti víme, že když přijedou nenasazené týmy, že to automaticky neznamená, že jsou méně kvalitní než ty nasazené. Naopak často překvapují. Papírové předpoklady jdou stranou. V tuto chvíli týmy nemají kompletní soupisky a těžko se posuzuje síla soupeřů," řekl nymburský manažer.

Příkladem jsou Antverpy, které v minulé sezoně z kvalifikace došly až do Final Four. "Ty v minulé sezoně ukázaly celé Evropě pohádku o Popelce, která se dostala až na vrchol. Těžily z euforie a dostaly se až do Final Four. Stát se může cokoli a nebezpečné mohou být i týmy z kvalifikace. Champions League se drží sportovních principů. Je třeba získat koeficient a umístit se v národní lize. Pokud na to některé týmy nedosáhly, tak musí do kvalifikace. Ale to neznamená, že jsou méně kvalitní než ty, co postoupily přímo," dodal. 

Oproti minulé sezoně, které se zúčastnila i Opava, není tentokráte ve hře jiný český celek, jelikož vicemistr Děčín nevyužil možnosti přihlásit se do kvalifikace.

Los začíná ve čtvrtek v 11:00 a sledovat ho lze v přímém přenosu na webových stránkách soutěže.


 
vloženo: 02.07.2019 13:43 / přečteno: 6074x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.