NA DLOUHO POSLEDNÍ V NYMBURCE

NA DLOUHO POSLEDNÍ V NYMBURCE

Sobotním zápasem se na dva měsíce osiří palubovka Sportovního centra a další zápas odehrajeme v Nymburce až po Vánocích.

Důvodem je to, že další domácí utkání budeme buď hrát mimo Českou republiku, nebo v Adriatické lize přivítáme euroligové týmy a s nimi hrajeme své domácí zápasy v ČEZ Areně Pardubice. 

V sobotu nás čeká další těžký soupeř, který disponuje vysokými podkošovými hráči. Přečtěte se vizitku našeho soupeře. 
Jeden ze dvou slovinských týmu v Adriatické lize má v rodném listu letopočet 1948, ale jeho největší úspěchy padají až do posledních deseti let. Po rozpadu Jugoslávie se stal klub třikrát mistrem Slovinska. Poprvé to bylo v roce 2000, kdy prolomil nadvládu největšího rivala Olimpije Ljubljana už v semifinále 2:0 a ve finále porazil Pivovarnu Laško 3:1. V této sezoně 1999/2000 hrál klub také Saportův pohár mimo jiné s Mlékárnou Kunín. Po postupu ze základní skupiny nepřešel mezi posledních osm v souboji italským Milanem. Vítězství v lize posunulo klub na další sezonu do Superligy. V ní obsadil osmé místo a v play-off podlehl řeckému velkoklubu Panathinaikos (venku 56:82 a doma 79:86). V roce 2001 a  2002 byla Krka vždy korunním princem, když ve finále prohrála vždy 0:3 s Olimpijí. V sezoně 2001/02 startoval klub v Eurolize. V základní skupině C obsadil 6.místo se sedmi výhrami a stejným počtem porážek. 
Sezona 2002/03 byla v Novom Mestě opět zlatá. Po vítězství nad Olimpijí ve finále 3:2 na zápasy se klub stal podruhé držitelem slovinského poháru pro vítěze ligy. Výjimečnost sezony podtrhuje finálová účast v poháru ULEB, když Krka prohrála souboj o vítězství s týmem Pamesa Valencia. 
Další sezony však nebyly pro klub příliš dobré. V sezoně 2003/04 prohrála Krka už ve čtvrtfinále s Hélios Domžale (v play-off v tom roce hrálo 8 týmů), v další sezoně skončila v nadstavbě domácí soutěže na 6.místě bez jediného vítězství a tím pádem se nedostala do opět čtyřčlenného play-off. Sezona 2005/06 byla v posledním desetiletí nejhorší. V základní skupině skončil klub poslední, dvanáctý, s pouhými pěti vítězstvími, avšak v play-out se tým posunul na konečné 9.místo, když přidal 7 výher. V následující sezoně už neměl klub tak velké problémy a obsadil šesté místo, což ho však do play-off neposunulo.  
Teprve sezona 2007/08 přinesla klubu opět přední příčky. Dva roky po sobě se stal v semifinále jeho přemožitelem klub Helios Domžale. Poprvé 1:2 na zápasy a podruhé 0:2. Třetí titul do sbírky přidala Krka Novo Mesto v předcházející sezoně. Ze druhého místa postoupila do semifinále proti Heliosu a po vítězství 2:1 na zápasy postoupila do finále proti Olimpiji Ljubljana. Bylo to trochu specifické finále. Začínalo se v Ljubljani a první dva zápasy vyhrály domácí týmy. Zbývající tři (ve Slovinsku se hraje finále na tři vítězné zápasy) však vždy vyhráli hosté, a tak hráči Krka Novo Mesto mohli po vítězství 87:79 v rozhodujícím zápase slavit třetí titul ve své historii. 
Účast týmu v Adriatické lize: Klub má za sebou čtyři sezony v Jadranské lize a nejúspěšnější byl hned ve svém prvním roce. V sezoně 2001/02 obsadil 2.místo, když ve finále podlehl Olimpiji. V následujících dvou sezonách skončil tým podvakrát na sedmém místě a poté především z finančních důvodů svou účast v AL až do sezony 2008/09 přerušil. V předminulé sezoně při obnovené premiéře nakonec skončil na 11.místě a byl na rok vystřídán týmem Helios. 
O účasti Krky v evropských soutěžích najdete informace výše. V letošním roce se klub po šesti letech opět zapojil do pohárových soutěží. Hrát bude FIBA EuroChallenge a ve čtyřčlenné skupině narazí mimo jiné na Orly z Prostějova, kde také v úterý 16.listopadu svou pouť pohárem začíná. 
 
Účast KRKA Novo Mesto v Adriatické lize  
Tato sezona pátou v Adriatické lize. Nejlépe skončil tým na druhém místě, zbývající tři sezony znamenaly dvakrát sedmé a jednou 11.místo. V letošní tabulce má dvě výhry a dvě prohry. Zdá se, že je to mistr v dramatických závěrech zápasů. V Ljubljani prohrál o bod, se Zagrebem CO vyhrál doma o dva a s Cedevitou doma jen o 4 body. Nejvýraznější vítězství tak má s týmem Široki TT Kabeli o deset bodů. Tým není příliš dobrý střelecky, na svém kontě má jen 273 bodů (12.místo v AL) při úspěšnosti střelby za dva body 51% a za tři body 22,5%. Co Krka nezíská v útoku, dohání obranou. Dvě stě šedesát šest obdržených bodů je vizitka druhé nejlepší obrany AL hned za Olimpijí (263 bodů). 
V individuálních statistikách hráči Krky figurují mezi deseti nejlepšími čtyřikrát (pro srovnání – Nymburk 15x). Ve střelbě trestných hodů je na 1.místě stoprocentní (10/10) Djordjević, s osmi útočnými doskoky je devátý Murič, na 1.-5.místě se čtyřmi bloky Booker a s 21 získanými fauly je Djordjević na 10.místě.
 
