OSM Z DEVÍTI

OSM Z DEVÍTI

Týmy, které startovaly letos ve VTB lize, byly z devíti zemí a v osmi získaly tituly šampióna své země.

Pouze na Ukrajině byl mistrem země někdo jiný než tým z VTB ligy. Jak to bylo ve všech ostatních zemích? Podívejme se v rychlém přehledu: Rusko – CSKA Moskva, Litva – Žalgiris Kaunas, Polsko – Prokom Gdynia, Lotyšsko – VEF Riga, Estonsko: Kalev Tallin, Kazachstán – Astana, Bělorusko: Minsk-2006, Česko – Nymburk. Druhá místa obsadily týmy Mariupolu (UKR) a Chimki (RUS), Lietuvos Rytas (LIT) a třetí místo Lokomotiv Kubáň (RUS). Pokud bychom srovnali úspěchy účastníků v minulých sezonách, v minulém roce bylo 6 mistrů své země z osmi možných a v sezoně 2009/10 dva z pěti. To je další důkaz toho, jak je VTB liga v současné době kvalitní soutěží.

 
 
cska

CSKA Moskva odehrál v letošní sezoně 62 zápasů, z nichž prohrál pouze 5 utkání. Jednu dvoucifernou prohru má z domácí PBL s Chimki (o 10 b.), druhou dvojcifernou má s námi ve VTB lize (o 19 b.) a je to nejvyšší letošní prohra tohoto týmu vůbec. CSKA nestačilo ve VTB lize ještě v prvním kole Spartaku Petrohrad (o 2 b.). Dvě prohry si také ruský obr připsal v Eurolize. O čtyři body prohrál s Galatasarayem a o jediný bod s Olympiakosem. A právě poslední zápas s nejmenší prohrou znamenal největší chybu, CSKA totiž nevyhrál Euroligu, byť ve druhém poločase vedl o 19 bodů. Ve VTB lize kromě dvou porážek ze základní části už v Final 4 nezaváhal a získal zlato. V ruské nejvyšší lize se stalo CSKA mistrem Ruska, když v semifinále porazilo Lokomotiv Kubáň 2:0 a ve finále městského rivala Chimki 3:0.

 
petrohrad

Spartak Petrohrad skončil po základní části stejně jako Lokomotiv s poměrem 9:9 o skóre na 5.místě a to znamenalo, že bude hrát pouze ve skupině o 5.-8.místo bez šancí na zisk titulu. V prvním utkání proti osmým Rudým křídlům uspěl (2:1), ale v souboji o páté místo podlehl UNISC Kazaň 0:2 na zápasy. Ve VTB lize skončil Spartak na druhém místě ve skupině, ale při svém vstupu do vyřazovacích bojů (ve čtvrtfinále) ho nepustil dál Lokomotiv Kubáň (0:2). V Eurocupu se Petrohrad probojoval až do Final 4, když v play-off postoupil přes naše hráče 2:0. V semifinále narazil na Chimki Moskva a v souboji o třetí místo podlehl Lietuvos Rytas.

Družstvo Spartaku vedl Jure Zdovc, který byl po skončení sezony zvolen trenérem sezony 2011/12 Eurocupu. Další individuální úspěch získal Patrick Beverley, který se stal pro sezonu MVP Eurocupu a pochopitelně také členem první pětky Eurocupu. Beverley byl čtvrtým nejlepším střelcem ruské PBL (15,4 b.), osmým nejlepším na doskoku (5,8), prvním v počtu získaných míčů (2,3) a čtvrtým nejlepším v asistencích.

 
rytas

Lietuvos Rytas se stal opět korunním princem litevské ligy, když ve finále prohrál s odvěkým rivalem Žalgirisem Kaunas 0:3 na zápasy. Putování Eurocupem přineslo Rytasu bronzové medaile, když v semifinále prohrál o 10 bodů s Valencií, ale pak o devět porazil Petrohrad. Ve VTB lize proměnili své třetí místo ve skupině v bronzové medaile. V prvním kole play-off vyřadili Rytas Nižnij Novgorod a ve čtvrtfinále pak favorizované Chimki 2:1 (rozhodující zápas vyhrál Rytas 103:78!). Ve Final 4 sice v prvním zápase nestačili na UNICS, v boji o třetí místo porazili Lokomotiv Kubáň. Rytas se také zúčastnil Baltické ligy, kde nastoupil až do play-off. Ve čtvrtfinále zvítězil nad Ventspilsem 2:0, v semifinále nad VEF Riga 1:0 a prohrál teprve ve finále s kým jiným než Žalgirisem  70:74. Rytas měl ve svém týmu, dle mínění odborníků z Eurocupu, dvě výrazné individuality. Do první pětky EC byli zvoleni Valanciunas a Seibutis. Oba dva byli také v první pětce střelců domácí LKL ligy. 

