UZAVŘEME PRVNÍ DESÍTKU?

UZAVŘEME PRVNÍ DESÍTKU?

Dnes startuje finále jedenadvacátého ročníku Českého poháru České pošty. Nymburk by vítězstvím dokončil svůj první decathlon.

Jen čtyři týmy dokázaly od roku 1994 pro sebe urvat Český pohár a souboj Čech a Moravy v počtu držitelů Českého poháru je momentálně vyrovnán. Premiérový pohár v roce 1994 získaly Pardubice a pak se začaly střídat kluby z Opavy a Nového Jičína. Obě moravská města si mezi sebou nakonec rozdělila po pěti triumfech. Nymburk vyhrál poprvé v roce 2004, ale v roce 2006 jim spojitou sérii přerušila v Ústí nad Labem semifinálová prohra s ekipou Prostějova. Orli však pak ve finále přepustili pohár Novému Jičínu. Od roku 2007 už je série Nymburka nepřerušená, čítá sedm pohárů v řadě a v konečném součtu se tedy zastavila na hodnotě devět.

 

V aktuální soupisce hráčů Nymburka má největší počet absolutorií kapitán Petr Benda. Petr je poctivým sběratelem od roku 2008, přesto jsme ho otázkou na počet odehraných pohárů překvapili. „Na kolika závěrečných turnajích jsem hrál, to vůbec nevím,“ zarazil se, ale že šestkrát vyhrál Český pohár, to už věděl bezpečně a hned prozradil proč: „Všechny vyhrané jsou s Nymburkem a jsem tady sedmou sezonu.“

 

Pokud by měl na poličce český pohár Slovák Rado Rančík a neutíral by na něm prach, nejvyšší vrstvu by měl právě on. Svůj první Český pohár vyhrál v roce 2007 a je pamětníkem i smolného semifinále v roce 2006. „Na první pohár ani na prohrané semifinále si fakt nepamatuji,“ řekl Rado a bylo vidět, jak mu v hlavě probíhají desítky zápasů, které potom ještě odehrál. I přesto řadí zisk poháru vysoko. „Je to stejné jako vyhrát titul v dlouhodobé soutěži. Finálový turnaj má šanci hrát je pár nejlepších týmů a vítěz je prostě nejlepší v zemi,“ vysvětlil Rančík.   

 

„Čeká nás samostatná soutěž, kde se rozhoduje v jednom zápase a není čas na opravu,“ vytahuje Petr Benda první specifikum turnaje Final 8 Českého poháru. „Hrát se bude stejný basketbal, podle stejných pravidel, odlišností je, že to budou tři zápasy ve třech dnech,“ přidal Rado Rančík. Toho však rychlý sled zápasů nechává i po třicítce klidným. „Systém je to náročný, zvlášť když mám problémy s třísly. Myslím ale, že jsem jinak v celkem dobré fyzické kondici. Navíc máme tak široký kádr, že mě může kdokoliv nahradit a chlapci, pokud bude třeba, odehrají minuty i za mě,“ dodal ještě Rado.  

 

Přehnané obavy nemá ani Petr Benda: „V této sezoně nás zatím moc týmů v české lize nepotrápilo a doufejme, že to tak bude i ve třech pohárových dnech. Pokud bude trenér hráče pravidelně vytěžovat, znamená to nějakých 14 minut na utkání a to není nic strašného.“   

 

Nymburk se ve Final 8 nevyhne cestování. První kolo bude hrát v Jindřichově Hradci, v případě očekávaného postupu odehraje semifinále v Českých Budějovicích a pak znovu zpátky do Hradce, věřme, na finále. „Přejezd několik desítek kilometrů z Hradce do Budějic je co by kamenem dohodil, zvlášť když to srovnáte s cestou do Krasnojarsku,“ usmíval se Rado.

 

Jedno specifikum Nymburka je to, že nymburští Lvi, musí po zápasech v evropském poháru „přeladit“ na jinou ligu. „To nevadí, vždyť to děláme tak dlouho. To nás nemůže rozhodit,“ mávl rukou Rado.

 

Po postupu z prvního kola se Nymburk utká s lepším z dvojice Opava – Ústí. „Více věřím Ústí,“ nenechal se Petr Benda zviklat ani lepším postavením Slezanů v tabulce. Možná je to proto, aby se nemusel potkat se Sokolem. „Kdepak, rád si s ním dám repete,“ smál se Petr majíc v paměti poslední zápas v Mattoni NBL. Do finále se podle Petra dostane buď Prostějov nebo Pardubice. „Z Děčína letos nejde takový strach,“ míní. O finálových soupeřích Rado Rančík vůbec nepřemýšlí: „Pokud budeme ve finále my, budeme dělat, co máme, je úplně jedno, kdo bude stát proti nám.“   

 
vloženo: 06.02.2014 06:30 / přečteno: 8121x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.