Vybíráme ze soupisky soupeře  
Jedenáctičlenný kádr hráčů je národnostně poměrně jednotný. Mimo Balkánský poloostrov je na soupisce pouze jeden Američan. Osmičku Slovinců doplňuje jeden Bosňan a jeden Srb. V průměru je kádr soupeře o rok mladší (průměrný věk hráčů Krky je 26,6 roků, náš 27,6) a také o centimetr vyšší (Krka 198,7cm, my 197,4cm). Pokud ale nenastoupí 215 centimetrů Aleše Chána, bude rozdíl už 3 centimetry. „Je to vysoký tým se spoustou dobrých hráčů v podkošovém prostoru,“ potvrdil asistent trenéra Oren Amiel. 
Nejvyšším hráčem soupeře je pivot Smiljan Pavič. Je také nejlepším hráčem Krky s valorizací 45 bodů a nejlepším střelcem se 43 body, přičemž na palubovce ve čtyřech zápasech strávil v průměru „jen“ 18 minut a v žebříčků hráčů svého týmu by byl až na 7.místě.  Smiljan začínal svou kariéru v roce 1996 v Mariboru, v sezoně 1999 přestoupil do Slovanu Ljubljana a po dalších dvou letech nastupoval v základní pětce Pivovarny Laško s níž se poprvé zapojil do Adriatické ligy. Ve své druhé sezoně (2002/03) byl spoluhráčem Radka Nečase. V roce 2003 podepsal dvouletou smlouvu s Olimpijí Ljubljana a kromě zkušeností v AL získával i ostruhy v Eurolize. V sezoně 2005/06 si odskočil poprvé za hranice a rok odehrál ve Vojvodině Novi Sad a o rok později zamířil domů do slovinského Helios Domžale. V sezoně 2007/08 stihl odehrát dvě ligy. Začínal v turecké Banvitu a zakončil ji v ASK Riga. V sezoně 2008/09 se Smiljan poprvé objevil v týmu KRKA Novo Mesto, přičemž v minulé sezoně nastupoval v týmu Geoplin, ale jen do prosince, pak se vrátil do Krky, aby se stal mistrem Slovinska. V minulém roce byl také pátým nejlepším hráčem slovinské ligy na doskoku a stal se také pivotem roku Slovinska.  Druhým nejvyšším hráčem je americký pivot Christopher Booker. Rovněž třicátník je jako většina amerických hráčů absolventem NCAA, který poté odešel do Evropy. Christopher konkrétně v roce 2004 začal svou profesionální kariéru v tureckém Fenerbahce. V únoru 2005 se však zranil a na 6 měsíců byl mimo hru. Pro další angažmá se rozhodl až v sezoně dubnu 2006, ale smlouvu s Benettonem Treviso nepodepsal. V sezoně 2006/07 se vrátil do Turecka a pak v září 2007 podepsal tříměsíční kontrakt s Olimpijí Ljubljana. Ten byl v lednu prodloužen do konce sezony. Další sezonu se učil polštinu v týmu Energa Czarni Slupsk. Minulá sezona byla pro Christophera poněkud rozlítaná. Začal v Jordánsku, pokračoval na Ukrajině (Južnyj) a skončil v Polsku opět v Energa Czarni Slupsk. V posledních dvou sezonách nastřílel vždy více než deset bodů na zápas a měl kolem šesti doskoků.   
Třetí nejvyšší hráč je Jure Balažič. Také on je více vytěžovaným hráčem s průměrem 22 minut na zápas, je druhým nejlepším střelcem týmu a také nejčastěji faulujícím hráčem. Jure je odchovancem Noveho Mesta a v týmu Krka N.M. (první nebo druhý tým) hrál od roku 1997 až to března 2005. Zbytek sezony 2004/05 odehrál v KK Zagreb. Zahraniční zkušenosti sbíral v kyperském Apoel Nicosia a maďarském Atomeronu Paks. Od sezony 2007/08 je zpátky v týmu Krka Novo Mesto. Kromě hry ve vnitřním prostoru je také velice dobrým trojkařem.   
Na trenérském postu je devětatřicetiletý Srb Aleksandar Džikić, který začínal svou trenérskou kariéru v Partizanu Bělehrad. V sezoně 2006/07 byl asistentem v týmu NBA Minnesota Timberwolves. Po návratu z USA trénoval v Olimpiji Ljubljana a od sezony 2009/10 je hlavním trenérem Krka Novo Mesto. Ve své kariéře v roce 1999 vedl také jugoslávský reprezentační tým U17 na ME této kategorie.

 
vloženo: 29.10.2010 09:08 / přečteno: 12745x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.