LOS ČESKÉHO POHÁRU

LOS ČESKÉHO POHÁRU

Nymburští obhájci Českého poháru ode dneška vědí, s kterým týmem budou bojovat v prvním kole Final 8 letošního ročníku.

Do závěrečného třídenního turnaje, který se uskuteční v Jindřichově Hradci a Českých Budějovicích ve dnech 6. až 8.února 2014, postoupilo prvních šest týmů Mattoni NBL po 22.kole (Nymburk Prostějov, Děčín, Ústí nad Labem, Pardubice a Opava), vítěz kvalifikace a na divokou kartu pořadatelský tým Jindřichova Hradce. Vzhledem k tomu, že některá družstva už mají utkání s Nymburkem odehrána a jiná ještě ne, byla vytvořena „nová“ tabulka, kde byly výsledky zápasů proti Nymburku vymazány.  Do prvního koše byly zařazeny první čtyři týmy aktuálního pořadí, tedy ČEZ Basketball Nymburk, Ariete Prostějov, BK Děčín a BK Sluneta Ústí nad Labem, do druhého koše zbývající týmy.

 

Vlastní losování proběhlo ve středu 8.ledna během televizního utkání Děčín – Pardubice a ujal se ho ing. Zdeněk Ringsmuth, člen sekretariátu České basketbalové federace.  Tým Jindřichova Hradce byl na tabuli umístěn jak první, protože bude hrát čtvrtfinálový zápas ve své hale. Prvním týmem, který byl již vybírán z osudí, byl jeho soupeř a stal se jím ČEZ Basketball Nymburk. Jindřichohradečtí Lvi tedy budou mít v prvním zápase toho nejtěžšího možného soupeře Lvy z Nymburka. Druhou dvojicí pro halu v Hradci je Sluneta Ústí nad Labem a BK Opava. V Českých Budějovicích byly losem určeny tyto dvě dvojice soupeřů: Prostějov – vítěz kvalifikační skupiny a Pardubice – Děčín.

 

Vítězové čtvrtfinále v jednotlivých městech pak mezi sebou odehrají semifinále, ale k němu odjedou na palubovku druhého města. Tady jestliže Nymburk postoupí, bude semifinále hrát v Českých Budějovicích s vítězem duelu Ústí – Opava. Finále se pak uskuteční jen v Jindřichově Hradci a začne soubojem o třetí místo a sobotní večer zakončí finále.   

 

Los tomu chtěl, že se v každém městě odehrají dva rozdílné čtvrtfinálové zápasy. Zatímco v soubojích Nymburka a Prostějova o favoritu nikdo příliš nepochybuje, v dalších dvou duelech se dá čekat velice zajímavá a vyrovnaná bitva. Bez zajímavosti také je, že se do závěrečného turnaje probojuje poprvé v historii tým ze třetí nejvyšší soutěže (druhé ligy). Do finále základní části totiž postoupila Jiskra Domažlice a ve druhém semifinále jsou družstva KK Valašské Meziříčí a BK Žďár nad Sázavou.

 

Basketbalový pohár České pošty – Final 8 - čtvrtfinále

06.02.2014 (JH) Sluneta Ústí nad Labem - BK Opava – 16:00

06.02.2014 (JH) ČEZ Basketball Nymburk - BK Lions Jindřichův Hradec – 19:00

06.02.2014 (ČB) Ariete Prostějov - Vítěz základní části ČP – 15:00

06.02.2014 (ČB) BK Děčín - BK JIP Pardubice – 18:00


Nymburk v Českém poháru
Nymburk odehrál v Českém poháru od roku 2000 celkem 44 zápasů, z toho 40 vítězných. Celkové skóre zápasů je 4243:3123, tedy průměrně na zápas 96,43:70,98. Do vysokého rozdílu se promítají především zápasy proti týmům z nižších soutěží. 

Při formátu Českého poháru je zpravidla prohra znamená konec poutě pavoukem soutěže, kromě závěrečného turnaje Final-4 nebo Final-8. Nymburk v prvních dvou sezonách 2000/01 a 2001/02 prohrál už v základní části. Poprvé s SČP Ústí nad Labem a podruhé s Opavou a díky tomu se neprobojoval do závěrečného turnaje. V dalších sezonách už vždy účast v Českém poháru znamenala zisk některé medaile. V sezoně 2002/03 to byla bronzová, protože Nymburk prohrál v BVV Brno v semifinále (82:86) a druhá bronzová medaile přišla v sezoně 2005/06 po semifinálové prohře 98:104 s Prostějovem. Ve všech ostatních případech Nymburk došel až do vítězného finále. 

Úplně první zápas týmu Nymburka, který startoval v Mattoni NBL (tedy od sezony 2000/01) v Českém poháru, bylo utkání s rezervou Ústí nad Labem B a jeho výsledek byl 106:58. Nejvýraznější vítězství zaznamenal Nymburk v zápase proti Domažlicím v sezoně 2005/06 - 128:38. Naopak nejtěsnější byla finálová výhra v sezoně 2010/11 nad Novým Jičínem 86:85, při které ani 40 minut nestačilo a zápas se prodlužoval. Dramatická byla i finále v dalších dvou sezonách. O rok později se hrálo v Děčíně a finálovým soupeřem byl domácí tým hecovaný plnou děčínskou halou. V minulém ročníku se finále hrálo v Liberci a ve finále Nymburk ve druhém poločase odrážel mocný finiš Pardubic. Po jednoznačné prvním čtvrtině 30:18 začaly Pardubice dotahovat a minutu a půl před koncem vyrovnaly na 83:83. Útočné doskoky a přesná exekuce trestných hodů pozdějšího vítěze znamenala konec nadějím Pardubic. 
 
vloženo: 09.01.2014 07:47 / aktualizováno: 09.01.2014 08:36 / přečteno: 8328x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.