 
lokomotiv

Lokomotiv Kubáň byl druhým nejúspěšnějším týmem v ruské lize, když obsadil třetí místo. Po základní části byl na čtvrtém místě s bilancí 9-9, v semifinále narazil na pozdějšího mistra CSKA a prohrál 0:2. V souboji o třetí místo, který se PBL hraje, nakonec porazil 3:1 na zápasy po základní části třetí Triumph. Soupeře, který, jak jsme už psali, bude pravděpodobně novým účastníkem VTB ligy pro příští sezonu. Lokomotiv předváděl dobré výkony i v Eurocupu, kde se, stejně jako my, dostal do fáze LAST 8, kde pak nestačil na Chimki Moskva. Ve VTB lize chyběl málo, aby se Lokomotiv probojoval do finále. V osmifinále totiž přehrál Žalgiris 2:0 (první zápas v Krasnodaru skončil 72:44!), ve čtvrtfinále na ně nestačil Spartak Petrohrad (2:0). Teprve ve Final 4 jim vystavil stopku o jediný bod UNICS Kazaň a v souboji o bronz nestačili na Lietuvos Rytas (o 8 b.). Nejvýraznější individualitou byl Jeremiah Massey, který byl s průměrem 14,3 bodů 7.nejlepším střelcem PBL a 3.nejmepším na doskoku v celé PBL.


gdynia

Asseco Prokom Gdynia zvítězil podeváté v polské nejvyšší soutěži, letos však jeho účast v play-off patřila k těm nejtěžším. Před play-off byl Asseco na prvním místě nadstavbové skupiny A, ale ve čtvrtfinále se nečekaně trápil s AZS Koszalin, osmým týmem po základní části, a vyhrál po boji 3:2 na zápasy. Podobně náročné čtvrtfinále měl i Trefl Sopoty, pozdější druhý finalista. V semifinále už Prokom prošel lehce 3:0. Ve finále však tým ze Sopot odolával a série se hrála až na maximální počet sedmi zápasů. V mezinárodních soutěžích se Prokomu tolik nedařilo. V Eurolize skončil po základní části na předposledním místě s jedním vítězstvím jen o skóre před Olimpií Ljubljana. Ve VTB obsadil Prokom 5.místo ve skupině s poměrem zápasů 8-8.


azovmash

Azovmash Mariupol neměl v ukrajinské lize na růžích ustláno. V základní skupině prohrál celkem 13 zápasů a skončil na 3.místě. V play-off se zdálo, že nabírá sílu. Ve čtvrtfinále sice ztratil zápas s Hoverlou, ale v semifinále vypráskal druhý Budivelnik 4:0. Ve finále však nenašel ve čtyřech zápasech recept na Doněck a prohrál finálovou sérii hladce 0:4, byť jeho soupeř se musel v play-off do té doby sklonit před uměním soupeře celkem třikrát. Ve VTB lize dokázal Azovmash stejně jako my a Prokom vyrovnat počet výher a porážek na čísle osm a v minitabulce to stačilo na 6.místo. V Eurocupu sice Mariupol prošel kvalifikací na skóre proti Ventspilsu, ale základní skupina pro ně byla cílovou stanicí. S jednou výhrou to nestačilo výše než na poslední místo ve skupině.

 
jenisej

Jenisej Krasnojarsk skončil v domácí soutěží i VTB lize shodně na chvostu tabulky. V ruské PBL vyhrál pouze dvě utkání a skončil úplně poslední. Ve VTB lize stačila tři vítězství na předposlední místo ve skupině. V poháru EuroChallenge se Jenisej z kvalifikace probojoval do hlavní soutěže, ale nakonec skončil na třetím nepostupovém místě v základní skupině.



 
minsk

Minsk-2006 neměl v běloruské lize konkurenci a domácí soutěž vyhrál po čtvrté v řadě. Během celé domácí ligy prohrál jen jednou a v play-off byl v obou zápasech (jeden v semifinále a jeden ve finále) úspěšný. V semifinále porazil druhý tým Minsk-2006 II a ve finále druhý tým po základní části Grodno-93. Na mezinárodní scéně se Minsk probojoval z kvalifikace do poháru EuroChallenge, ale základní skupina pro ně byla konečnou, když skončil na 3.místě s poměrem zápasů 3-3. Ve VTB lize nemohla jedna výhra zařadit Minsk jinam než na poslední místo, dokonce méně bodů neměl ani poslední tým Kalev Tallin ze skupiny A.

 
 

CELKOVÝ PŘEHLED UMÍSTĚNÍ NAŠICH SOUPEŘŮ VE VTB LIZE:

CSKA Moskva
  • EL: 2.místo
  • VTB: 1.místo
  • PBL (Rusko) – 1.místo
 

Spartak St.Petersburg

  • EC: 4.místo
  • VTB: 5.místo
  • PBL (Rusko): 6.místo
 
Lietuvos Rytas:
  • EC: 3.místo
  • VTB: 3.místo
  • LKL (Litva): 2.místo
  • Balt.L-elite: 2.místo
 
Lokomotiv Kubáň
  • EC: LAST 8
  • VTB: 4.místo
  • PBL (Rusko): 3.místo
 

Asseco Prokom Gdynia

  • EL: 5.místo ve skupině
  • VTB: 5.místo ve skupině
  • PLK: 1.místo
 
Azovmash Mariupol
  • EC: 4.místo v základní skupině
  • VTB: 6.místo ve skupině
  • SuperLiga: 2.místo
 

Jenisej Krasnojarsk

  • ECh: 3.místo ve skupině
  • VTB: 8.místo ve skupině
  • PBL (Rusko): 10.místo
 
Minsk-2006
  • ECh: 3.místo v základní skupině
  • VTB: 9.místo ve skupině
  • Premier L.: 1.místo
 
vloženo: 10.06.2012 23:39 / přečteno: 9133x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.